València estrena un mesurador pioner per a traure als patinets elèctrics il·legals de la circulació. D'esta manera, detectarà aquells que excedisquen de la velocitat i la potència permesa, i se'ls aplicarà sancions de fins a 500 euros, així com la immobilització del vehicle. Esta iniciativa té com a objectiu reduir els accidents que es produïxen amb este tipus de vehicles, ja que són els més lesius.
Es tracta d'una eina portàtil que es podrà utilitzar en qualsevol punt de la ciutat, però el més important i el que fa que esta eina siga pionera a nivell nacional és que emet, en l'acte, un certificat que determina la velocitat màxima i la potència del vehicle". D'esta manera, l'aparell proporciona un informe tècnic amb valor legal que servirà com a prova en unes diligències policials o en un acte administratiu.
Des de la Policia Local de València recorden que els patinets elèctrics no estan obligats a passar una inspecció tècnica i, per tant, fins a este moment no n'hi havia manera de verificar quan un d'estos vehicles superaven els 25 km/h de velocitat o els 1000 watts de potència que la llei establix com a topall. A més, cal tindre en compte que fins a gener d'enguany es podia comercialitzar qualsevol patinet sense necessitat de certificar les seues característiques, per la qual cosa la majoria de patinets que circulen no estan obligats a presentar el certificat VMP que actualment exigix la DGT.
Una altra dada que destaca la Policia Local és que l'ús d'estos vehicles creix any rere any i, de manera paral·lela, augmenta la sinistralitat. A més, s'ha comprovat que els patinets de major potència són els causants dels accidents més lesius, tant per als mateixos conductors com per als ocupants d'altres vehicles, però, sobretot, per als vianants, que són els elements més vulnerables de la circulació.
El dinamòmetre complix, així, amb tots els condicionants necessaris, ha subratllat el comissari de la Divisió de Seguretat Viària de la Policia Local de València, Paulino Parrilla, qui ha indicat que, en primer lloc, "esta és una mobilitat que ha vingut per a quedar-se i hem de conviure els diferents usuaris i evitar la sinistralitat i ens preocupa els VMP perquè a 50 km/h un accident amb un vianant és molt perillós". Parrilla ha afegit que "no es tracta de criminalitzar estos vehicles però els que són il·legals cal retirar-los de la circulació".
La Regidoria de Mobilitat i Policia Local duu a terme un esforç especial dirigit a pacificar la circulació dels VMP, millorar-ne la interacció amb els vianants i la resta dels vehicles i disminuir-ne tant el nombre d'accidents com la perillositat. De fet, el mes de febrer passat es va desenvolupar la campanya "Tu eres el xassís", de control de VMP i bicicletes en la qual, a través de les xarxes socials municipals i dels mateixos agents de la Policia Local, es va promoure la consciència ciutadana sobre la importància de conéixer i complir les normes i es va oferir informació sobre quins vehicles són aptes per a ser considerats VMP.
El regidor de Mobilitat i Policia Local, Jesús Carbonell, ha explicat que "hem treballat conjuntament durant nou mesos amb la Universitat Politècnica de València i una empresa d'enginyeria valenciana per a crear este model de dinamòmetre homologat que permetrà sancionar tots aquells vehicles que superen la potència o velocitat permesa, que són un 5% dels VMP però que són perillosos perquè arriben a doblar la velocitat permesa".
"Des de 2018 han augmentat els accidents en els quals es veuen involucrats estos vehicles, que han passat dels 478 accidents registrats en 2018 a més de 900 en 2023. Les administracions tenim l'obligació de posar mitjans per a evitar estos accidents i per això continuem treballant per a millorar els controls", ha indicat el regidor. Igualment ha indicat que "este model està homologat i permet tramitar les sancions amb totes les garanties legals perquè s'obté un informe que servix a l'efecte de prova, per la qual cosa dona seguretat jurídica per al procediment sancionador".
Carbonell ha subratllat que els controls "no van dirigits a la gran majoria d'usuaris de patinets elèctrics, que porten vehicles legals i homologats; sinó per als pocs usuaris que utilitzen vehicles il·legals que, a més, són els causants dels sinistres més lesius".