València ha posat punt final a les Falles 2025. Milers de valencians i visitants han passat per la capital del Túria per a gaudir de la festa gran de la ciutat declarada patrimoni de la humanitat. No obstant això, per la ciutat encara queden records del viscut estos dies. És el cas del cadafal de la Mare de Déu que encara romandrà durant uns dies en la plaça de la Verge de València per a poder visitar esta obra d'art floral, que ha sigut confeccionada amb els rams de flors dels milers de falleres que van participar en l'Ofrena de les Falles 2025. Però, fins quan es podrà veure el mantell de la Verge a València?
Més de 100.000 fallers i falleres han desfilat davant la popularment coneguda com la 'Geperudeta' en la tradicional Ofrena per a depositar els rams de flors amb els quals s'ha anat conformant el tapís que, cada any, cobrix el cadafal. En esta ocasió, els clavells blancs i rojos han sigut els predominants per a crear un disseny que, un any més, ha captivat a la ciutadania.
Estos són els millors dies per a veure el mantell de la Verge
El mantell de la Verge estarà en la plaça de la Verge de València, almenys, fins al dissabte dia 22 de març. Així i tot, et recomanem anar a visitar-los els dies 20 i 21 de març, ja que la flor encara es conserva en bon estat i, per tant, es pot contemplar el mantell de la Verge en tota la seua esplendor.
A més, les millors hores per a veure el mantell de la Verge són al matí, principalment a primera hora, ja que és quan menys gent hi ha en la plaça. I és que són moltes les persones que aprofiten per a acostar-se fins a esta cèntrica plaça de la ciutat de València a fer-se fotos amb esta autèntica obra d'art. I tu, t'ho perdràs?

Què representa el mantell de la Verge este 2025?
Enguany, el mantell de la Verge és encara més especial. I és que el secret millor guardat de les Falles 2025 ja està al descobert. Els vestidors de la Verge han volgut rendir un homenatge a tota la província de València amb els colors de la Senyera, en record dels municipis afectats per la DANA. Així, en el dibuix apareix representada tota la província de València vinculada, com sempre, a la festa fallera i a la Verge.
El disseny, com succeïx en cada edició, és sempre secret i una sorpresa que es va revelant a mesura que es desenvolupa l'Ofrena i les components de les comissions de la Junta Central Fallera van entregant els seus rams davant la 'Geperudeta'. Un misteri que ja està resolt i que es pot contemplar en ple centre de la ciutat.
Un any més, com explicava el coordinador dels vestidors de la patrona, Pepe García, s'ha optat per usar clavells per ser "el tipus de flor que més temps dura" tallada i també per ser el que "permet poder estrényer els rams l'un contra l'altre sense danyar-los i sense que perden pètals".
"És resistent. Permet estrényer els rams per a confeccionar el dibuix i el mantell queda finalment molt espés i com pintat", ha manifestat el coordinador dels vestidors, un grup del voltant de cinquanta homes i dones encarregats d'arreplegar els rams, organitzar-los i col·locar-los en el cadafal sobre el qual s'asseu el bust de la Verge dels Desemparats amb el Xiquet Jesús en braços.

La Verge estrena joia
A més, les persones que visiten estos dies el mantell de la Verge podran contemplar la nova joia que estrena la imatge, i que és una rèplica de la qual va regalar Isabel II a la Verge dels Desemparats. Esta peça ha sigut creada pels artistes fallers Ceballos i Sanabria.
Estos professionals van dur a terme l'any passat la restauració de tots els elements de la imatge de la patrona i del Xiquet Jesús que rematen el cadafal. El conjunt d'esta estructura, en la qual es depositen les flors durant l'ofrena fallera, va ser també restaurat i reforçat l'any passat conjuntament per Ceballos i Sanabria al costat de l'artista Alejandro Santaeulalia.
La rèplica de la 'joia' que lluïx la 'Geperudeta' ha sigut encarregada per l'Ajuntament de València "amb motiu del 80 aniversari de l'ofrena", com va explicar l'alcaldessa d'esta ciutat, María José Catalá, en la seua presentació.

Durant el procés creatiu de reproducció a escala de la maragda d'Isabel II Ceballos i Sanabria han comptat amb les aportacions del mestre restaurador, Pedro Arrúe, que ha donat pinzellades històriques i contextualitzadores.
No ho penses més, i no et perdes este increïble mantell floral. Recorda que podràs visitar-ho, almenys, fins dissabte que ve, dia 22 de març.