Fins a uns 186 treballadors de l'Ajuntament de València coneixen algun cas d'assetjament a l'entorn laboral

L'Ajuntament ha enquestat per primera vegada al personal municipal en matèria d'igualtat

Guardar

Façana de l'Ajuntament de València
Façana de l'Ajuntament de València

L'Ajuntament de València ha realitzat una enquesta entre el personal municipal per a analitzar quin és el grau de coneixement que té sobre els recursos en igualtat amb què compta el consistori. Han participat 1.437 persones el que representa un 28,6% de la plantilla municipal. D'elles, fins a un 13% coneix algun cas d'assetjament en l'entorn laboral, la qual cosa fa un total de 186 persones.

Davant aquesta dada, la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Lucía Beamud, afirma que bona part d'aquests casos es refereixen al denominat assetjament ambiental, que en la seua opinió "és el més difícil de detectar". "És molt important que el funcionariat de l'Ajuntament de València tinga aqueixa mirada violeta en totes i cadascuna de les seues accions perquè d'aquesta manera és quan oferirem un servei públic de qualitat sense cap mena de discriminació ni d'estereotips de gènere o discriminacions per orientació sexual o identitat de gènere", afig.

Aquesta enquesta, concreten des del consistori, també servirà per a dur a terme un diagnòstic sobre la percepció que tenen quant a la igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'administració local. Aquesta enquesta és una de les activitats previstes en el marc del Pla d'Igualtat de l'Ajuntament de València, aprovat el març de 2019.

L'enquesta, realitzada de manera anònima i voluntària, formulava 35 preguntes elaborades per la Comissió d'Igualtat. La regidora d'Organització i Gestió de Persones, Lluïsa Notario, ha assenyalat que és la primera vegada que es realitza una enquesta d'aquest tipus i "és important perquè servirà per a detectar si els treballadors i les treballadores de l'Ajuntament coneixen les eines i els recursos amb què compten per al foment de la igualtat de tracte i oportunitats entre el personal municipal".

Dels resultats de l'enquesta destaca que un 95% de les persones que treballen a l'Ajuntament coneixen el que és un Pla d'Igualtat i un 61% coneixen concretament el Pla d'Igualtat del consistori. En els últims cinc anys, un 64% de les persones que han emplenat l'enquesta s'han beneficiat d'alguna de les mesures de conciliació disponibles per al personal municipal. En aquest cas, hi ha una diferència molt significativa quant al sexe, ja que les dones han utilitzat en major mesura aquestes mesures, amb una diferència percentual de quasi 20 punts respecte als homes.

D'altra banda, quant a la formació en matèria d'igualtat, un 59% de les persones enquestades han rebut alguna formació en aquesta matèria i un 78% afirma estar interessat a formar-se. Respecte de la igualtat d'oportunitats, a la pregunta de si les dones tenen les mateixes oportunitats reals que els homes per a ocupar qualsevol lloc, encara que estiguera tradicionalment ocupat per homes, en una escala de zero a deu, la puntuació obtinguda ha sigut de 8,3. A més, un 94% de les persones que han participat consideren que l'Ajuntament respecta la igualtat de tracte i oportunitats entre homes i dones i fins a un 97% ha respost que no ha detectat imatges sexistes en el seu entorn laboral.

La meitat del personal enquestat coneix el Reglament municipal per a la utilització del llenguatge no sexista i un 60% assegura saber què fer en cas de patir assetjament per raó de sexe en el seu lloc de treball.

Els majors percentatges de participació de personal municipal en aquesta enquesta correspon als serveis de Desenvolupament Innovador, Sectors Econòmics i Ocupació (50%); Participació, Drets i Innovació (50%) i Mobilitat Sostenible i Espai Públic (50%). En el costat oposat, l'àrea de protecció ciutadana és la que menor percentatge de participació ha experimentat amb un 8% del seu personal.

Destacats