El festival Faros Culturales del Mediterráneo és un esdeveniment internacional que portarà a la ciutat de València de l'11 al 16 de juliol espectacles de teatre, música, conferències i tallers de formació per a joves amb l'esperit d'afavorir el diàleg intercultural entre les diferents ribes del Mediterrani.
Aquest esdeveniment, coorganitzat pel Màster en Teatre Aplicat de la Universitat de València i Projecte Inestable celebra la seua tercera edició, després d'una primera en Patres (Grècia) i Kerkennah (Tunísia).
Faros del Mediterráneo part de la idea de l'art com un espai de trobada. La trobada amb l'altre, més enllà dels murs, la guerra o el diàleg limitant, és l'objectiu del festival, el qual se centra en la posada en valor de les seues pràctiques artístiques, les seues representacions escèniques i el seu imaginari col·lectiu. A més, la metàfora del far serveix per a il·luminar aquesta mar Mediterrània, perquè puga convertir-se en un pont de cultures i d'intercanvis.
"El periodista i escriptor Kapuściński, qui tantes vegades va denunciar el colonialisme, feia seu el proverbi africà que explicava que per a conéixer realment a l'altre necessitem caminar amb les seues sabates durant un temps. I amb aquest objectiu ens hem aliat gents del teatre, de les arts i de l'educació d'Itàlia, Grècia, Tunísia i Espanya per a caminar junts i mostrar al llarg d'una setmana les nostres manifestacions artístiques més arrelades", explica Antoni Navarro, coorganitzador del festival i codirector del Màster en Teatre Aplicat. En aquest sentit, Faros del Mediterráneo permetrà compartir les diferents formes artístiques de cadascun dels països que participen.
Els països involucrats en el festival són Itàlia, Grècia, Tunísia i Espanya, encara que en aquesta edició el grup tunisià no podrà assistir per diferents problemes logístics. "El desenvolupament de Faros del Mediterráneo s'emmarca en la nostra línia de treball d'internacionalització. Des de Projecte Inestable creem llaços i sinergies tant a Llatinoamèrica i Europa, i, amb aquest festival, també amb les cultures mediterrànies", afirma Jacobo Pallarés, coorganitzador del festival i director de Projecte Inestable.
El festival ofereix diverses activitats obertes
Durant la segona setmana de juliol, el festival ofereix una sèrie d'activitats obertes per a tot el públic i gratuïtes en la ciutat de València i també a Xàtiva, com a exposicions, mostres fotogràfiques, representacions d'obres de teatre, diversos tallers de teatre per a joves o espectacles de música.
Cal recordar que la participació en totes les activitats és gratuïta, menys l'espectacle inaugural 'Diarios de adolescencia' i els tallers formatius. Les entrades i invitacions es poden adquirir des de la web d'Espai Inestable. Tota la informació sobre els tallers, així com l'accés a la inscripció està en la web del festival.
Aquest projecte compta amb el suport de l'Escalante Centre d'Arts Escèniques, Diputació de València, de l'IVC (Institut Valencià de Cultura) de la Generalitat Valenciana, de la Direcció General d'Innovació Educativa, de l'INAEM (Institut Nacional d'Arts Escèniques i de la Música) i de l'Ajuntament de València.