Les Falles de València 2025 trenquen barreres amb un creixement del turisme internacional

L'ocupació hotelera aconseguix un 86,9%, destacant l'interés de països europeus i l'auge de les reserves d'última hora

Guardar

Turistes a València
Turistes a València

Les Falles de València 2025 han tornat a demostrar el seu enorme atractiu turístic, amb un cap de setmana que ha superat les expectatives en ocupació hotelera. La ciutat i la seua àrea metropolitana van registrar un 86,9% d'ocupació, la qual cosa suposa un creixement d'entre 10 i 15 punts respecte a les previsions inicials. Este increment ha sigut impulsat, en gran manera, per les reserves d'última hora i la gran afluència de turistes internacionals.

Un cap de setmana de rècord marcat pel turisme internacional

Durant el cap de setmana, els carrers de València es van omplir de visitants que no van voler perdre's l'espectacularitat de les Falles, un esdeveniment declarat d'Interés Turístic Internacional. Quant al perfil dels viatgers internacionals, que van representar el 60% del total de visitants allotjats en hotels, destaquen Regne Unit (7,3%), Alemanya (7,5%) i Itàlia (7,1%) lideren el rànquing de països d'origen, seguits per França (2,8%), Països Baixos (2,4%) i Bèlgica (2,5%). La presència de turistes nacionals també ha sigut significativa, amb un 40% del total.

Les reserves d'última hora han sigut un factor determinant en l'augment de l'ocupació hotelera. A pesar que les previsions inicials apuntaven a xifres inferiors, la possibilitat de trobar bitllets aeris a preus més accessibles i l'alta demanda d'este esdeveniment han motivat a molts turistes a decidir-se a última hora.

Previsions afectades per la climatologia i el calendari

Malgrat la bona arrencada, les condicions meteorològiques adverses dels últims dies de Falles i el fet que la festivitat de San José caiguera en dimecres han condicionat les reserves posteriors. L'ocupació prevista fins al 19 de març es va mantindre en un 70%, lluny del ple absolut que s'esperava inicialment. A la província de València, l'ocupació hotelera de la primera quinzena de març va ser del 74,8%, mentre que la previsió per a la segona quinzena se situa en un 66,9%, mostrant un lleuger alentiment.

Impacte en el sector hostaler

El sector hostaler ha experimentat un "comportament dispar" segons la ubicació dels establiments i els dies de la setmana. La Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València ha destacat que el cap de setmana, especialment el dissabte, va ser excepcional, amb un repunt d'activitat superior al d'altres anys. No obstant això, des del diumenge a la vesprada, l'afluència turística va caure dràsticament, amb una reculada d'activitat del 70% el dilluns i dimarts.

A això se suma la incidència del clima, que ha afectat l'afluència de visitants en els últims dies. Encara que la "plantà" del dissabte a la nit va ser una de les més multitudinàries dels últims anys, la pluja i el fred han reduït notablement l'activitat en els dies posteriors. Com a conseqüència, la facturació del sector podria tancar amb un descens de l'11% respecte a les Falles de 2024.

Els comerços també han notat una reducció en les vendes en els dies de menor afluència turística. Si bé el cap de setmana va ser positiu, la caiguda en el flux de turistes a partir del diumenge va impactar a restaurants, bars i botigues de souvenirs, que depenen en gran manera del turisme en estes dates.

Terraza de hostelería en Ruzafa durante las Fallas
Terrassa d'hostaleria en Ruzafa durant les Falles

L'auge del turisme internacional i la reducció en el preu de vols

Malgrat tot, l'interés internacional per les Falles seguix en ascens. Segons dades de Kiwi.com, les reserves de viatges a València han augmentat un 43% en comparació amb 2024. Destaca el creixement de viatgers procedents d'Alemanya (+134%), França (+96%), Itàlia (+72%) i Països Baixos (+66%). A més, el preu dels bitllets a València durant març ha sigut un 15% més barat que en 2024, amb un cost mitjà de 123€, la qual cosa ha facilitat una major afluència de turistes estrangers.

També s'ha observat un canvi en el comportament de reserva. En 2025, la finestra de reserva s'ha reduït a 36 dies d'antelació, en comparació amb els 53 dies de l'any anterior. Això indica una tendència creixent cap als viatges espontanis i d'última hora, que han influït directament en l'ocupació hotelera.

La Comunitat Valenciana, una destinació imparable

L'atractiu turístic de la Comunitat Valenciana segueix en auge més enllà de València capital. Entre l'1 i el 19 de març, les reserves hoteleres a la regió han augmentat prop d'un 70%, amb un increment del 65% en el nombre de passatgers. Els vols a Alacant han representat el 59% de les reserves, amb Benidorm sent la principal localitat de residència, mentre que València ha concentrat el 39%.

Entre les rutes més populars, destaquen Varsòvia-Alacant, Cracòvia-València i Viena-València. Polònia s'ha posicionat com la nacionalitat amb major presència a la regió durant març, amb un increment del 79% en les reserves respecte a 2024, superant fins i tot als viatgers espanyols.

Les Falles 2025 han tornat a posar a València en el centre del turisme internacional, consolidant el seu atractiu com a destinació cultural i festiva. No obstant això, l'impacte del clima i el calendari festiu han condicionat les xifres finals, deixant un sabor agredolç en el sector hoteler i hostaler. Malgrat tot, l'interés per este esdeveniment continua creixent a nivell global, i s'espera que en futures edicions es continuen superant els rècords d'afluència i ocupació hotelera.

Arxivat a:

Destacats