Les falles neutres i sostenibles de València són seleccionables per a rebre premis municipals

El pressupost de 18.000 euros es repartirà en cinc premis per a les falles grans i altres punts per a les infantils

Guardar

Falla Almirante Cadarso - Conde Altea. Foto: Xisco Navarro
Falla Almirante Cadarso - Conde Altea. Foto: Xisco Navarro

Les falles que siguen neutres i sostenibles podran ser susceptibles de rebre subvencions municipals amb un pressupost de 18.000 euros que es repartiran en cinc premis entre les falles grans i cinc entre les petites. L'Ajuntament ja ha obert el termini per a això i la convocatòria d'ajudes, publicada en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) el 3 d'aquest mes, romandrà oberta fins al 23 de gener.

Segons les bases que regeixen aquesta convocatòria, l'objectiu d'aquesta iniciativa "és implicar el món faller en la descarbonització dels seus monuments i en la contribució en el procés de reduir les emissions de gasos contaminants que duu a terme la ciutat". De fet, la idea de convocar aquestes ajudes sorgeix en el marc del compromís adquirit per València en unir-se a la missió europea de '100 ciutats climàticament neutres i intel·ligents', "que requereix una aliança del sector públic, el sector privat, l'acadèmic, la societat civil organitzada i els mitjans de comunicació", i amb motiu del "gran suport social" de les festes josefines que, segons el cens de la Junta Central Fallera de 2023, integren 103.317 fallers i falleres de 392 comissions.

Així es desprén en les citades bases que estableixen cinc premis per a les Falles grans i altres punts per a les infantils. Cada guardó està dotat amb una partida econòmica i un estendard elaborat amb material ecològic i procedent de l'economia circular.

En el cas de les falles grans, la recompensa més grossa serà de 6.000 euros; es destinaran altres 3.000 euros per al segon premi; 1.500 euros, per al tercer; 1.000 euros, per al quart i 500 euros, per al cinqué. En el cas de les falles infantils, el primer premi estarà dotat amb 2.700 euros; el segon, amb 1.600 euros; el tercer, amb 800 euros; el quart, amb 500 euros, i per al cinqué premi hi haurà un guardó de 400 euros.

Poden sol·licitar aquestes ajudes les comissions de falla de la ciutat, en la seua condició d'entitats sense ànim de lucre integrades en Junta Central Fallera, amb capacitat jurídica i inscrites en el Registre Municipal d'Entitats Ciutadanes de l'Ajuntament.

Pel que respecta als criteris avaluables, el jurat tindrà en compte la temàtica de la falla (fins a 15 punts) i la substitució de materials derivats del petroli per uns altres més sostenibles (fins a 25 punts). També es considerarà la disposició del segell del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic sobre el càlcul de la petjada de carboni (5 punts), del seu càlcul i reducció (10), del seu càlcul i la compensació (15) o del seu càlcul, reducció i compensació (20 punts).

Així mateix, es tindrà en compte el suport de la comissió fallera a la Missió Climàtica València 2030 (5 punts) i l'organització o participació en activitats de divulgació i conscienciació sobre sostenibilitat, emergència climàtica, canvi climàtic, transició energètica o neutralitat climàtica (fins a 25 punts). La puntuació màxima que podrà aconseguir cada comissió serà de 100 punts.

Subvencions als carrers més ben il·luminats

D'altra banda, en el BOP també s'ha publicat la convocatòria de les subvencions que la Junta Central Fallera destinarà per a premiar als carrers més ben il·luminats durant les pròximes festes josefines.

Poden participar en aquest concurs, que compta amb un pressupost de 9.100 euros, totes les Comissions Falleres que el sol·liciten, censades i registrades degudament en Junta Central Fallera i que disposen de capacitat jurídica per a això i estiguen inscrites en el Registre d'entitats municipals de l'Ajuntament de València.

Destacats