Falles i concienciació

La falla Sevilla-Dènia i l'associació Alanna col·laboren per a conscienciar sobre la violència de gènere

Guardar

Ninot Sevilla-Denia Alanna horizontal
Ninot Sevilla-Denia Alanna horizontal

Al costat de l’estació de metro d’Empalme, als afores de València, hi ha un xicotet edifici de color taronja; un centre d’apoderament per a dones víctimes de violència de gènere. “La casita”, li diuen. No obstant això ara i fins al 19 de març part de la seua essència es podrà veure en el barri de Russafa. “En falles sempre fem una visita cultural amb elles i els ‘nanos’ a veure falles. Enguany és diferent”, compta Norma, coordinadora de l’Associació Alanna.

La comissió Sevilla-Dénia, enguany, planta una falla poc comuna. És una falla amb un missatge “menys blanc”: “Raúl Martínez ‘Chuky’, el nostre artista faller, ens va proposar tractar el tema de la violència de gènere. Al principi es va rebre amb una mica d'escepticisme per la dificultat de plasmar un tema així, però vam agafar el guant”, compta Sergio, el Delegat de Comunicació de la falla.

'Ajudarem a visibilitzar el problema'

L'artista faller Chuky i l'estudi que porta el seu nom es caracteritzen, en part, per la seua relació amb falles solidàries o amb sentit de conscienciació. “Enviarem aquest missatge des del carrer i ajudarem a visibilitzar el problema”, recalca Sergio. L'artista, cada vegada que tracta un tema social, procura “contactar amb qui coneix el problema” per a, així, assegurar-se de què el tracta de manera adequada. És així com, després de decidir que la falla faria un treball de conscienciació sobre el problema de la violència de gènere, contacta amb l'associació.

Alanna és una entitat que procura la “intervenció integrada”, és a dir, “treballar la participació i recuperació respectant el temps de les dones”, detalla Norma. L'associació, distribuïda en diferents àrees d'actuació, procura acompanyar, mitjançant la seua participació en tallers o programes, en la recuperació després d'un cas de violència -que no sempre té per què ser física-. “Tenim l'àrea terapèutica, on acabem de reprendre la musicoteràpia. També l'àrea jurídica i l'àrea familiar”, assenyala la Coordinadora. Dins de cadascuna d'aquestes àrees -i a vegades fora d'elles- s'organitzen multitud de tallers; aikido, ioga, pilates, costura creativa, visites culturals, etcètera. Un d'aquests tallers, fins i tot, s'ha vist reflectit en la col·laboració. “Tenim un grup d'apoderament del Camí de Santiago, ‘El meu camí el decidisc jo’. Això està relacionat amb el ninot exposat en l'Exposició del Ninot, amb aquest mateix lema que van triar elles i significa molt: que m'estic apoderant i aniré per on decidisca, amb la motxilla carregada de coses a desprendre… Encara que coste, no és fàcil. És un exemple que les falles poden servir per a molt”, compta animada Norma.

Ninot falla Sevilla-Dènia

La figura central de la falla és, també, aquella que més detalla el missatge que Chuky, fallers i Alanna volen transmetre. “És la rematada”, diu Sergio. Es tracta d'una dona, mig soterrada, que lluita i s'allibera de les cadenes que la mantenien ancorada a terra. Aquesta dona, a més, té nom: la figura s'ha realitzat a partir d'un escanejat 3D de Rocío Gil, Fallera Major de València 2018. “Buscàvem una dona que representara uns valors, amb visibilitat… Li vam comptar el pla i de seguida va acceptar”, assegura Chuky.

La idea del modelatge 3D és alguna cosa que va sorgir en les Festes de l'any passat. “Tractàvem el tema del soroll en Russafa, i vam posar el cap de la nostra Fallera Major cridant. A baix, a més, també estava el cap del mateix Chuky, el d’una periodista de falles i del President de la falla”, compte Sergio. Chuky compta com aquesta tecnologia li permet traslladar, amb alta fidelitat, persones o objectes reals a les falles.

La gran sintonia entre la falla Sevilla-Dènia i Alanna ha portat al fet que també es trasllade al llibret. Diferents dones usuàries de l'associació han escrit articles i dibuixat il·lustracions que ajuda a comprendre el significat de la falla. De la relació sorgida es va organitzar, per exemple, un sopar solidari en la qual el recaptat va ser a l'associació i, de cara a març, planegen un Punt Violeta.

'Una atenció pròxima amb la qual aconseguim traure un somriure'

A l'Associació, que ara serà encara més visible gràcies a les falles, arriben moltes dones pel “boca a boca”. “Moltes vegades vénen derivades de la Policia Nacional o la Policia especialitzada en violència de gènere, centres d'atenció de l'Ajuntament, oficines d'atenció a la víctima… Ens coneixen moltes vegades de plans de formació”, compta Norma. Com relata la coordinadora, el perfil de les dones és molt variat; des d'aquelles que han derivat perquè facen “el pas”, fins aquelles que l'acaben de donar o el van donar fa molt. “A vegades vénen destrossades. Ara per exemple hi ha una dona a la qual, el seu marit del seu país d'origen, li exigeix un pagament per a casar-se amb ell ací i estar reclosa a casa… Ací vénen i intentem atendre-les amb tot l'afecte del món. Jo no les conec a la meitat, però al dia donaré… Què sé jo, 80 besos? Una atenció pròxima amb la qual, encara que parlem de coses doloroses, els aconseguim traure un somriure”, detalla Norma.

Tant Alanna, la Falla Sevilla Dénia com Chuky estan impacients per veure el resultat i ‘plantar’ el missatge. És un exemple de com la realitat i el context social de cada època es reflecteix en les festes. “Tenim moltes ganes de veure la falla muntada. No és una especial, ni la més cara de València ni la més visitada, però serà una falla que impacte”, sentència Sergio.

Destacats