València

Fàbregas proposa estratègies integrals de participació

1 minut

gran-fira-de-valencia

La Comissió de Participació es reuneix demà dimecres per a aprovar les estratègies integrals de participació, una eina nova al nostre municipi, dirigida a implicar la ciutadania. Mai fins ara s'havia dut a terme un procés de participació integral en els barris de la nostra ciutat.

Les estratègies integrals de participació introdueixen un model d'intervenció institucional centrat en la millora de les condicions de vida, la inclusió i la cohesió social, al mateix temps que es construeix i enforteix la comunitat. "A més, es tracta d'una eina de co-disseny de polítiques públiques al territori més pròxim a la ciutadania, els barris", ha explicat la regidora de Govern Obert i Participació, Neus Fàbregas Santana.

De fet, ha afegit la delegada, aquestes estratègies serviran per a definir les actuacions prioritàries del govern municipal en cada barri en el qual es desenvolupe, i orienta l'acció del govern en aqueixa zona. "Componen un projecte en el qual ciutadania, personal tècnic i representants polítics han treballat de forma conjunta en el disseny d'una estratègia integral que arriba a totes les dimensions de la vida del barri, a través d'un treball participatiu i en xarxa".

El document que es proposa a la Comissió de Participació per a la seua aprovació és una síntesi del procés participatiu dut a terme en cada barri, així com de les propostes i accions resultants d'aquest. La regidora Neus Fàbregas Santana ha subratllat que en aquesta proposta "hem volgut mantenir uns certs principis, com ara la transversalitat de gènere, adoptant un enfocament que situa en el centre del procés i de totes les actuacions que d'ell es deriven la igualtat entre dones i homes". També ha destacat la delegada els principis de territorialitat i transparència, "treballant des del nivell més proper a la ciutadania, el barri, com a punt de partida d'una concepció més descentralitzada i propera de les relacions entre l'administració local i les veïnes i veïns, i garantint a tots els agents i a la ciutadania en general l'accés a la mateixa informació i la capacitat de participació en totes les fases del procés".

En aquestes estratègies es contemplen diversos instruments del procés de participació ciutadana, com ara el Grup Motor, que és l'eina d'impuls, validació i acompanyament, tant del treball previ realitzat per l'equip tècnic, com dels resultats obtinguts en les activitats de les diferents fases.

En les diferents fases del procés s'ha realitzat una sèrie de tallers oberts. Un d'ells, durant la fase de diagnòstic; un altre, per a l'elaboració de propostes; un tercer, per a la seua priorització; i finalment un taller per al disseny de la futura Comissió de Seguiment. L'objectiu dels tallers és generar un espai estable de participació en el qual es puguen tractar els temes d'anàlisis des d'una perspectiva de grup.

Finalment, durant el procés s'han efectuat entrevistes i una enquesta en línia, amb el propòsit d'acostar a agents específics que, per diferents motius, no havien participat en els tallers, i aconseguir així una visió més exhaustiva de la situació del barri. Per la seua banda, l'objectiu de l'enquesta en línia ha sigut ampliar l'espectre d'agents participants en el procés. L'enquesta s'ha estructurat d'acord a les línies d'actuació establides en l'estratègia.