València

La FAAVV denúncia que l'ampliació de Metrovalencia implica la pèrdua de 400 arbres

1 minut

Imatge d'un carrer de Valencia

La Federació de Veïns de València (FAAVV) denúncia que la creació de les línies 11 i 12 de Metrovalencia "implica la pèrdua de 400 arbres sense alternativa".

En eixe sentit, ha lamentat que, "en el context de la Capitalitat Verda Europea 2024, es vaja a perdre esta quantitat d'arbres de gran port", segons ha informat la FAAVV en un comunicat.

El col·lectiu veïnal ha celebrat l'ampliació de la xarxa, però ha criticat que "es preferisca talar tots estos arbres sans i de gran port en comptes de reduir un carril de trànsit motoritzat".

Els carrers afectats són el carrer Menorca, amb la tala de 55 arbres de gran grandària de la mitjana; l'avinguda Juan Verdeguer, amb la tala de 75 arbres al costat d'una de les voreres; el carrer Dr. Juan José Domine, amb la tala de més de 50 arbres del jardí; el carrer Hermanos Maristas, amb la tala d'uns 100 arbres al costat del passeig enjardinat.

L'ampliació també afecta al carrer Illa Cabrera, amb la tala d'uns 21 arbres de gran port; el carrer Vicent Marco Miranda, amb la tala d'uns 29 arbres i l'avinguda Fernando Abril Martorell, amb la tala de més de 80 arbres que formen part de la zona enjardinada enfront de l'Hospital La Fe.

El projecte de la línia 11 connecta la línia 10 amb el front marítim i contempla modificacions "significatives" al carrer Menorca, l'avinguda Juan Verdeguer i el carrer Dr. Juan José Domine, la qual cosa "afecta aproximadament 180 arbres en el seu recorregut de tot just 2,5 quilòmetres (km)".

La línia 12, que connectarà la línia 10 amb l'Hospital Universitari La Fe, recorre un traçat d'uns dos km a través de les avingudes Hermanos Maristas i Fernando Abril Martorell, així com els carrers Illa Cabrera i Vicent Marco Miranda, el que "provoca la tala de més de 230 arbres al llarg del seu recorregut i afecta l'escassa zona verda enfront del centre hospitalari".

La FAAVV ha destacat que el tramvia "millorarà la mobilitat sostenible de la ciutat de València, però no ha de ser a costa de reduir zones verdes als nostres carrers". "L'arbratge és essencial per a la qualitat ambiental i acústica de les avingudes, perquè genera ombra i reduïx l'efecte illa de calor. A més, aporta beneficis socials i millores en la salut dels vianants i persones que allí residixen", ha subratllat.

CARRIL BICI DE L'ASSUT DE L'OR

Així mateix, el projecte contempla "eliminar el carril bici del pont de l'Assut de l'Or sense donar una alternativa per a la mobilitat ciclista en este pont". "Este carril és usat diàriament per 1.600 ciclistes, segons dades de l'Ajuntament. La connexió permet enllaçar perimetralment tota la ciutat, connectant amb el port i el front marítim, i també facilita l'accés al carril bici cap al Saler", ha indicat l'associació.

Des del col·lectiu veïnal han proposat que les futures ampliacions de línies "siguen en superfície i no en túnel", ja que "és inundable i molt més car". Igualment, han plantejat "estendre la línia 11 del tramvia fins a l'Hospital Doctor Peset i l'estació de metro de Safranar".

Esta proposta busca "millorar la connectivitat en el districte de Quatre Carreres, on la línia 10 ja circula actualment, facilitant l'accés dels residents al seu hospital de referència i connectant de manera eficaç amb altres línies de metro", ha conclòs la FAAVV.