Han passat set anys des que el primer govern del Botànic, que estava integrat per PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podemos, proposara en l'hemicicle valencià instaurar una taxa turística que havien d'abonar aquelles persones que pernoctaren en qualsevol establiment hoteler de la Comunitat Valenciana.
No obstant això, la proposta d'aquesta nova taxa —que ja s'ha implantat en una altra ciutats espanyoles com Barcelona— es va quedar en l'aire a l'espera de debatre's en el parlament. Finalment, hui dijous 24 de novembre Les Corts ha donat llum verda a aquest tribut que té tant partidaris com a detractors.
En què consisteix la taxa turística?
L'Impost Valencià sobre Estades Turístiques, o generalment denominat com a taxa turística, és un impost que es dirigeix especialment als establiments hotelers. És a dir, seran sensibles de cobrar-la als seus hostes els hotels, hostals, les cases rurals, els càmpings, albergs turístics o els apartaments d'ús turístic.
També els iots o embarcacions que es lloguen amb finalitats turístics (i que facen escala en el port de València) i aquells espais on es permeta l'aparcament d'autocaravanes o furgonetes per a passar la nit.
D'aquesta manera, les xifres que contempla l'Executiu valencià per a cobrar per cada dia d'estada per aquesta taxa turística són les següents: 50 cèntims les pensions i els cámpings, dos euros dels hotels de luxe (aquells que tinguen cinc estreles o siguen de categoria quatre superior).
I, en el cas dels hotels de tres i quatre estels s'abonarà 1,5 euros; mentre que la resta d'hotels aquesta tarifa baixarà a l'euro. Quant a les cases rurals i els creuers, aquesta ascendirà a 1,5 euros. Encara que aquesta taxa, segons ha informat el govern valencià, serà voluntària i dependrà de cada municipi el cobrar-la o no.
AIxí, es preveu que els diners que ingresse aquest impost sobre els allotjaments turístics es destine a inversions en el mateix sector i a sufragar les despeses de les campanyes de promoció, impuls o protecció al turisme basat en la sostenibilitat. No obstant això, a causa de l'impacte negatiu de la pandèmia en el sector turístic aquesta taxa no s'aplicarà fins a, almenys, 2024 a causa de la moratòria d'un any que s'ha donat a l'àmbit hoteler.
La visió dels grups polítics
Malgrat els dubtes del grup socialista quan es va plantejar aquesta taxa, el PSPV-PSOE ha decidit votar a favor; encara que, tal com ha expressat la seua síndica, Ana Barceló, els ajuntaments socialistes optaran per no aplicar-la. Per la seua banda, Compromís i Unides Podem han estat d'acord des de la seua arribada al debat parlamentari.
Enfront del vistiplau de les formacions que conformen el Botànic, l'oposició rebutja la implantació d'aquesta taxa. Així ho ha assegurat hui en Les Corts María José Català, diputada i secretària general del PP a la Comunitat, quan s'ha referit a aquesta com alguna cosa que no hauria d'haver-se plantejat mai, ja que, segons explica, que no hi ha consens en el sector.
Per la seua banda, els altres partits que integren l'oposició, també han mostrat el seu desacord amb aquesta taxa que s'ha aprovat hui. Ruth Merino (Ciutadans) ha considerat que és una "punyalada drapaire" al turisme i que naix de la "turismefòbia" i Ana María Cerdán (Vox) ha asseverat que l'impost té "afany recaptatori".