Un total de 30 carrosses, el triple de grups d'animació que l'any passat, música de bandes en directe, banderoles, gegants i cabuts, joguets, i focs piromusicals, tot això concebut com un espectacle en un plató de televisió. Estes són les claus de la cavalcada de Reis d'enguany, que ha sigut dissenyada com una representació unitària pensada per a donar resposta a la il·lusió de xiquets i xiquetes i per a reforçar l'oferta festiva i cultural del Nadal a València.
“Esta és la cavalcada de Reis que València es mereix, una cavalcada a l'altura de la il·lusió dels xiquets i les xiquetes de València”. El regidor Fuset ha explicat este dilluns tots els detalls i les novetats de la proposta festiva que el pròxim 5 de gener omplirà de colorit els carrers de la ciutat. “Puc assegurar que serà un èxit, que estarà a l'altura d’allò que València es mereix i que marcarà un punt d'inflexió”, ha afirmat el regidor.
Fuset ha donat a conéixer el disseny de la cavalcada, acompanyat per Sergi Heredia, de la companyia teatral La Fam, que coordina tota la producció. Tal com han explicat, la cavalcada es desenvoluparà en 6 seccions temàtiques: obertura, col·laboradors reials, invitats, història bíblica, Reis Mags, i regals. A més, es podrà disfrutar d'una animació a la plaça de l'Ajuntament per a amenitzar l'espera de la comitiva. El pressupost per a enguany arriba als 150.000 euros (cosa que suposa un notable increment, des dels 142.000 de l'any passat).
Entre les novetats més destacades d'esta edició estan la incorporació de les figures de cabuts, obra dels artistes fallers Ceballos i Sanabria, la carrossa l'Estrela d'Orient, elaborada pel també artista Ricardo Alcaid, l'increment dels grups d'animació, que es multipliquen per tres, o la presència com a speakers de la presentadora Carme Juan i el contacontes Carlos Cano, que aniran narrant el desenvolupament de la comitiva des del balcó de l'Ajuntament. De fet, la plaça s'ambientarà de manera especial per a la recepció dels Reis Mags: s'instal·laran banderoles i cartells específicament dissenyats per a l'ocasió per la firma Nou Estudi, amb la llegenda Cavalcada Reis Mags d'Orient València.
La cavalcada arrancarà, com és habitual, des del passeig de l'Albereda a les 18:00 hores, encara que abans tindrà lloc l'habitual recepció als Reis Mags a la seua arribada al Port de València. El recorregut de la desfilada serà també el tradicional Pont de l'Exposició, Porta de la Mar, carrers dels Generals Palanca, General Tovar, de la Pau i de Sant Vicent, fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament. Un total de 30 carrosses, 8 bandes de música i 15 grups teatrals, en la seua majoria valencians, protagonitzaran “una cavalcada a l'altura de València”, en paraules del regidor.
Començarà amb un seguici d'obertura, en què intervindrà la Policia Local amb uniforme de gala, i el ball dels cabuts i gegants, per al qual s'utilitzaran dos dels gegants de la ciutat: Na Violant i Jaume I; junt amb els cabuts, obra de Ceballos i Sanabria, que representaran 8 personatges il·lustres de la història valenciana. Pere Fuset ha felicitat els artistes valencians i ha destacat que d'esta manera “també s'enriquix el patrimoni material festiu de la ciutat”.
Després d'este seguici d'obertura desfilaran els col·laboradors de l'arribada reial: són les entitats falleres i les associacions ciutadanes; a més de les empreses patrocinadores les quals, enguany, participen per mitjà d'un conveni de col·laboració pel qual cada una aporta 1.000 euros que es dediquen a sufragar la presència de grups d'animació. “Entenem la cavalcada com un espectacle d'il·lusió per a xiquets i xiquetes, i no un desfilada publicitària”, ha explicat el regidor de Cultura Festiva, “i per això, la col·laboració de les empreses ha de ser en continguts, igual que en altres convocatòries, com per exemple actes fallers, o la Gran Fira de València”.
La tercera part són els invitats reials: clubs esportius, ONG i les falleres majors i corts d'honor 2016. I a continuació, arribarà la història bíblica, que encapçalarà, com és habitual, Herodes i els Innocents; després, l’Ángel Anunciador; l'Estrela d'Orient, “il·luminada i amb estètica ‘retrofuturista’, que també passarà a formar part del patrimoni festiu de la ciutat”, en paraules de l'edil; el missatger reial; vehicles de Correos i Bombers. El regidor s'ha volgut avançar a confirmar, “abans que ningú s’ho pregunte, que, òbviament, estaran la Mare de Déu, Sant Josep i l’infant Jesús”.
Serà llavors el moment de rebre els reis Melcior, Gaspar i Baltasar i les seues ostentacions respectives, que seran extenses i personalitzades per a cada un d'ells: Melcior, en blau (representat per Juliol Torrás, destacada personalitat del món faller); Gaspar, en roig (representat per l'indumentarista Paco Albert); i Baltasar, en verd (representat pel politòleg valencià d'origen guineanoecuatorial, Pedro Fondo). “Però la cavalcada no acaba ací”, ha subratllat Pere Fuset, “perquè després dels Reis serà el torn dels regals, que vindran en camions custodiats pels patges reials”. La quantitat de caramels que es repartirà entre els xiquets i xiquetes també s'ha augmentat fins als 3.000 quilos (des dels 2.000 de l'any passat). Si se suma a este total, els caramels que aportaran la resta de col·laboradors, seran 10.000 els quilos de caramels a repartir, tots ells sense gluten.
Com ja es va decidir l'any passat, s'ha incrementat el nombre d'invitacions a entitats ciutadanes per a veure la cavalcada des de les grades de la plaça de l'Ajuntament. En esta ocasió, s'invita Creu Roja, Federació d'Associacions de Veïns, falleres majors i corts d'honor 2017, els guanyadors del sorteig celebrat a Expojove i els Altars de Sant Vicent.
Pólvora amb música en directe de la banda municipal
Els que esperen l'arribada dels Reis en la plaça de l'Ajuntament podran distraure l'espera amb les actuacions dels grups Pop Corn i Maduixa Teatre. “I enguany tindrem un nou element: la pólvora, la pirotècnia”, ha assenyalat Pere Fuset, a càrrec de l'empresa Pirotécnia Peñarroja, que oferirà un espectacle piromusical en els moments finals de la desfilada, a les notes de la peça “Adeste fideles”, que interpretarà en directe la Banda Municipal de València. També hi haurà efectes pirotècnics en la recepció dels Reis Mags i so i il·luminació extra en tota la plaça.
Des de l'organització, s'ha tingut també en compte la difusió de tot l'espectacle, per la qual cosa s'ha previst que hi haja realització audiovisual. “Volem apostar perquè la gent puga seguir la cavalcada des de les seues cases, i per això es facilitarà senyal streaming a través de xarxes socials i a totes les televisions, locals o estatals, que vullguen realitzar la connexió, per mitjà d'imatge neta”, ha explicat Fuset.
El coordinador Sergi Heredia ha afegit, per la seua banda, que l'objectiu del disseny global de la cavalcada “ha passat per dotar-la de contingut teatral, convertir en realitat tot eixe món de fantasia i il·lusió dels xiquets i les xiquetes”. Com a exemple d'això, s'ha referit a l'increment de grups de dramatització i animació, amb elements nous “com la cigonya de 6 metres, que arribarà ‘volant', o les cartes gegants que acompanyaran el carter reial”.
La Cavalcada de Reis València 2017 tindrà també presència en les xarxes socials, a través del hashtag #cavalcadavlc.