L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha apostat per la creació d'esculls artificials per a evitar la regressió de les platges del sud de València, i ha defensat les actuacions dutes a terme dins de la capitalitat verda europea, com les noves zones verdes equivalents a 35 camps de futbol i la major planta solar pública urbana a Europa.
Així l'ha detallat, este dilluns, a Santander, durant la seua participació en la taula redona 'L'adaptació al canvi climàtic en les ciutats', organitzada per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), al costat de l'alcaldessa de Santander, Gema Igual; la conselleira de Medi ambient i Canvi Climàtic de la Xunta de Galícia, María Ángeles Vázquez Mejuto; i el conseller de Foment, Ordenació del Territori i Medi ambient del Govern de Cantàbria, Roberto Media.
En la seu de la UIMP a Cantàbria, l'alcaldessa ha anunciat que, en el marc de la Capitalitat Verda Europea, l'Ajuntament de València treballarà per a implantar un sistema d'esculls artificials a les platges del sud de la ciutat, per a evitar la regressió de les platges i que els temporals no s'engulen l'arena. "Es tracta d'una iniciativa altament demandada pels veïns del Saler i volem treballar amb ells i l'equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), que ja han realitzat els primers estudis", ha explicat Catalá.
Este sistema d'esculls artificials suposa una mesura correctora de la degradació de les aigües costaneres i de la disminució de població de peixos. "València va instal·lar el primer escull artificial d'Espanya en 2014 a la platja de la Malva-rosa i ha funcionat bé. Ara volem implantar este sistema a les platges del sud de la ciutat" ha explicat.
València, Capital Verda Europea 2024
Durant la seua intervenció, l'alcaldessa ha explicat les diferents iniciatives que l'Ajuntament de València ha posat en marxa amb motiu de la Capitalitat Verda Europea. "Són projectes ambiciosos amb els quals guanyarem 350.000 metres quadrats de zones verdes, equivalent a 35 camps de futbol, a més de canons antiincendis per a protegir la Devesa, l'ús de materials de baixa petjada de carboni per a fer edificis sostenibles, arbres fotovoltaics i paviment intel·ligent i la construcció de la major planta solar urbana pública d'Europa".
En la ponència, Catalá també s'ha referit a la mobilitat sostenible i ha destacat els grans trets del pla inversor de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) per als pròxims quatre anys, dotat amb 172 milions d'euros. Este pla inclou la compra de 215 autobusos elèctrics i híbrids i la renovació de diverses infraestructures de l'EMT, entre elles la instal·lació de 167 punts de càrrega d'autobusos elèctrics. Totes estes mesures evitaran l'emissió de més de 9.000 tones de CO₂ a l'any. Està previst que en 2028 l'EMT compte amb 527 autobusos dels quals quasi el 93% seran elèctrics o híbrids. A la fi de 2024, un 70% de la flota actual serà elèctrica o híbrida.
Famílies beneficiades del 'Requiem In Power'
En eixe sentit, María José Catalá ha avançat que el projecte 'Requiem In Power', la major planta solar en sòl urbà d'Europa pública, va a bon ritme. Esta iniciativa implica la instal·lació de més de 6.600 plaques solars en els cementeris municipals per a l'autoconsum d'edificis municipals i el subministrament d'energia a llars vulnerables.
L'alcaldessa ha informat que ja s'han firmat els primers contractes amb famílies que o bé no poden pagar la llum o bé li la tallaran, i a partir de setembre ja podran usar l'energia produïda en les plaques dels cementeris. "D'esta manera, unim la transició energètica amb una transició justa i social, ja que no sols evitarem l'emissió de 1.000 tones de CO₂ a l'any, sinó que a més ajudarem a 800 famílies vulnerables", ha explicat Catalá.