València

L'equip de Catalá rebutja la proposta de l'oposició que demanava les fitxes de Mestalla i una auditoria

1 minut

Estat actual del Nou Mestalla. Imatge: Xisco Navarro

L'equip de govern de l'Ajuntament de València, format per PP i Vox i presidit per María José Catalá (PP), ha rebutjat este dimarts, en el ple ordinari de maig, la moció recolzada pels dos grups de l'oposició, PSPV-PSOE i Compromís, que demanava aprovar en el ple municipal de juny les fitxes urbanístiques vinculades al Nou Mestalla; que estes incloguen, mancant la firma d'un nou conveni amb el València CF, les condicions que ha de complir el nou estadi, i que s'elabore una auditoria del cost del futur camp.

El text que ha rebutjat l'executiu local part de la moció presentada inicialment pel PSPV-PSOE, un document que no reclamava l'auditoria i que proposava que el club de futbol depositara "una fiança pel valor total de les obres de construcció del nou estadi" per a "poder obtindre la llicència d'edificació" d'eixe camp.

Finalment, la iniciativa socialista s'ha modificat durant la sessió plenària, a partir d'un informe jurídic que ha encarregat l'Alcaldia respecte a la petició de la fiança i que considera que reclamar-la des del consistori és "contrari a dret", i de l'esmena presentada per Compromís demanant l'auditoria externa sobre el cost de l'estadi --amb els requisits de les fitxes urbanístiques aprovades amb les exigències del conveni--.

La sol·licitud de la fiança s'ha eliminat de la proposta d'acord definitiva que s'ha sotmés a votació i en el seu lloc s'ha inclòs l'esmena plantejada per Compromís per a exigir eixa auditoria, "aprovada en la comissió d'urbanisme" celebrada en el consistori "el febrer de 2024".

En arribar el punt de l'orde del dia referit a la iniciativa presentada pel PSPV-PSOE, el primer de les mocions plantejades per a esta sessió, Catalá ha intervingut per a assenyalar que es comptava amb dos informes encarregats des d'Alcaldia sobre les propostes d'acord que els socialistes defenien amb la finalitat de conéixer "les implicacions jurídiques" que estes podien suposar.

D'esta manera, s'ha plantejat la possibilitat que la moció impulsada pel grup socialista fora retirada. Perquè els grups municipals tingueren coneixement dels citats informes i el PSPV poguera decidir què fer amb la seua moció, la primera edil ha ordenat un recés del ple. Finalment i després d'analitzar eixos documents s'ha représ la sessió i ha començat el debat de la iniciativa socialista perquè este grup ha decidit mantindre-la.

Un d'eixos informes ha sigut emés per la secretària general i del ple i l'altre, per la secretaria de l'àrea d'urbanisme. El primer d'ells, es referix al punt un de la iniciativa socialista, el que sol·licitava "que s'aprove en el ple de juny la modificació del Pla d'Actuació Territorial Estratègica València CF en els àmbits estratègics de qualificació urbana zona a antic Mestalla i zona b Corts Valencianes, que inclouen les fitxes de gestió".

"INICIATIVES POLÍTIQUES"

El document del secretari general i del ple assenyala que este punt era propi d'una moció, considerades "iniciatives polítiques" que propicien "acords d'índole política" que "no poden tindre conseqüències jurídiques administratives enfront de tercers o externes".

Així, apunta que "encara que s'aprovara l'acord primer de la moció en la seua actual literalitat només podria ser entés com una proposta orientadora de l'acció política de l'equip de govern, en el sentit d'impulsar, en el que li competix, la major celeritat a les actuacions en tràmit perquè la proposta amb conseqüències jurídiques pot elevar-se al Ple al més prompte possible".

A més, precisa que no s'ha pronunciat sobre els punts 2 i 3 de la moció socialista, en tractar-se d'"assumptes de fons sobre aspectes de la legalitat urbanística" i per a conéixer les seues "implicacions jurídiques" s'ha remés a l'altre informe, l'emés per la secretària de l'àrea d'Urbanisme. Este document és el que ha posat objeccions a la petició que el PSPV feia perquè se li exigisca al València CF una fiança referida al cost del nou estadi.

Els socialistes demanaven en el punt 2 "que les fitxes de gestió incloguen, mancant la firma d'un nou conveni, les condicions que ha de complir el nou estadi, de manera vinculant, per a poder disposar de les plusvàlues urbanístiques" i en el 3, "que les fitxes de gestió establisquen l'obligatorietat que el club deposite una fiança pel valor total de les obres de construcció del nou estadi, acreditat per l'ajuntament sobre una anàlisi tècnica d'este, per a poder obtindre la llicència d'edificació per a la conclusió" d'eixes obres.

NO EXISTIX "NORMA JURÍDICA"

El secretari d'Urbanisme ha conclòs que en el punt 2 "no s'observa impediment legal" per a la seua aprovació i ha agregat que "en el cas que no arribara a firmar-se un nou conveni amb el València CF, les condicions que ha de complir el nou estadi es troben recollides en els convenis subscrits per l'Ajuntament amb esta entitat" i com a "obligacions" del club.

No obstant això, respecte al punt 3, exposa que "a diferència del punt anterior", esta proposta d'acord "és contrària a dret". En esta línia, exposa que no existix "norma jurídica que empare a l'Ajuntament per a exigir una fiança pel valor total de les obres d'edificació al sol·licitant de la llicència" i agrega que "no havent sigut assumida tampoc eixa obligació de manera voluntària en els convenis subscrits pel València CF amb l'Ajuntament resultaria contrària a dret la inclusió d'esta previsió en les fitxes de gestió".