València

Enjoy Valencia Food: "El més important és crear contingut perquè de veritat ho gaudeixes i no per interés que et vagen a convidar"

Enjoy Valencia Food ens conta el dia a dia dels comptes 'foodies', els 'crítics gastronòmics' de l'era digital

1 minut

Ana EVF

El fenomen 'foodie' ha arribat a València per a quedar-se. Cada vegada són més els comptes d'Instagram dedicats a la gastronomia i a la cuina, degut, en gran part, a l'augment de restaurants a la ciutat i al creixent gust pel bon menjar i les xarxes socials.

Però, què és ser un 'foodie'? La paraula és un anglicisme que va aterrar a Espanya recentment, però que existeix des dels anys 80. El seu origen ve del llibre 'The Official Foodie Handbook', de Paul Levy, Ann Barr i Mat Sloan, i es refereix a una persona amant de la bona gastronomia, però no necessàriament un gran expert.

Així que qualsevol que gaudeix del menjar, i també de la cuina, pot considerar-se un 'foodie'. Segurament, Levy, Barr i Sloan, quan van publicar la seua obra en 1984, no comptaven amb l'aparició de les xarxes socials, i no pensaven que el terme que ells van encunyar en aqueix moment arribaria fins als nostres dies adaptat als nous temps.

Els 'foodies' han anat un pas més enllà i han conquistat Instagram, on publiquen cada dia fotografies i vídeos del menjar que consumeixen i cuinen, a més de recomanar plats i restaurants que visiten. Aquests, en moltes ocasions, són els que contacten amb ells perquè acudisquen a menjar i col·laboren amb ells promocionant els seus locals.

Així doncs, Instagram ha generat un nou tipus de 'foodie', una hibridació entre l'amant de la gastronomia i l''influencer', que es dedica a crear contingut sobre menjar i restaurants, moltes vegades sense ànim de lucre, però també algunes d'elles amb la intenció de publicitar els locals.

Ana Valdés i Manuel Calvo són la jove parella que està darrere del compte ENJOY VALENCIA FOOD (@enjoyvalenciafood), un dels més populars a la ciutat de València. Manuel, enginyer i natural de la localitat d'Aiora, i Ana, de Villena i graduada en Filologia anglesa, afirmen que no tenien cap expectativa quan van decidir iniciar-se en el món 'foodie'.

Fotografia presa per Ana i Manuel, i publicada en el seu Instagram @enjoyvalenciafood durant la seua visita al restaurant submarí de l'Oceanogràfic

"Ens vam obrir el compte perquè ens agradava molt eixir i després poder veure les fotos que féiem per a inspirar-nos i repetir en els llocs que més ens abelliren. Però, la veritat, és que no coneixíem cap compte 'foodie' en començar", comenta Ana.

La primera vegada que vam anar a una col·laboració estàvem nerviosíssims i, hem de confessar que ens va fer molta vergonya anar-nos-en sense pagar (riuen), encara que al mateix temps estàvem molt il·lusionats.

Ara, tres anys i moltes publicacions després, el perfil té quasi 30.000 seguidors i gaudeix d'una gran popularitat entre els amants del bon menjar del Cap i Casal. Encara recorden la primera que els van contactar des d'un establiment perquè anaren a tastar el seu menjar gratis a canvi de promoció en xarxes. Va ser quan tenien uns 10.000 seguidors, i a partir d'ací no han parat de créixer.

Asseguren que el secret és gaudir del que fas sense esperar res a canvi. "Cal tindre molta paciència, perquè si ho intentes amb la finalitat de guanyar diners i seguidors molt ràpidament et frustraràs", declara Manuel.

La constància és també fonamental per a ells. Publicar cada dia, mantenir un contacte més personal amb els seguidors és una cosa important perquè el compte vaja a poc a poc millorant, encara que això signifique sacrificar temps lliure. "A vegades és una mica difícil de compaginar amb el treball i l'oci, al cap i a la fi, és un hobby, però ocupa molt de temps", assegura Ana.

Cada moment lliure que tenim el dediquem a pensar en nou contingut què generar, encara que també ho fem perquè ens agrada molt. Si no t'agrada de veritat, no aconsegueixes traure temps.

Fa poc, Ana i Manuel van començar un nou projecte, un blog on poder desenvolupar millor les seues experiències gastronòmiques i on també queden millor recollides. Afirmen que, moltes vegades, intenten buscar alguna publicació en concret, però no la troben entre les més de 270 que tenen.

La seua intenció és publicar en el blog llistes mensuals de restaurants i plats que variaran depenent del mes. "Al gener, la vam fer dels millors descobriments de l'any 2021. Ara al febrer hem fet una de restaurants romàntics per a anar en Sant Valentí i per a març hem pensat fer una cosa relacionada amb les Falles", explica Ana.

Asseguren que està tenint molt bon acolliment entre els seus seguidors, i que és un projecte que els il·lusiona i els motiva a continuar, ja que és un contingut diferent del que estan acostumats a fer.


Preguntes curtes

Quin seria el vostre restaurant favorit per a anar a esmorzar un diumenge?

Ana: Jo crec que el bar Mistela o el Cremaet, que són cosins germans. Pertanyen al mateix amo.

Manuel: Són els dos molt recomanables, però jo crec que em quede amb Cremaet. De fet, hem repetit per a esmorzar dues vegades allí, així que això és per alguna cosa.

Un restaurant perfecte per a una ocasió especial?

A: Jo diria que Goya Gallery, ens encanta. Tenen de tot en la carta, però amb un toc peculiar.

M: Quedar-se amb un és molt complicat, depén molt de la temàtica. Canalla Bistro ens encanta també.

Un restaurant per a anar amb amics?

M: La Diva, per exemple, és molt bon lloc per a anar amb amics.

A: Jo crec que Zazú també està molt bé per a anar amb gent, l'ambient és molt festiu.

El primer restaurant que se us ve al capdavant quan dic asiàtic:

M: A mi em ve a la ment Hōchō, és espectacular.

A: A mi Nozomi, és dels meus japonesos favorits.

El primer italià que se us ve a la ment:

A: A mi se m'ocorre San Tommaso.

M: I a mi, Don Salvatore, tot i que no hem anat encara. Ho tenim molt pendent.

La millor hamburguesa que us heu menjat a València?

A i M: Hundreds (els dos alhora).

A: Hem tastat moltíssimes, perquè ací a València el tema està súper avançat i hi ha moltes bones burgers. Però la de Hundreds és especial. La carn madurada té un sabor espectacular i el preu val molta la pena.

I la millor paella?

A: Casa Carmela, la vam tastar fa cosa d'un mes. La teníem súper pendent i jo crec que ha sigut la millor que he provat.

M: Jo coincidisc, i per a fideuà Goya Gallery. La que tenen de Gandia és brutal.

Fotografia de la paella de Casa Carmela i publicada en el compte de @enjoyvalenciafood

Per a finalitzar, quin seria el vostre top 3 general?

A: És dificilíssim, però jo crec que podríem dir que Rausell, Mil Grullas i La Sastrería són els nostres favoritíssims.

M: I si ampliem a top 4 entraria Bouet, també ens encanta.