En memòria de les víctimes de l'accident de metro de València

’El dia 3′, guanyador del Premi Ciutat de Palma, ja està a la venda

Guardar

metro-jesus-valencia
metro-jesus-valencia

Accidente de metro de ValenciaJa s'ha presentat 'El dia 3', un homenatge a totes les víctimes de l'accident de metro de València, però també a totes les famílies que van lluitar, durant anys, per a destapar tota a veritat. Aquest còmic, realitzat pels autors Cristina Duran i Miguel Ángel Giner, basant-se en el llibre 'Lluitant contra l'oblit' de la periodista Laura Ballester, plasma l'ardu camí que l'Associació de Víctimes del Metro va haver de recórrer perquè un dels majors accidents de metro no quedara impune.

A través d'una família fictícia, la història conta les experiències reals de les persones afectades per l'accident, la versió que aleshores donava l'anterior equip de Govern valencià, les manifestacions que es realitzaven en la Plaça de la Verge per a exigir responsables, el gran avanç que va suposar el programa 'Salvados' i, finalment, el reconeixement per part del nou Govern. Tot això, per descomptat, deixant a un costat imatges explícites de l'accident, a més de realitzar una recerca exhaustiva, en la qual els autors han hagut d'aprendre de trens i de proves judicials, recórrer a treballs anteriors, com el documental 'La estrategia del silencio', així com comptar amb l'assessorament de l'Associació de Víctimes del Metro 3 de juliol.

No obstant això, 'El dia 3' és molt més. Guanyador del Premi Ciutat de Palma de Còmic de 2016, també ha rebut el suport de l'Ajuntament de València. I és que, en paraules de la Regidora de Cultura, Gloria Tello, 'es narra una desgràcia acompanyada de desvergonyiment polític', doncs la lluita contra el silenci, l'oblit i la mentida programada ha sigut la força més poderosa contra la qual han hagut de lluitar totes les víctimes de l'accident.

Aquesta obra, a través del còmic, s'ha proposat donar a conéixer la vertadera història perquè no torne a passar, i perquè 'la societat no es deixe enganyar per les manipulacions'. El pròxim 16 de febrer, el MuVIM, acollirà una nova presentació de 'El dia 3', de la mà dels seus autors, on també tindrà lloc una signatura d'exemplars.

3 de juliol de 2006

El 3 de juliol de 2006, a les 13.10 hores, València vivia l'accident de metro més tràgic d'Espanya. 43 persones morien, i altres 47 van resultar ferides. Un tràgic succés que, durant anys, va caure en un oblit més que programat. I és que, en aquell mateix instant, va començar, per part de les institucions valencianes que governaven llavors, una autèntica estratègia del silenci no solament per a fer desaparéixer l'accident de metro, sinó per a no reconéixer qui havia sigut el responsable.

No obstant això, el 6 de juliol de 2006, també va començar la lluita incansable d'un grup de famílies que van començar a cercar justícia per a les víctimes. Un grup de gent, que va començar a créixer fins a formar l'Associació de Víctimes del Metro 3 de juliol. Concentracions en la Plaça de la Verge, reivindicacions per a demanar responsables. En definitiva, accions de les quals ningú es feia ressò fins que va arribar Jordi Évole, que amb l'especial de programa 'Salvados', va aconseguir mobilitzar a tota una societat per a demanar justícia.

Finalment, l'esforç d'aquestes famílies va tenir la seua recompensa. El Parlament Europeu va atendre les seues reivindicacions; el nou Govern valencià va demanar perdó pel silenci i la manipulació dels seus antecessors; i Les Corts Valencianes van iniciar una nova recerca tant de l'accident, com de la gestió, en la qual, aquesta vegada sí, es van identificar a 13 responsables.

Destacats