València

L'EMTRE radiografia els hàbits de reciclatge de la ciutadania de València i la seua àrea metropolitana

L'estudi elaborat per l'Insitut d'Economia Internacional de la UV conclou que el 82 % de la població sí separa els residus en la seua llar, però els joves són el grup amb menors taxes de reciclatge

1 minut

Presentació de l'estudi de l'EMTRE al Mercat de Colón de València

Està la ciutadania de l'àrea metropolitana de València conscienciada amb la separació de residus? Quin grup poblacional és el que més recicla? I el que menys? Estos són alguns dels interrogants als quals pretén buscar resposta l'"Estudi del comportament ciutadà en relació al depòsit de residus" que ha sigut encarregat per l'Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (EMTRE). Així, el document ha sigut elaborat per les doctores Haydeé Calderón, Teresa Fayos i Berta Tubillejas de l'Institut d'Economia Internacional de la Universitat de València (UV) i el Mercat de Colón de València ha acollit este divendres la presentació de l'avanç de les primeres conclusions obtingudes, coincidint amb que hui se celebra el Dia Mundial del Reciclatge.

Es tracta d'una anàlisi que té com a principal objectiu identificar els hàbits i conductes en matèria de reciclatge i separació de residus dels residents en la ciutat de València i les 45 localitats que formen la seua àrea metropolitana. Unes dades que serviran per a millorar el servei que l'EMTRE proporciona a estos municipis que sumen en total més d'1,6 milions d'habitants. En eixa línia, el gerent d'esta entitat supramunicipal, Francisco Potenciano, ha explicat que la informació que es reflectisca en l'informe servirà per a crear "accions conjuntes" amb la resta d'administracions i "intentar que el comportament millore" així com generar "accions dirigides a un grup de població específic".

Precisament, la col·laboració entre diferents administracions públiques, com per exemple els ajuntaments, resulta essencial per a difondre la importància de la separació de residus, "una labor que es fa entre tots", ha destacat el regidor de l'Àrea de Residus, Millora Climàtica i Gestió de l'Aigua, Carlos Mundina. "És molt important que la part científica aporte dades perquè el que no es mesura no es pot regular després", ha afegit l'edil.

Per la seua banda, Emilio J. Belencoso, president de l'EMTRE, ha destacat que este estudi permetrà engegar diferents iniciatives i línies de treball com el foment de la col·laboració amb els consistoris als quals se'ls enviaran les dades finals de l'anàlisi que permeten realitzar diagnòstics "personalitzats i adaptats a les necessitats de cada municipi". Belencoso també va anunciar la creació d'un "pla de comunicació" conjunt per a desenvolupar estratègies de difusió i divulgació d'hàbits de reciclatge i també permetrà "revisar i millorar" les funcionalitats de l'aplicació mòbil que actualment té l'EMTRE.

Principals conclusions de l'estudi

En total, l'estudi confeccionat per l'institut depenent de la UV ha comptat amb la participació de 1200 persones residents en algunes de les localitats de l'àrea metropolitana i la informació s'ha recollit mitjançant qüestionaris estructurats. D'estes enquestes, es desprén que en el 82 % de les llars se separen els residus generats, unes xifres que, segons Haydeé Calderón, una de les autores de l'estudi, representa una alta taxa de "conscienciació" sobre la importància del reciclatge. Així mateix, l'estudi conclou que la motivació de la ciutadania per a reciclar és "correctament alta" i les principals raons per les quals ho fan són la contribució a la protecció del medi ambient i també la satisfacció individual que cada persona sent en fer-ho.

Quant a les barreres o dificultats que es troba la població i que els impedix separar els residus, estan la falta d'espai per a emmagatzemar-los en els habitatges, a més de la possible proliferació d'insectes per tindre'ls dins de casa. A més, l'estudi revela que hi ha certa desinformació entre la població sobre quins materials es poden reciclar i on i com s'ha de fer. "Una dada major del que seria recomanable, però no gaire preocupant", ha apuntat la investigadora. Una altra de les barreres que encara no s'ha superat és el reciclatge en els ecoparcs, ja que el 33,5 % dels residents a l'entorn de la capital valenciana mai ha anat a un.

Malgrat els obstacles que s'inclouen en l'estudi, de cara al futur, l'anàlisi especifica que la intenció ciutadana per a "informar-se més sobre la correcta separació" i "esforçar-se més per separar millor" és "esperançadora" ja que estes dues afirmacions obtenen, d'acord amb les respostes dels enquestats, una puntuació de fins a 3,8 punts sobre un total de 5.

Presentació de l'estudi de l'EMTRE al Mercat de Colón de València

En eixa mateixa línia, les dades recopilades han permés al grup d'investigació crear quatre segments ciutadans atenent a la seua actitud, percepció, intenció i coneixement: els entusiastes (el 30,63 % de la població que advoquen pel reciclatge), els compromesos (35,43 % que insistixen a millorar els seus hàbits en el futur), els indecisos (el 27,08 % de les persones preguntades, aquelles que tenen més reticències) i, finalment, els desinteressats (el 6,83 % que es posicionen en contra de la separació de residus).

Augmentar les taxes de reciclatge en el marc de la Capitalitat Verda Europea

La ciutat de València es troba immersa l'any de la Capitalitat Verda Europea este 2024, un guardó amb el qual tant el sector privat com el públic engegaran diferents iniciatives per a fomentar, entre altres assumptes, el reciclatge i la separació de residus com una mesura per a avançar en la "descarbonització i la reducció d'emissions contaminants en la ciutat", ha detallat Toni García, director general de la Capitalitat Verda.

És per això que Garcia ha agraït l'elaboració d'este estudi que ajuda a demostrar a "la població amb dades i informació que es pot contribuir a protegir el medi ambient". "Esta és una oportunitat per a educar a la gent i que seguisca canviant els seus hàbits de vida perquè s'ha fet molt, però encara queda molt a fer", ha declarat durant la presentació.