EMT València invertix 30 milions d'euros en la compra de 57 autobusos elèctrics i híbrids

EMT València va superar la barrera dels 100 milions de passatgers en 2023

Guardar

Imatge d'un autobús d'EMT València
Imatge d'un autobús d'EMT València

EMT València continua invertint en la modernització de la flota, apostat per vehicles menys contaminants. Així, a finals del 2024 arribaran a EMT València 26 autobusos elèctrics i 31 híbrids articulats. Un total de 57 nous autobusos per un import de 29.489.354 milions d'euros. El consell d'administració de l'Empresa Municipal de Transports ha aprovat hui la compra d'estos nous vehicles, fonamentals en l'aposta de la companyia municipal cap a la plena sostenibilitat.

Els 26 autobusos elèctrics estàndard s'adjudiquen per un import total de 15.340.000 (IVA no inclòs), una xifra de més de 300.000 euros per davall de la licitació, després d'analitzar les ofertes presentades per altres sis empreses capdavanteres del sector.

I els 31 híbrids articulats s'adjudiquen per un import total de 13.795.000 euros (IVA no inclòs), també 300.000 euros per davall de l'oferta de licitació, després d'analitzar les ofertes presentades per altres quatre empreses.

Cada autobús elèctric costa al voltant de 600.000 euros i un híbrid articulat ronda els 450.000. Però l'Ajuntament de València "aposta fermament per la mobilitat més sostenible i per convertir a l'EMT en la referència més sòlida en el transport de viatgers a la ciutat. Apostem pel tren del futur i ens situarem clarament al capdavant dels patrons del transport públic més sostenible i més respectuós amb el medi ambient", ha dit hui el regidor de Mobilitat i president d'EMT, Jesús Carbonell.

L'Empresa Municipal de Transports aposta d'esta manera pel procés de modernització de la seua flota. A finals de 2024 disposarà d'un total de 48 autobusos elèctrics i 285 híbrids. Amb la compra plantejada hui per a la incorporació de nous mitjans no contaminants, un 68% dels autobusos seran elèctrics o híbrids i un 32% de biodièsel o dièsel.

D'esta manera es reduirà considerablement l'edat mitjana de la flota d'autobusos d'EMT València, que passarà dels 9'16 anys actuals als 8,2. El 60% de la flota tindrà una edat mitjana menor a 5 anys. En ciutats com Sevilla o Sant Sebastià l'edat mitjana se situa en el 9,8 i 8 respectivament. Madrid està en el 4,55 i Barcelona en el 6,5.

"L'objectiu de l'EMT és anar renovant la flota per a acabar sent un 100% eficient a nivell mediambiental, un procés que requerix nombroses inversions en els futurs exercicis per a poder renovar els prop de 500 autobusos. Òbviament, no serà ràpid, però és la nostra aposta i la mantindrem durant els pròxims anys", ha subratllat Jesús Carbonell.

RÈCORD DE VIATGERS EN 2023

El Consell d'administració d'EMT València ha analitzat també el balanç final de viatgers del 2023 que ha superat la barrera dels 100,8 milions de passatgers. Una xifra que representa 23 milions més de passatgers que en 2022, un 30% per damunt, i 3,6 milions més que en 2019, any anterior a la pandèmia.

Les xifres aconseguides per la companyia municipal són les més altes dels últims 15 anys. I només s'han superat amb anterioritat en 2006 amb 103,6 milions de validacions, i en 2007 amb 102,5 milions de viatges.

Per períodes, en 2023, els últims quatre mesos han registrat el major augment de viatgers. De gener a juny, el creixement de la xarxa d'EMT, en comparació amb 2019, era només del 0,2%. En canvi, durant el segon semestre l'augment s'ha situat en el 7,4% en comparació amb l'any anterior a la pandèmia. Cal recordar que des del mes de juny passat l'Ajuntament ha autoritzat la contractació d'un total de 93 nous conductors per a acabar amb la falta de personal heretada de l'anterior govern municipal, que havia obligat a suspendre fins a 1.358 servicis en els mesos de juliol i agost, i altres 1.000 entre gener i juliol. Amb les 93 noves incorporacions la companyia ha aconseguit la xifra històrica de 1345 conductors i conductores.

PLA DIRECTOR 2025-2030: NOUS PATRONS I CANVIS EN LA MOBILITAT

De la mateixa forma l'Empresa Municipal de Transports també ha adjudicat hui el Pla Director 2025-2030 per 261.037 euros (IVA no inclòs), més de 100.000 euros per davall de la licitació. El Pla director és un estudi en profunditat dels nous segments de mobilitat a tots els nivells que marcarà l'itinerari de l'entitat per als pròxims anys.

En els tres últims anys s'han multiplicat els nous hàbits en els desplaçaments de la població, tant en el treball com en l'oci. Han augmentat els usuaris de mobilitat personal, patinets i bicis, ha entrat en servici una nova línia de tramvia i es preveuen noves rutes també amb metro, entren en escena nous desenvolupaments urbanístics i s'ha incorporat la targeta SUMA que permet usar qualsevol mode de transport al mateix cost i amb els transbords bonificats.

Tot això assenyala un canvi notable en els paràmetres de mobilitat i d'ací la necessitat d'un Pla director que indique el camí d'EMT per als pròxims anys. "Volem conéixer en profunditat els nous hàbits per a atendre millor les necessitats dels ciutadans", apunta el regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell. "És vital saber quines mesures són necessàries per a aconseguir una xarxa d'EMT que s'adapte a les necessitats reals de la població i que permeta un increment dels desplaçaments en esta".

El Consell d'administració d'EMT València ha analitzat també els comptes del 2023. Els ingressos de la companyia municipal han augmentat un 17%, arribant a la quantitat de 43,7 milions d'euros per venda de bitllets. I per la publicitat que s'inserix en els autobusos i marquesines, EMT ha ingressat 2,1 milions d'euros, 700.000 euros més que l'any passat.

Arxivat a:

Destacats