EMT tindrà un nou títol gratuït per a conductors de vehicles sense etiqueta ambiental

El títol d'EMT pretén oferir una alternativa viable i econòmica als afectats i afectades per les noves restriccions de circulació

Guardar

Imatge d'un autobús d'EMT València
Imatge d'un autobús d'EMT València

L'Ajuntament de València està treballant en l'esborrany de l'ordenança que regularà la futura Zona de Baixes Emissions (ZBE) de la ciutat. Esta normativa, obligatòria per als municipis amb més de 50.000 habitants segons la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica que va entrar en vigor al gener, cerca reduir la contaminació i millorar la qualitat de l'aire a la ciutat. Un aspecte destacat d'esta nova normativa és la possible introducció d'un títol gratuït de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) per als propietaris i propietàries de vehicles sense etiqueta ambiental.

I és que per a mitigar els efectes de les restriccions de circulació sobre els ciutadans amb vehicles sense etiqueta, l'Ajuntament de València estudia implementar un nou títol d'EMT gratuït. Este títol permetrà als propietaris d'estos vehicles usar el transport públic sense cap cost durant un període que encara està per determinar, encara que s'estima que podria tindre una vigència d'entre dos i tres anys. Este títol també caducarà en el cas que la persona usuària del servici adquirisca un vehicle que s'adeqüe a la normativa ZBE.

Este nou títol buscarà incentivar l'ús del transport públic i reduir la dependència del vehicle privat, especialment aquells que no complixen amb les normatives ambientals. D'esta manera, es pretén oferir una alternativa viable i econòmica als afectats i afectades per les noves restriccions de circulació.

Interior d'un autobús de l'EMT Valencia. Imatge: Xisco Navarro
Interior d'un autobús de l'EMT Valencia. Imatge: Xisco Navarro

Així serà la Zona de Baixes Emissions de València

València ja compta amb una ZBE en l'Àrea de Prioritat Residencial (APR) de Ciutat Vella, però la nova ordenança, que entrarà en vigor en 2025 sense sancions, diferenciarà la ciutat en dos zones. La primera zona, coneguda com a Ciutat Vella ZBEES (Zona de Baixes Emissions d'Especial Sensibilitat), comprén una extensió de 0,3 km² dins del districte de Ciutat Vella. Esta àrea es considera més sensible a causa de la seua densitat de població i patrimoni històric.

La segona zona, denominada València ZBE, abastarà una superfície de 27,8 km², pràcticament tota la ciutat. Esta àrea estarà delimitada per la Ronda Nord, Tarongers, Serradora i Bulevard Sud i es considerarà una zona "més blana" en termes de restriccions.

L'esborrany de l'ordenança establix un calendari gradual per a la implementació de les sancions. A partir de 2028, es prohibirà la circulació de vehicles sense etiqueta, aquells matriculats abans de 2001 en el cas de gasolina i abans de 2006 per a dièsel. No obstant això, hi haurà un període transitori:

  • 2025: Any informatiu sense sancions.
  • 2026: Sancions per a vehicles de fora de la província de València.
  • 2027: Sancions per a vehicles de fora de la ciutat de València.
  • 2028: Sancions per a vehicles domiciliats a València.

Per a assegurar el compliment de les noves normatives, s'instal·laran progressivament fins a 278 cambres d'accés en 68 punts de control. Estes cambres verificaran els permisos d'accés mitjançant la lectura automàtica de matrícules. Addicionalment, es col·locarà cartelleria informativa al llarg del perímetre de les ZBE per a orientar als conductors.

Quins cotxes sí que podran circular malgrat ser contaminants?

Com en tota normativa, existixen excepcions. Jesús Carbonell, regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de València, informava la setmana passada que estes excepcions busquen garantir la protecció de drets econòmics i socials.

Els vehicles d'emergències, servicis essencials i aquells considerats històrics tindran lliure accés a les ZBE. Així mateix, els vehicles pertanyents a persones físiques o jurídiques afectades per qualsevol activitat econòmica estaran exempts de les prohibicions. També estaran exempts els vehicles de persones amb discapacitat permanent o temporal, les persones titulars d'una targeta d'estacionament per a Persones amb Mobilitat Reduïda (PMR), dones embarassades, famílies nombroses i famílies amb menors de 3 anys.

A més, els vehicles sense etiqueta tindran permés fins a 48 accessos anuals a la ciutat, facilitant la seua circulació malgrat les restriccions.

Cotxes circulant pel carrer Colón de València
Cotxes circulant pel carrer Colón de València

Beneficis de la ZBE

La regulació de les ZBE té com a objectiu principal la protecció de la salut pública i el dret a gaudir d'un medi ambient adequat. S'espera que la implementació d'estes mesures supose una millora significativa en la qualitat de l'aire i una reducció dels contaminants com el NO2, PM10 i PM2,5.

A més de reduir la contaminació, l'Ajuntament de València està compromés amb la promoció d'un canvi cap a l'ús de formes de transport més sostenibles. Això inclou la millora de l'accessibilitat, la promoció de l'electromobilitat, i l'impuls de pràctiques sostenibles en la distribució urbana de mercaderies. També es treballarà en el reforç de la seguretat viària per a tots els usuaris de la via pública.

Amb tot això, la futura Zona de Baixes Emissions de València i la implementació d'un nou títol d'EMT gratuït són passos importants cap a una ciutat més sostenible i cap a la promoció del transport públic com a alternativa als vehicles contaminants. Amb una implementació gradual i excepcions acuradament considerades, l'Ajuntament de València busca aconseguir una transició equilibrada cap a un futur més net i saludable per a tots els seus habitants.

Arxivat a:

Destacats