València

L'EMT renova 761 parades d'autobús a València per a fer-les més accessibles

El 97% de les parades estaran adaptades a la normativa d'accessibilitat una vegada s'execute el projecte, que també inclou la creació de tretze nous passos de vianants

1 minut

Un grup de persones esperant en una parada d'autobús de l'EMT

La ciutat de València avança en l'accessibilitat completa en el conjunt de la xarxa de parades del servici de transport urbà amb autobús; també en la creació de nous passos de vianants en diferents punts “conflictius”. Així ha quedat certificat després que l'Ajuntament adjudicara de manera definitiva el contracte d'obres, l'últim pas necessari abans de l'inici d'uns treballs que tindran un termini d'execució pròxim als nou mesos. Esta actuació, amb un pressupost superior als 2,2 milions d'euros, s'emmarquen en l'Estratègia del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat pels Fons Next Generation de la Unió Europea.

Així, després d'una primera fase en la qual es va executar la transformació d'un total de 350 marquesines, ara el projecte contempla la renovació completa de les 1.069 parades que s'estenen al llarg de la capital del Túria i la seua àrea metropolitana. Estes labors per a la millora de l'accessibilitat es realitzaran de manera paral·lela a la instal·lació de noves marquesines en els diferents recorreguts dels autobusos de l'EMT. En este sentit, els treballs de condicionament amb la construcció d'un nou enrajolat tàctil es durà a terme en les 761 parades restants de l'entramat urbà.

Les obres per a l'adequació de les parades comprenen l'execució de dos grans actuacions: dos bandes sensorials i l'ampliació de la plataforma. D'esta manera, s'instal·larà una banda longitudinal de 40 centímetres d'amplària i de color groc al costat de la vorada de la vorera. Este element estarà desproveït d'obstacles físics i comptarà amb paviment botonat, acanalat i tàctil indicador d'advertiment per a “una segura i adequada mobilitat de les persones cegues”. Una vegada executat el projecte s'haurà adaptat a la normativa d'accessibilitat el 97 per cent de les parades.

Al seu torn, es crearà una altra banda en la part posterior de les parades. En este cas, la seua disposició serà perpendicular a la vorada i tindrà un to grisenc o negre, depenent del color de l'enrajolat adjacent, per a generar un clar efecte de contrast. L'amplària serà de 120 cm i es prolongarà fins a línia de façana, jardinera o element que exercisca de topall en la parada. A més, en algunes parades es pretén ampliar la plataforma d'autobusos articulats per a “assegurar una millor aproximació” a l'hora d'arreplegar o descarregar als usuaris, i en unes altres es modificarà l'itinerari d'accés.

Tretze nous passos de vianants

Al costat de la millora de l'accessibilitat de les parades, el projecte també inclou la creació de tretze nous passos de vianants semaforitzades en alguns punts de València en els quals, segons apunten fonts municipals, s'ha observat la necessitat d'executar-los. En concret, l'actuació s'escometrà en zones de flux transversal habitual de persones on els actuals passos per als vianants estan molt allunyats entre si i generen situacions de risc en creuar per llocs no habilitats o autoritzats. Així, es realitzaran rebaixes de vorera, instal·lació d'enrajolat tàctil i nous semàfors.

Diferents persones creuen un pas de vianants en el centre de València. Imatge: Xisco Navarro

Les interseccions on està previst que se situen els nous passos de vianants són els de la plaça d'Amèrica amb la gran via del Marqués del Túria; Jacinto Benavente amb Reina na Germànica; carrera de Malilla amb Almenar; Alboraia amb el carrer Benimuslem; Nou d’Octubre (a l'altura de la Ciutat Administrativa); Primat Reig amb Cronista Almela i Vives; Joan XXIII amb Riu Bidasoa; Ramon Llull (a l'altura dels aularis de la Universitat de València); General Elío amb la porta principal de Vivers; Joan Verdeguer amb Manuel Soto; i, els tres restants, en Peris i Valero amb els carrers Cuba, Sueca i Cadis.

Etiquetes: