A la fi del pròxim any arribaran a l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València 26 autobusos elèctrics i 31 híbrids articulats. Un total de 57 nous autobusos per un import de 29.785.246 milions d'euros. L'EMT llança la licitació per a la compra d'estos vehicles amb l'objectiu clarament sostenible de mitigar les emissions de gasos contaminants i reduir l'edat mitjana de la flota.
Cada autobús elèctric costa prop de 600.000 euros i un híbrid articulat ronda els 450.000. Però l'Ajuntament de València “aposta fermament per la mobilitat més sostenible i per convertir a l'EMT en la referència més sòlida en el transport de viatgers a la ciutat. És el tren del futur que ja passa davant nosaltres i ens situarem clarament al capdavant dels patrons de mobilitat més respectuosos amb el medi ambient”, ha dit Jesús Carbonell, regidor de Mobilitat i president de l'EMT.
L'Empresa Municipal de Transports aposta d'esta manera pel procés de modernització de la seua flota. A la fi de l'any que ve disposarà d'un total de 48 autobusos elèctrics i 285 híbrids. Amb la compra plantejada ara per a la incorporació de nous mitjans no contaminants, un 68% dels autobusos seran elèctrics o híbrids i un 32% de biodièsel o dièsel.
D'esta manera es reduirà considerablement l'edat mitjana de la flota d'autobusos d'EMT València, que passarà dels 9,16 anys actuals als 7,2. El 60% de la flota tindrà una edat mitjana menor a cinc anys. En ciutats com Sevilla o Sant Sebastià l'edat mitjana se situa en el 9,8 i 8 respectivament. Madrid està en el 4,55 i Barcelona en el 6,5.
L'adquisició de nous autobusos en l'EMT va acompanyada del retir de les unitats més antigues, les de tecnologia Euro III i Euro IV, així com d'altres vehicles amb problemes mecànics greus. Una altra raó de pes per a la renovació de la flota radica en “el compromís per part de l'EMT per oferir una mobilitat de qualitat amb vehicles més confortables, silenciosos i sobretot més fiables que asseguren la disponibilitat que requerixen els usuaris”, ha assenyalat el director gerent de la companyia, Manuel Martínez. “La nostra aposta és la implantació constant de tecnologia elèctrica, i arribar al 100% zero emissions”, ha subratllat.
Tal com ja es va anunciar en la comissió de patrimoni, “l'objectiu de l'EMT és anar renovant la flota per a acabar sent un 100% eficient en l'àmbit mediambiental, un procés que requerix nombroses inversions en els futurs exercicis per a poder renovar els prop de 500 autobusos. Òbviament no serà ràpid, però és la nostra aposta i la mantindrem durant els pròxims anys”, ha subratllat Jesús Carbonell.
Pla Director 2025-2030
L'Empresa Municipal de Transports també ha tret a licitació el Pla Director 2025-2030 per més de 372.000 euros i un termini d'execució de 9 mesos. El Pla director és un estudi en profunditat dels nous segments de mobilitat a tots els nivells que marcarà l'itinerari de l'entitat per als pròxims anys.
En el camí cap a la plena sostenibilitat i la introducció d'autobusos amb tecnologies elèctriques este Pla perseguix l'establiment de patrons que tinguen en compte les necessitats particulars de cada línia i les conseqüents adaptacions necessàries en les cotxeres, espais d'aparcament, punts de recàrrega i serveis de manteniment.
Però al mateix nivell se situen els nous hàbits de mobilitat que tantes transformacions han experimentat en els últims anys. Encara que EMT València recupera els nivells de viatgers previs a la Covid, es constata clarament que no es creix de manera homogènia entre els diferents operadors de transport a la ciutat ni entre les mateixes línies d'EMT.
En els tres últims anys s'han multiplicat els nous hàbits en els desplaçaments de la població, tant en el treball com en l'oci. Han augmentat els usuaris de mobilitat personal, patinets i bicis, ha entrat en servei una nova línia de tramvia i es preveuen noves rutes també amb metro, entren en escena nous desenvolupaments urbanístics i s'ha incorporat la targeta SUMA que permet usar qualsevol mode de transport al mateix cost i amb els transbords bonificats.
Tot això assenyala un canvi notable en els paràmetres de mobilitat i d'ací la necessitat d'un Pla director que indique el camí d'EMT per als pròxims anys. “Volem conéixer en profunditat els nous hàbits per a atendre millor les necessitats dels ciutadans”, apunta el regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell. “És vital saber quines mesures són necessàries per a aconseguir una xarxa de l'EMT que s'adapte a les necessitats reals de la població i que permeta un increment dels desplaçaments en esta”.
Un projecte de tal envergadura requerix el suport i ús d'eines programari específiques que permeten la creació de diferents escenaris i el maneig de grans quantitats de dades de manera ràpida i eficient. “D'ací la necessitat de licitar el Pla director per a incorporar a una empresa especialitzada que analitze rigorosament tota la informació. Volem arribar al fons dels nous hàbits de mobilitat per a cobrir les noves necessitats dels nostres usuaris, millorar les freqüències i redissenyar eficaçment l'EMT del futur”, assenyala el seu director, Manuel Martínez.
Al costat de la valoració dels nous patrons de mobilitat també s'analitzaran els registres obtinguts per EMT a través dels seus sistemes d'explotació i ticketing, les dades procedents dels departaments de mobilitat, així com els de diferents operadors de transport públic i les dades d'enquestes que permetran completar un nou model de transport i valorar diferents escenaris de la futura xarxa d'EMT.
“La nova corporació vol que l'EMT siga l'actor principal de la mobilitat motoritzada a la ciutat de València. Per a això, hem d'aconseguir que la xarxa de l'Empresa Municipal de Transports siga una alternativa real al vehicle privat i treballar detalladament en totes i cadascuna de les seues diferents línies”, ha afirmat Carbonell.