L'Hemicicle Municipal ha acollit aquest matí una sessió extraordinària del Ple de xiquets i xiquetes, que se celebra des de fa sis anys en el marc del Dia Internacional de la Ciutat Educadora "amb la finalitat d'escoltar les propostes i els compromisos que la infància aporta per a aconseguir una València que no deixe a ningú arrere". En aquest Ple, amb el qual culminen uns tallers escolars de democràcia participativa, ha intervingut l'alumnat de tres centres educatius que, en representació de la infància valenciana, ha plantejat, entre altres desitjos, el de la recuperació de l'espai públic per al veïnat en general. Per a tancar la sessió, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha ressaltat que "les persones estan en el centre de totes les polítiques municipals", i ha reivindicat "el consens i la col·laboració com a eines fonamentals per a fer una societat més feliç".
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha indicat que "fa 5 anys, en 2016, l'equip de govern va assumir el compromís de garantir un desenvolupament sostenible i una educació inclusiva per a construir una ciutat més solidària, igualitària i diversa". "I ho vam fer a través d'una declaració institucional en la qual assumíem com a objectiu de govern la Carta de les Ciutats Educadores", ha afirmat.
Joan Ribó ha assegurat que "parlar d'educació és parlar de superació, de llibertat i de responsabilitat, i en aquests moments tots aqueixos conceptes han pres una rellevància especial, perquè estem lluitant contra una crisi que ha afectat a tothom, però és innegable que les conseqüències de la Covid tenen un impacte més important sobre aquelles persones que ja es trobaven en una situació de vulnerabilitat abans de la crisi".
"La nostra resposta davant aquesta circumstància determinarà quin tipus de ciutat som i quin futur volem. Per això, el lema d'enguany "La Ciutat Educadora no deixa a ningú arrere" ens agrada, i ens representa, perquè a València aquest ha sigut un any de col·laboració i suport a qui més el necessitava, hem desenvolupat encara més la solidaritat com a motor de creixement sostenible i totes i tots hem avançat junts", ha afegit Joan Ribó, en dirigir-se als xiquets i xiquetes "per a confirmar-los que són els grans protagonistes, i no sols hui, sinó tots els dies de l'any".
"Per això treballem en una València més amable amb la infància, que recupera espai per a les persones, i invertisca més recursos en parcs i jardins, per a totes i tots, i especialment vosaltres, perquè puguem gaudir a l'aire lliure", ha conclòs.
El Ple ha sigut presidit per la regidora d'Educació, Maite Ibáñez, qui ha agraït "l'esforç d'alumnat per a contribuir amb el compliment de les mesures de seguretat necessàries per a evitar la propagació de la pandèmia", ha celebrat el "retrobament, des de la responsabilitat i també des de l'esperança que la Covid passe prompte". Maite Ibáñez, ha explicat que el Ple de xiquets i xiquetes, "marcat pels difícils moments que estem vivint", porta per lema "La Ciutat Educadora no deixa a ningú arrere", i ha assegurat que "ara més que mai, les Ciutats Educadores, com València, han d'estar al costat de la gent que més suport necessita perquè la recuperació després de la pandèmia siga inclusiva i arribe a tots i totes".
Maite Ibáñez ha aprofitat la seua intervenció per a recordar que, amb motiu del Dia Internacional de la Ciutat Educadora, l'Ajuntament també desenvoluparà demà, dimecres 1 de desembre, en el col·legi municipal Benimaclet, la presentació de la xarxa d'horts escolars de la ciutat: una xarxa d'horts escolars que s'ha anat generant a partir del programa "L'hort escolar com a eina educativa". I el dijous 2 de desembre es presentarà el projecte i taller "explora el teu barri "en el qual es reflexionarà sobre el barri en el qual vivim, els vincles que establim amb el seu espai, les institucions i la seua gent.
Propostes de l'alumnat dels centres de la ciutat
Seguidament, han intervingut els xiquets i xiquetes dels Col·legis d'Educació Infantil i Primària (CEIP) 8 de març, Manuel González Martí, de Benifaraig, i el Col·legi Municipal Santiago Grisolía, en representació d'un total de 118 alumnes i 9 docents que han desenvolupat el programa Democràcia Participativa. Entre les seues inquietuds i propostes s'han sentit iniciatives per a fomentar la sostenibilitat, l'eficiència energètica, la neteja dels carrers o l'ampliació de plantacions d'arbres.
En el transcurs d'aquest ple extraordinari també han participat, en representació de la corporació, la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, i el regidor de Salut i Consum, Emiliano García. Els dos han agraït "les propostes de millores i el compromís dels xicotets i xicotetes de cuidar les instal·lacions públiques", i s'han felicitat perquè "tots hem d'estar conscienciats perquè de les nostres accions depén el planeta del futur". La resta de regidors i regidores també han rebut totes les propostes, s'han compromés a estudiar-les, i han celebrat importància que «els xiquets i les xiquetes puguen participar de la vida de la ciutat a través de la interactuació amb l'Ajuntament, com és aquest Ple».