En 2023 es concediran els primers Premis Falles Sostenibles als monuments que tracten temes relacionats amb la sostenibilitat i utilitzen materials ecològics. En la categoria de falles grans, les tres primeres guardonades rebran 4.000, 2.000 i 1.000 euros, respectivament. En les infantils, 1.500, 1.000 i 500 euros. A més, les cinc classificades en tots dos grups obtindran un estendard fet per una empresa d'economia circular. Els regidors de Cultura Festiva, Carlos Galiana, i Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, han presentat aquesta iniciativa, amb què es pretén involucrar les comissions falleres en l'objectiu de la descarbonització.
Els responsables municipals han destacat "l'arrelament social" del món faller a València. Segons dades de la Junta Central Fallera corresponents a 2021, hi ha 89.394 fallers i falleres, pertanyents a 392 comissions. Per això, han apuntat, són "aliats imprescindibles" en la Missió Climàtica València 2030, a través de la qual la ciutat aspira a formar part de les cent ciutats europees climàticament neutres abans de 2030 que la Comissió Europea seleccionarà pròximament.
Amb aquest objectiu s'ha convocat la primera edició dels Premis Falles Sostenibles. Per a la concessió el jurat tindrà en compte els següents criteris: la temàtica, com ara la sostenibilitat, l'emergència climàtica, el canvi climàtic, la transició energètica i la neutralitat climàtica; la substitució de materials derivats del petroli per altres ecològics, per exemple, palla de l'arròs o restes d'esporgada; la reducció de la petjada de carboni, acreditada mitjançant segells del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO); l'organització d'activitats de divulgació i conscienciació sobre sostenibilitat, i el suport de la comissió fallera a la Missió Climàtica València 2030. L'Oficina València Clima i Energia oferirà assessorament gratuït per tramitar els certificats expedits pel MITECO.
Tindran dotació econòmica el primer, segon i tercer premi, tant de les falles grans com infantils. D'altra banda, els cinc classificats de cada categoria seran reconeguts amb un estendard. El taller "A la lona de València", dedicat a la integració social i laboral de persones amb problemes de salut mental, serà l'encarregat d'elaborar l'ensenya, reciclant lones procedents de maratons ja celebrats. El 16 de març de 2023 es donarà a conéixer el nom dels monuments infantils guanyadors, i el dia 17, el dels grans.
Missions València 2030
L'Ajuntament, a través de l'Estratègia Urbana València 2030, ha definit la primera missió del programa Missions València 2030: la Missió Climàtica València 2030. A través de la Missió Climàtica, València vol aconseguir almenys tres barris o pobles de la ciutat lliures de C02 abans de 2030 i ser una de les cent ciutats europees que lideren la transició verda per a aquesta data.
Per a això, València impulsa les transformacions necessàries per a ser una ciutat més sostenible, saludable, compartida, creativa, pròspera i emprenedora. Aquest propòsit s'emmarca en la necessitat d'avançar en els compromisos i metes establits pels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i l'Agenda Urbana Espanyola. En eixe sentit, constitueix un element clau la incorporació del vector de la ciència, la investigació i la innovació, així com la implicació del sector privat, el sector públic, les universitats, la societat civil, la ciutadania i els mitjans de comunicació.
Els primers Premis Falles Sostenibles constitueixen una de les accions impulsades des del consistori en aquesta línia en incentivar la col·laboració de les Falles, festa d'Interés Turístic Internacional, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.