València

Els pressupostos participatius Decidim VLC invertiran 16 milions d'euros en els barris i pobles de València

Arranca la fase de presentació de propostes que estarà oberta fins al 28 d'abril

1 minut

La regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía

Comença la setena edició dels pressupostos participatius Decidim VLC que, en aquesta ocasió, en ser bianual, invertiran un total de 16 milions d'euros en els barris i pobles de València. Així, des d'aquest divendres, 25 de març, i fins al 28 d'abril, la ciutadania podrà presentar les seues propostes d'inversió. Una primera fase que, com ha explicat la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, "hem allargat en el temps perquè la ciutadania puga reflexionar sobre les propostes i, fins i tot, reunir-se les entitats veïnals".

Així, les Juntes Municipals de Districte podran elevar fins a set propostes – dos per a les juntes de pobles – que passaran directament a la fase de viabilitat tècnica. La resta hauran d'aconseguir un total de 30 suports per a les de districte i 15 per a les de pobles, ja que l'objectiu és "que les propostes individuals passen a ser col·lectives", ha assenyalat Valía. Aquesta fase de suport estarà oberta del 19 d'abril al 19 de maig, i cada persona podrà votar fins a 5 propostes de qualsevol zona de la ciutat.

La tercera fase del procés de pressupostos participatius Decidim VLC serà del 20 de maig al 8 de setembre. Durant aquest temps, els serveis municipals estudiaran la viabilitat de cada proposta presentada, descartant aquelles que no complisquen una sèrie de criteris, com que siguen de competència municipal o que no requerisca expropiacions, i els assignaran un pressupost d'actuació.

D'aquesta manera, del 9 al 30 de setembre, serà quan s'òbriga la fase de votació en la qual la ciutadania haurà de triar un districte o poble per a votar les propostes fins que s'esgote el pressupost assignat. Els únics requisits seran ser major de 16 anys i estar empadronat a València.

Equilibri territorial

Aquesta nova edició de Decidim VLC incorpora una novetat important, amb l'objectiu de garantir l'equilibri territorial, ja que, com ha apuntat la regidora Elisa Valía, "un barri de poc més de 2.000 habitants mai podria competir en igualtat de condicions amb un altre que tinga 22.000 habitants".

En aquest sentit, els 16 milions es dividiran en dos blocs: es destinaran 13 milions d'euros entre els pobles i districtes, fixant un mínim de 160.000 euros a cadascun d'ells que s'augmentarà seguint criteris de població, renda mitjana i dotacions prèvies; i d'altra banda, es reservaran 3 milions d'euros als quals podran optar aquells barris que compten amb una població per davall d'un terç del barri més poblat del seu districte.

Per exemple, en el districte de Quatre Carreres, el barri més poblat és Malilla amb 22.100 habitants. D'aquesta manera, el barri de la Font de Sant Lluís optaria a la borsa dels 3 milions en comptar amb 2.995 habitants. En total, 19 barris de la ciutat compleixen aquesta característica.

Però, com es repartiran els 3 milions? Si algun d'aquests 19 barris han aconseguit obtenir els vots necessaris perquè s'execute un dels seus projectes, ja no podran optar a aquesta borsa. La resta, després d'ordenar les seues propostes pel nombre de vots obtinguts, s'assiganrà un projecte per districte. Si no s'han completat els tres milions, es tornarà a fer una segona ronda – assignat un altre projecte per districte –. Si encara queda pressupost després d'aquesta segona ronda, el romanent se sumarà als 13 milions.