València

Els estudiants plantegen els problemes dels seus barris al govern municipal de València

1 minut

Els estudiants plantegen els problemes dels seus barris al govern municipal de València

Una representació dels alumnes de cinc centres educatius de la ciutat ha acudit a la sala de plens del consistori per a presentar davant de l’alcalde Joan Ribó i diversos regidors del govern municipal les conclusions d’un programa de formació en el qual han analitzat les mancances dels seus barris i han proposat diverses solucions per a resoldre-les.

L’alcalde ha donat la benvinguda als 90 xiquets i adolescents que han omplit l’hemicicle al costat dels seus professors i ha recordat la seua època de mestre, mentre que la regidora d’Educació, María Oliver, ha felicitat els participants pel seu treball i els ha recordat que “l’essència de la democràcia és la participació dels ciutadans, que assenyalen els problemes que els preocupen. Tots som responsables d’observar el nostre entorn i buscar solucions des de baix. Ara esteu ací i sou els protagonistes”.

Les exposicions de xiquets i xiquetes han tractat sobre problemes concrets i quotidians. Una alumna del Col·legi Nostra Senyora del Carme ha reclamat un centre juvenil per al barri de Benicalap “on poder practicar esport, realitzar tallers, estudiar i muntar festes”. La proposta ha inclòs pressupostos inicials, horaris i quotes a pagar pels usuaris. La regidora Oliver ha lloat el detall de la proposta i ha emplaçat als alumnes a presentar-li-la.

La neteja dels carrers ha centrat la proposta d’un altre alumne del centre Nostra Senyora del Carme, que ha demanat més atenció als albellons, banys públics gratuïts i zones especials per a gossos als parcs. La regidora de Medi ambient, Pilar Soriano, ha recordat que el consistori gasta prop d’un milió d’euros a la setmana en neteja i ha anunciat que pròximament el Jardí del Túria comptarà amb banys públics i que el seu departament projecta dissenyar àmplies zones especials per a gossos en cada districte de la ciutat.

Des del col·legi Sagrat Cor de Jesús, una alumna ha plantejat la necessitat d’oferir xarrades i tallers sobre sexualitat a xiques i xics a partir dels dotze anys: “Els adolescents ens movem per la curiositat; provem coses sense ser conscients de les conseqüències. Ens falta informació sobre mètodes de protecció i centres de planificació familiar”. La proposta preveu un programa de quatre anys amb matèries diferenciades per a alumnes entre 12 i 15 anys i entre 15 i 18 anys: “Les xarrades anirien a càrrec d’educadors amb formació en sexologia i experiència amb adolescents; els professors del centre en quedarien fora, per a aconseguir un clima de més confiança”.

En resposta, la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha anunciat que el seu departament ha ultimat un taller d’educació afectivosexual per a alumnes d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius que s’oferirà a partir del pròxim curs: “Pretenem que ajude a reflexionar sobre les emocions, que ajude els joves a saber què volen i a dir sí o no”.

MALTRACTAMENT ANIMAL, TRANSPORT I MASCLISME

Ens agrada ser escoltats. Gràcies per donar-nos veu.” Així s’ha presentat un alumne de 5é de Primària del Centre d’Educació Infantil i Primària de Serrería, abans de manifestar-se en contra del maltractament animal i presentar la seua proposta de campanya sobre este tema, que inclouria promoció en centres escolars, tallers de conscienciació i fins i tot teatre. Les idees han sigut arreplegades per Joan Ribó, que ha promés transmetre-les a la regidora responsable, Glòria Tello.

Per la seua banda, una companya de 6é de primària ha exposat la necessitat de rehabilitar els habitatges abandonats del Cabanyal, i a això ha respost el regidor d’Urbanisme, Vicent Sarrià, que s’està dissenyant un pla de rehabilitació per als habitatges buits de propietat municipal a la zona, per a tractar de revertir “els lustres d’abandó” que ha patit el barri del Cabanyal.

El transport públic ha centrat la intervenció d’una alumna de Formació Professional de l’IES de Abastos, que ha reclamat horaris “més amplis” amb metro i autobusos i lloguers més llargs en el servici de bicicletes Valenbisi. El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha recordat la recent entrada en funcionament de les targetes especials de l’EMT per a xiquets fins a 11 anys i que el consistori ha començat l’estudi per a renovar les línies d’autobusos urbans i fer-les “més ràpides i eficients”.

Finalment, una companya del mateix centre educatiu, estudiant de 2n curs d’ESO, ha presentat un projecte per a organitzar un cicle de xarrades contra les actituds masclistes començant pels primers cursos de Primària: “Vaig assistir a la meua primera xarrada sobre el tema amb dotze anys i a aquella edat moltes actituds ja estan formades. És millor començar des de més xicotets”. La regidora Isabel Lozano s’ha manifestat d’acord amb l’afirmació i ha recordat que la prevenció de la violència de gènere és una prioritat del govern municipal: “Es tracta d’un problema que demana una transformació radical de la societat que només pot començar per l’àmbit educatiu”.

Els objectius d’este nou programa de formació han sigut transmetre a l’alumnat competències sobre el procés democràtic i la presa de decisions en el seu entorn més pròxim; reconéixer i orientar en principis i valors democràtics que fomenten l’autonomia, la col·laboració, la llibertat i la justícia en bé de la comunitat educativa; promoure l’anàlisi dels principals problemes del centre educatiu i el seu entorn i les possibles accions de solució a estos i, finalment, conéixer el funcionament i la gestió de l’Ajuntament de València.

Etiquetes: