6 de gener, Dia de Reis. Després d'obrir els regals que ens han deixat els tres Reis Mags d'Orient arriba el moment del tradicional dinar familiar. I en la majoria de les taules dels espanyols, un dels protagonistes indiscutibles és el famós Tortell de Reis, els orígens del qual gens tenen a veure amb el naixement de Jesús, ja que experts confiters apunten que aquest dolç ja es preparava milers d'anys abans per a celebrar una festivitat pagana, que acabava el 25 de desembre, i que rebia el nom de 'Las Saturnales' en homenatge al déu Saturn, protector de l'agricultura i les collites.
Durant aquestes celebracions, els romans consumien una gran varietat de dolços, entre els quals es trobava el tradicional Tortell de Reis, encara que s'elaborava amb diferent forma i, per descomptat, diferents ingredients, que han anat evolucionant fins a arribar al tortell actual. No obstant això, el que sempre s'ha mantingut ha sigut el costum d'introduir un fava en el farciment d'aquestes postres, encara que per als romans era un signe de prosperitat i abundància.
A Espanya, i d'acord amb alguns pastissers, els Tortells de Reis van ser popularitzats per la dinastia Borbó. Així, es creu que va ser el rei Felipe V d'Espanya qui va portar aquest dolç al nostre país i, a poc a poc, es va anar convertint en un dels costums més populars fins a l'actualitat. Així i tot, a la Comunitat Valenciana també comptem amb un altre tradicional dolç valencià que s'està convertint en un dels preferits per al dia de Reis. Parlem de la casca.
I, Què és la casca? La casca és un dolç típic de la cuina valenciana, que adopta la forma de rosca o de serp, recordant a l'anguila, que era el peix que més abundava en les taules de Nadal d'antany. Aquest exquisit dolç s'elabora amb ametla mòlta, sucre i ous, i es pot emplenar de moniato, carabassa o rovell confitat.
Segons la tradició popular valenciana, els padrins regalaven als xiquets aquest dolç, però també es diu que els Reis Mags portaven les casques als xiquets valencians. I encara que ha patit variacions al llarg dels anys, encara se sent la cançó popular que deia: 'Senyor Rei, jo ja estic ací, porteu-me casques per a mi, les garrofes i la palla per al seu rossí'.
No obstant això, siga el que siga les postres triades per a aquest dia especial, l'important és gaudir envoltat d'amics i familiars per a acomiadar el Nadal en la millor companyia.