El cos de bombers del Consorci Provincial de València disposa en l'actualitat d'una plantilla que està composta de 693 efectius, aquesta plantilla no ha tingut cap variació apreciable des d'inicis dels anys 90, on després d'una anàlisi de les necessitats de resposta operativa a emergències es va dissenyar l'estructura del que, a hores d'ara, constitueix el cos de bombers.
No obstant això, durant tot aquest temps, la nostra societat ha evolucionat i amb ella la demanda quant a la prestació dels serveis d'emergència. Les tecnologies, els nous reptes industrials i tecnològics, la dràstica transformació en els mitjans de transport i en general la demanda actual, fan necessària una revisió dels paràmetres que, en el seu moment, van donar origen al disseny en l'estructura de resposta de l'operatiu del cos de bombers.
A pesar dels esforços del CPBV per tindre una plantilla completa i sense vacants (hui en dia estan totes les places operatives de bombers cobertes) posant sobre el terreny el màxim nombre d'efectius, als darrers anys s'han produït reduccions de jornada, beneficis horaris de caràcter laboral (permisos per paternitat, permisos vacacionals per antiguitat, etc.) que s'han assumit per la plantilla original sense que s'implementen increments de la mateixa per fer front a aquestes circumstàncies, el que ha provocat que el nombre d'hores disponibles per emergències al CPBV s'haja reduït.
Per tots els aspectes anteriors, el CPBV es va plantejar en 2019, la necessitat d'un estudi en profunditat per avaluar l'actual situació i plantejar un nou dimensionament de l'actual plantilla. Estudi que se li encarrega en maig de 2019 a l'Institut de Robòtica i Tecnologia de la Informació i Comunicació de la Universitat de València, per poder començar els tràmits administratius necessaris per a modificar la RPT i traure una oferta pública de treball actualitzada a les necessitats actuals dels pobles i ciutats dependents del CPBV, per la qual cosa caldrà la conformitat de l'administració general de l'Estat.
L'estudi, encarregat en 2019, posa en evidència la mancança de personal al CPBV amb relació a diferents mesures, volum de població, nombre d'emergències, extensió de territori o diferents índexs de perillositat en les mateixes emergències i tot, en comparació amb altres serveis de bombers dins de l'estat espanyol o europeu. No obstant això, per poder ampliar la plantilla del Consorci de Bombers s’haurà de comptar amb l’autorització de l’administració general de l’Estat per la limitació legal en la taxa de reposició d’efectius, fixades a les lleis de Pressupost de l’Estat.
Al Consorci ja tenen implementada la Carrera Professional des de l'1 de gener de 2020, amb efectes econòmics a partir de l'1 de gener de 2021, amb una quantia màxima 1,2 milions d'euros. Açò suposarà, que a partir de la nòmina de gener del 2021, ja es cobrarà el complement de la carrera professional per part de tots els bombers que tenen dret a cobrar-la. Aquest augment serà del 7% de la nòmina, en el tram més alt, on s'enquadren vora el 45% dels bombers, més de 200 euros al mes, que és el màxim legal admés per la Intervenció del Consorci. La demanda dels sindicats suposa un augment de vora el 14% del total, totalment inviable legalment.
Des del mateix Consorci anuncien que "la implantació de la cerrera professional s'ha fet, com no pot ser d'una altra manera, amb les màximes garanties econòmiques i legals, perquè d'aquesta forma es reconega i es premie efectivament l'experiència, els coneixements, el compromís, i la feina ben feta".