València

"Els artistes fallers deambulen sense aire com els zombis de The Walking Dead"

El gremi d’artistes fallers i la pirotècnia lluiten per mantindre’s drets mentre la pandèmia continua colpejant fortament al sector

1 minut

El Coronavirus va explotar a València en unes dates pletòriques per a la ciutat. Ni més ni menys a uns dies que la ciutat del Túria visquera els seus dies grans: Les Falles de València. Com si es tractara d'un masclet, la Covid-19 va arribar i va esclatar convulsionant el panorama internacional, i com a conseqüència, trencant la il·lusió del món faller que se celebraren les festes. La crisi econòmica provocada pel Coronavirus no es va fer esperar i va colpejar fort l'entorn de les festes josefines: pirotècnia, artistes fallers, botigues de petards, etc. es van veure amb els monuments amuntegats i les carcasses en estoc. Molts dels negocis s'han vist obligats a tancar, unes altres es mantenen sota mínim i altres... Segueixen en actiu malgrat no ser rendibles. Han passat quasi sis mesos des que se suspengueren les Falles 2020, quina és la situació de la indústria fallera en aquest moment? Joaquín Esteve és el secretari general del Gremi d'Artistes Fallers i ha comptat a València Extra com es troba el sector.

"La declaració de l'estat d'alarma, la suspensió de les Falles i el confinament ha afectat de moltes formes al gremi faller: d'una banda, anímicament perquè no sabem res hui dia i molts dels companys estan amb depressió. La sensació d'aturada és molt dura, estar confinats, tindre una nova data i de nou la desil·lusió de cancel·lar-la, la incertesa... Està afectant de forma molt negativa en l'estat emocional dels artistes fallers", afirma durament Joaquín Esteve. I és que els del gremi es troben en una situació molt complicada, doncs, d'una banda, tenen els tallers abarrotats de ninots que no s'han plantat coberts de plàstics, i per un altre, estan començant a signar contractes per a les Falles del 2022, però, es podran celebrar?, què fer davant tanta incertesa?

Fa quatre anys que es va declarar a les Falles de València Patrimoni Immaterial de la Humanitat, no obstant això, aquesta concessió no és permanent. Aquesta es manté sempre que les condicions de les festes es mantinguen en les mateixes condicions. Des del Gremi d'Artistes Fallers porten diversos anys reclamant que la Ciutat de l'Artista Faller s'està convertint en un polígon. La situació precària del sector obliga al fet que es perda la tradició i per tant, quan els locals es posen en venda, només arriben ofertes d'una altra mena d'activitats empresarials. La Ciutat de l'Artista Faller té un gran valor emocional per als fallers per la seua tradició i pel seu valor artístic, perquè en aquest barri es troba un museu i diverses coses d'interés turístic. Els artistes denuncien que sense un comissariat que vetle pels valors de la festa en tots els aspectes, finalment, el valor es devaluarà amb el temps.

L'any del 2021 sembla ja estar salvat. "A València l'avantatge que hem tingut per a tancar l'exercici ha sigut la subvenció que ha aportat l'Ajuntament. Amb això, les Falles tenen més pressupost per a gastar en el següent monument. És a dir, les falles del 2022 seran més grans però, amb això, no se salven dos anys", explica el secretari general. Els tallers, d'aquesta manera, estan vivint una situació molt difícil, doncs, "la majoria dels treballadors estan en l'atur o d'ERTO", ja que la plantilla d'artistes en cada taller s'ha "reduït sota mínims". "Ens agradaria tornar a comptar amb tot l'equip dels treballadors, però, ara com ara, és impossible. De fet, dubte molt que es puga fer abans de gener de 2021", diu pensatiu Esteve.

A més dels monuments fallers, els artistes es dediquen durant la resta de l'any a altres activitats: decoració de parcs d'atraccions, festivals, espectacles... I precisament, són sectors que estan desplomats. Els parcs d'atraccions romanen oberts, encara que la gent té por d'anar i contagiar-se, i els festivals, han desaparegut. Com mantindre el negoci? "No ens agradaria viure de subvencions però som un sector que a causa del valor turístic, emocional i artístic que té, hauria de cuidar-se", explica. Aquesta situació tan dramàtica deixa als artistes "sense aire". Joaquín Esteve ho explica comparant-se amb els zombis que, com en The Walking Dead, només segueixen en peus per a buscar menjar, "continuem deambulant perquè no ens queda un altre remei que caminar, perquè no hi ha res viu".

Quant a les Falles 2021 no és que el futur tampoc siga molt encoratjador, doncs, "si no se celebren de manera normal, hi haurà un problema. I és que el faller portarà pagant dos anys per a lluir-se, vestir-se, i divertir-se i no haurà rebut res a canvi. Per tant, s'esborrarà. Per molt que se signen contractes per al 2022 per un valor, si la meitat de la comissió s'esborra, el pressupost no s'ajustarà i al final, les subvencions, s'acabaran", apunta el secretari. Per no parlar del que passarà si "en llevar els plàstics, la pintura es lleva. Els ninots seran inservibles".

Una situació difícil també per a les pirotècnies

La crisi econòmica provocada per la pandèmia del Coronavirus no sols afecta els artistes fallers, sinó també a les bandes de música, a les pirotècnies i a les botigues de petards. No sols perquè les Falles s'hagen cancel·lat, sinó perquè es dediquen a festes populars, patronals i celebracions que no s'estan celebrant tampoc. Alguns espectacles de focs artificials sí que s'estan disparant, com el primer dia de les festes grans de Mislata (també suspeses) o les que s'han disparat a Gandia, però els ingressos són mínims.

D'altra banda, les botigues de petards també estan vivint una situació extrema: "Pirotècnia Gori és una botiga de pirotècnia que hauria d'estar oberta tot l'any. No obstant això, des que es declarara l'estat d'alarma, no hem pogut obrir. Ho intentem en el procés de desescalada, però va ser inviable perquè no hi ha demanda" expliquen des de la botiga. A més, la temporada la donen per perduda, perquè comença al març amb les Falles (que no es van celebrar) i ja empalmen amb Setmana Santa, comunions, batejos, i a l'estiu, les festes dels pobles. De cara a setembre s'acaba amb les noces i, vist el vist "no podrem recuperar res d'enguany".

També les fàbriques de pólvora estan tancades. Des de Pirotècnia Gori ens expliquen que "no tenen espai en els magatzems perquè no s'ha venut res enguany. Les fàbriques no poden produir res perquè no tenen emmagatzematge". La falta d'ajudes a aquest sector econòmic ha fet que la situació siga insostenible: "no hem rebut cap ajuda ni subvenció".

"El futur el veiem molt malament perquè amb l'augment de rebrots estem tornant a la situació d'abril i fins que no s'estabilitze, no podrem tirar avant. Per a què celebrar les Falles 2021 si no es dispararan mascletaes, ni hi haurà revetles, ni es podrà ajuntar la comissió? Si s'arriba a una adaptació de les Falles, cal recordar que sense pirotècnia, no hi ha Falles", sentencien des de Gori, la botiga de petards a Mislata.