Espanya compta amb alguns dels aiguamolls més importants, entre els quals es troba el de l'Albufera de València. Aquest espectacular espai mediambiental acull més del 25% de les aus aquàtiques hivernants. No obstant això, els aiguamolls de l'Albufera es troben en un estat de conservació molt desfavorable.
L'extracció d'aigua, els abocaments i la sobreexplotació de les aigües subterrànies han sigut les tres principals amenaces que han anat afectant els aiguamolls de tota Espanya. D'aquesta manera, no solament s'ha posat en perill la conservació de les aus, sinó també s'han reduït dràsticament els recursos naturals.
En el cas de l'Albufera de València, els aiguamolls han aconseguit un punt de no tornada i, d'acord amb l'organització conservacionista SEO/BirdLife, és necessari treballar urgentment tant en la seua recuperació, com a minimitzar la seua deterioració.
En aquest sentit, des de la Conselleria d'Agricultura, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural també han assenyalat que seguiran reclamant la dotació de cabals per a garantir la recuperació dels aiguamolls. I és que a pesar que l'Albufera està en bon estat ecològic, no pot seguir depenent ni de les pluges, ni de les aportacions de Tous per a la seua rehabilitació.
Què és un aiguamoll?
Un aiguamoll és una zona de la superfície que està temporal o permanentment inundada. Quan es cobreix d'aigua, el sòl se satura i es queda desproveït d'oxigen. Aquest fet permet la creació d'un ecosistema híbrid entre els aquàtics i els terrestres.L'aiguamoll de l'Albufera de València va generar una catifa de plantes subaquàtiques, que ho va convertir en un dels ecosistemes més importants d'Europa.