València busca augmentar la seguretat viària als seus carrers. Per a això, un estudi realitzat per la divisió de Seguretat Viària de la Policia Local ha proposat una sèrie d'iniciatives que ajudaria a reduir la sinistralitat en aquells punts conflictius de la ciutat. Així, entre les mesures estaria l'eliminació del taronja en els semàfors dels girs de les grans avingudes de València. Com ha explicat el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, "aquesta mesura no tindria cost econòmic i reduiria la sinistralitat en un 70%".
Així, les zones de major sinistralitat de València se situen en la perifèria i són grans avingudes. Aquest és el cas de Menorca amb Balears; Peset Aleixandre amb Camí de Montcada; o l'avinguda Blasco Ibáñez que s'alça com el punt més complicat de la ciutat per a la seguretat viària, ja que en ella s'han produït 89 ferits lleus, 90 greus, 11 molt greus i 2 morts.
Una altra de les mesures que es proposen és canviar la primera sanció dels conductors de patinets o altres vehicles de mobilitat personal (VMP) per un curs de seguretat viària, impartit per membres de la Policia Local. En aquest sentit, Cano ha assenyalat que entre els punts de major sinistralitat de patinets estan Guillem de Castro, Plaça de Saragossa amb avinguda d'Aragó, Passeig de l'Albereda i Blasco Ibáñez. El 95% dels accidents se salden amb danys lleus.
El regidor, a més, ha apuntat altres mesures com "el casc obligatori per a tots els conductors de VMP, així com el curs de formació, que és important perquè molts usuaris no tenen cap carnet i circulen per les vies sense cap coneixement previ".
I en eixa mateixa línia, s'ha anunciat que es crearà una secció, dins de la Unitat de Seguretat Viària, que s'encarregarà de vetlar per la seguretat en els carrils bici. A més, es col·locaran uns senyals en les interseccions dels carrils bici per a avisar que aquests creus han de depassar-se "a pas humà".
Com ha destacat el regidor de Protecció Ciutadana, "no es tracta de perseguir a ningú, sinó d'aplicar actuacions per a intentar que totes les persones convisquen, però sempre tenint clar els reptes de la seguretat i la sostenibilitat, és a dir, buscar tindre zero víctimes i lluitar contra el canvi climàtic".
A València, el principal motiu d'accident de trànsit és la distracció, molt lligada a l'ús del mòbil, que està darrere de 157 sinistres; seguit de la velocitat, els girs incorrectes i la invasió de la calçada per part del vianant.
Referent als tipus de vehicles, l'estudi conclou que el turisme està darrere del 62% dels accidents, la motocicleta el 10%, el patinet el 6%, l'autobús i la bicicleta en el 4% i el vianant en el 3%. En canvi, si parlem dels accidents greus o molt greus, la motocicleta i ciclomotors són presents en el 42%, el vianant en el 22%, la bicicleta en el 12%, el patinet en el 13% i els cotxes en tan sols el 5,41%.