El valencià Ramón Martínez-Máñez ha sigut guardonat amb el premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies, que patrocina l'Ajuntament de València. El seu nom, i el de la resta dels premiats en aquesta edició en què els Jaume I compleixen 30 anys, s'ha donat a conéixer en un acte celebrat en el Palau de la Generalitat, al que ha assistit l'alcalde de València, Joan Ribó.
«L'aportació de Ramón Martínez-Máñez entronca amb els valors que representa la nostra ciutat: la preocupació per la salut i per una alimentació saludable, entre altres investigacions», ha afirmat l'alcalde de València, Joan Ribó, després de conéixer el nom del guardonat. «L'aplicació de les noves tecnologies per millorar la vida de les persones és el millor camí d'una entesa necessària entre les institucions i la ciència. L'aposta per la innovació i per la recerca ha de ser una obligació de les administracions que tenen capacitat per desenvolupar polítiques actives que fomenten la I+D+i», ha afegit Ribó.
Ramón Martínez-Máñez té 54 anys i és doctor en Ciències Químiques, catedràtic en el Departament de Química de la Universitat Politècnica de València, director de l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) i director científic del CIBER-BBN de l'Institut de Salut Carlos III. Al llarg de la seua àmplia trajectòria docent i investigadora ha coordinat 99 projectes nacionals i internacionals, i ha publicat un total de 393 articles en diferents revistes científiques d'alt índex d'impacte.
Durant més de 25 anys ha treballat en el disseny de sondes moleculars i sensors químics que permeten observar modificacions en les molècules. D'aquesta manera ha aconseguit sensors molt fiables per al diagnòstic clínic, canvis en el medi ambient i control de la qualitat alimentària, amb aplicacions en agricultura i nanotecnologia, camps en els quals les seues investigacions han sigut pioneres. El jurat del Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies ha valorat eixes «contribucions excepcionals» de Ramón Martínez-Máñez en el desenvolupament de nanosensors amb aplicació en tecnologia dels aliments i la medicina, així com «l'alta qualitat científica i impacte social del seu treball».
La resta dels Premis Rei Jaume I d'aquesta 30 edició han correspost a l'empresari valencià Enrique Silla Vidal, Premi Rei Jaume I a l'Emprenedor, l'empresa del qual s'ha convertit en «líder del mundial de tecnologies ecològiques i sostenibles per al sector tèxtil»; a la castellonenca Dolores Corella Piquer, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública en la Universitat de València, Premi Rei Jaume I d'Investigació Mèdica, «pel seu treball pioner en el naixement i desenvolupament del camp de la genòmica nutricional»; Xavier Freixas Dargallo, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, que rep el Premi Rei Jaume i d'Economia en ser reconegut pel jurat com «un dels principals experts mundials en economia financera»; María Vallet Regí, fundadora i directora del Grup d'Investigació de Biomaterials Intel·ligents de la Universitat Complutense de Madrid, a la qual es concedeix el Premi Rei Jaume i d'Investigació Bàsica «pels seus treballs pioners en el camp de materials ceràmics mesoporosos amb aplicacions biomèdiques, particularment en la regeneració del teixit ossi», i Iñigo Losada Rodríguez, catedràtic de la Universitat de Cantàbria, Premi Rei Jaume I a la protecció del Medi Ambient «per la seua important contribució a la millora del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic».