El temporal que ha assotat durant 15 dies a la Comunitat Valenciana ha deixat un varament massiu de meduses innòcues en diverses platges de l'Albufera de València.
Segons ha informat la Guàrdia Civil en un comunicat, el passat 20 de març es va tindre coneixement, a través de la xarxa social Twiter de l'Associació de Veïns Devesa El Saler, que diverses platges de l'Albufera de València es trobaven cobertes d'una substància negra i greixosa.
L'Equip d'Investigació del Servei de Protecció de la Naturalesa de la Comandància de la Guàrdia Civil de València (Eprona) es va personar en el lloc dels fets per a analitzar què ocorria. En una primera inspecció ocular, els agents van detectar unes taques olioses, de color blavós, que havia deixat la marea sobre l'arena de les platges i van determinar que es tractava de xicotets organismes marins.
Els agents van prendre diverses mostres de la substància i les van remetre a l'Ecotoxicològic Forense del Departament de Medicina Legal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).
En l'informe que va emetre aquesta institució va revelar que es tractava d'un varament massiu de meduses de l'espècie Velella Velella (Larmarck 1801). La grandària d'aquesta espècie a penes aconsegueix uns mil·límetres. Això ha sigut degut al temporal de llevant dels últims dies i no té majors conseqüències per a la salut.
Fonts de la Regidoria d'Ecologia Urbana de l'Ajuntament de València han explicat que la velella és una medusa "molt xicoteta i innòcua" i que la decisió és deixar-la a les platges naturals de l'Albufera perquè és "totalment inofensiva" per a les persones.
A més, assenyalen que són restes biològiques que afavoreixen la fixació d'arena i retirar-les "provocaria la pèrdua de moltíssima arena en unes platges en regressió per l'acció del Port, principalment". També, expliquen que les restes biològiques "venen bé a aquestes platges naturals per a fixar embrions dunars".
El servei de Devesa-Albufera ja va explicar la setmana passada que l'aparició d'aquesta velella "no és cap abocament, sinó un fenomen completament natural", conclouen.