València continua avançant en la seua transformació cap a un model de ciutat verda i sostenible. De fet, un euro de cada cinc del pressupost municipal per a 2020 es destinarà a polítiques de protecció del planeta. L'alcalde de València, Joan Ribó, ja anunciava "el compromís ferm del govern municipal amb els Objectius de Desenvolupament Sostenibles", en adequar les polítiques al compliment d'aquests. I és que València destinarà, enguany, més de 350 milions d'euros a la creació de zones verdes i espais públics segurs i accessibles; a proporcionar sistemes de transport segurs i sostenibles; o a l'augment de la urbanització inclusiva i sostenible, entre altres accions.
Sens dubte, un model de ciutat que també compta amb el suport ciutadà. Així, tal com ha quedat reflectit en els pressupostos participatius de Decidim, una de les propostes més votades ha sigut la iniciativa municipal d'apostar per la producció d'energies renovables en l'entorn urbà, mitjançant la instal·lació d'arbres fotovoltaics, arbres de vent i paviments de recuperació de l'energia procedent de les trepitjades, que ja funcionen en diferents espais públics europeus. Una proposta innovadora amb la qual València se situarà com un referent en transició energètica, aprofitant les energies naturals per a proveir d'electricitat a altres equipaments municipals o per a la creació de nous punts de recàrrega elèctrica.
Però l'aposta per l'energia renovable segueix avant, i el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramón, també ha confirmat que treballarà per a accelerar la instal·lació de més plaques solars d'autoconsum, tant públic com particular, per a duplicar, en un any, la quantitat d'energia que es genera actualment. A més, també ha posat damunt de la taula la possibilitat d'obrir noves Oficines de l'Energia, després del bon acolliment que està tenint.
A aquestes iniciatives també se sumen les propostes pel vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, que va traslladar, a la secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Inmaculada Orozco, desenvolupar, conjuntament, el projecte de litoral verd per a frenar el canvi climàtic, al mateix temps que s'enforteix el model verd de la ciutat. I és que si València ja compta amb grans pulmons verds, com el Parc Central, també està a l'espera d'estrenar el Parc de Desembocadura, que atorgarà al barri de Natzaret una àmplia zona verda amb eixida natural a la mar.
Així mateix, Campillo va nomenar diverses accions previstes per a la ciutat, i emmarcades dins del Pla Verd de València, entre les quals s'incloïa la renaturalització del passeig de la Malva-rosa; la posada en valor de l'horta de La Punta i camins agrícoles; l'adequació mediambiental amb ús públic del nou llit del riu Túria; i la integració paisatgística de l'Albufera des de la millora de la connectivitat, transversalitat i accessibilitat als poblats del Sud.
I és que retardar la pujada de temperatures a la ciutat per a evitar l'anomenada 'illa de calor' és vital per a la lluita contra el canvi climàtic. Una lluita en la qual ja treballa el Govern del Rialto amb iniciatives com la replantació d'arbres a la ciutat i la creació de noves zones verdes, o l'aposta ferma per polítiques de mobilitat i transformació de la ciutat per a crear una València per als vianants i més saludable que, a més, reduïsca els gasos contaminants.