El reciclatge de plàstic, protagonista de les festes de Sant Marcel·lí

Guardar

san-marcelino-reciclaje
san-marcelino-reciclaje

El dijous 12 de setembre es decorarà la plaça Monseñor Óscar Romero, amb residus plàstics i el divendres 13 tindrà lloc en la plaça de l'Església una "Tómbola del reciclatge" i una xarrada sobre la importància de reciclar bé, el fem marí i l'impacte que té una mala gestió dels residus.

El barri de Sant Marcel·lí està immers des de fa uns mesos en el projecte pilot ReciPlàstic, emmarcat en l'europeu PlastiCircle d'economia circular que tracta de millorar el reciclatge dels envasos lleugers, donant premis a aquelles persones que millor reciclen.

La setmana de festes populars d'enguany del barri de Sant Marcel·lí de València tindrà com a protagonista el reciclatge i la lluita contra els residus plàstics. És una de les accions que s'estan duent a terme en el barri dins del projecte ReciPlàstic, marca local del projecte europeu PlastiCircle. Aquest projecte ha promogut un innovador procés de participació ciutadana per a la millora del reciclatge i l'economia circular, al qual seguiran les ciutats d'Alba Iulia (Romania) i Utrecht (Holanda).

Emmarcades en aquestes Festes Populars, Fundació Cepaim, un altre any més i després de més de 7 anys treballant en el territori la igualtat, interculturalitat i convivència, valors sobre els quals pivota la intervenció en el barri, aquest pròxim dijous 12 de setembre al voltant de 1500 xiquets i xiquetes dels col·legis del barri de Sant Marcel·lí, el Centre Ocupacional i diverses associacions locals (AAVV Sant Marcel·lí, Associació Sociocultural Barri de Sant Marcel·lí) participaran en la decoració dels carrers amb residus plàstics.

Aquesta activitat, organitzada per Fundació Cepaim, està emmarcada en el "Programa integral per a la inclusió activa, la dinamització comunitària i la participació social en zones d'exclusió social" finançat per la Vicepresidència i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana.

Aquesta activitat tindrà l'inici a les 09.30 hores on a més de la realització de l'activitat plàstica per part dels xiquets i xiquetes, també se'ls farà una reflexió sobre l'ús abusiu del plàstic i les mesures i accions que millores la seua reducció, reutilització i reciclatge, intentant treballar així, de manera transversal entre ciutadania, entitats socials i administració pública l'aposta i consecució dels objectius 11, 12, 13 i 14 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

El divendres 13 es realitzarà la "Tómbola del reciclatge" en la plaça de l'Església, un taller en el qual es treballarà el cicle de vida de productes de consum habitual per a analitzar la correcta gestió dels residus generats. Tot això es farà amb una dinàmica de grup basada en una tómbola. Així mateix, tindrà lloc una xarrada en la qual s'informarà sobre la importància de reciclar bé. La gestió incorrecta de residus pot generar danys significatius en el medi ambient com el fem marí que cada vegada està més present en els oceans del planeta. Totes aquestes activitats tindran lloc de 10.00 a 12.00 en la plaça de l'Església de Sant Marcel·lí.

EMMARCAT DINS DEL PROJECTE EUROPEU PLASTICIRCLE

El projecte pilot ReciPlàstic s'està realitzant entre l'1 de maig i el 31 d'octubre de 2019 en el barri de Sant Marcel·lí de València i durant aquest període els ciutadans que s'han registrat prèviament en la pàgina web del projecte pilot han depositat les seues bosses amb residus d'envasos lleugers en algun dels 28 contenidors grocs del barri de Sant Marcel·lí. Aquests contenidors porten un dispositiu tecnològic adossat, dissenyat per a emetre una etiqueta amb un codi de barres identificatiu de l'usuari. Aquest usuari pega aquesta etiqueta en la bossa que deposita en el contenidor, la qual cosa permet saber com ha separat cada ciutadà els seus residus per a compensar-li per aquesta acció mitjançant una sèrie d'eco-punts, que seran canviats al final del projecte.

El projecte europeu "PlastiCircle", en el qual s'emmarca aquest pilot, va arrancar el juny de 2017 i finalitzarà el 31 de maig de 2021. Coordinat per ITENE (Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística), entre els socis espanyols del consorci també es troba el centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València, SAV-LAVEGA (concessionària per a la recollida de residus), INTERVAL (Indústries Termoplàstiques Valencianes), ECOEMBES i la Fundació KIMbcn (Knowledge Innovation Market Barcelona). En total, el consorci europeu està integrat per 20 institucions tant públiques com privades d'Espanya, Noruega, Alemanya, Holanda, Regne Unit, Itàlia, Bèlgica, Romania i Eslovènia.

Arxivat a:

Destacats