El ple de València condemna la violència i demana un canvi en la legislació per garantir la llibertat d’expressió i els drets de reunió i manifestació

L’Hemicicle també convida la ciutadania “a reivindicar un futur sense discriminació, i continuar impulsant polítiques que fomenten la igualtat”, amb motiu del Dia Internacional de la Dona

Guardar

0225 Policia Nacional 3
0225 Policia Nacional 3

El Ple de l'Ajuntament ha condemnat hui qualsevol acte violent realitzat en les protestes convocades en els últims dies i setmanes a València, i ha instat les formacions polítiques amb representació municipal per donar suport a totes les Forces i Cossos de Seguretat així com a la Delegació de Govern i a les mesures anunciades per aquesta com, per exemple, l'apertura d'una investigació per esclarir els fets esmentats. A més, a l'Hemicicle s'ha reiterat el suport de l'Ajuntament a qualsevol debat democràtic i pacífic sobre les llibertats, entre les quals es troba la d'expressió, i el compromís amb els valors de l'Estat Social i Democràtic de Dret que recull l'Estatut i la Constitució. Per últim, la corporació ha censurat les manifestacions que inciten a l'odi o la violència i especialment aquelles de caràcter masclista i denigrants per a les dones com les expressades per Pablo Hasél. També ha acordat sol·licitar a les Corts Espanyola la modificació del Codi Penal per adequar el contingut dels delictes relacionats amb la llibertat d'expressió, i de la Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana anomenada popularment «Llei Mordaza», "per garantir els drets de reunió i manifestació i no dificultar la llibertat d'expressió i el dret a la informació tal com indica el Defensor del Poble en el seu informe de 2019".

La vicealcaldessa Sandra Gómez i el vicealcalde Sergi Campillo, han defés durant la sessió plenària aquesta proposta, que ha sigut aprovada sense el suport dels grups polítics de l'oposició. A les portes de l'Hemicicle, l'alcalde de València, Joan Ribó, que ha reiterat la seua condemna davant de qualsevol acte delictiu i el seu suport a les Forces de Seguretat, ha reflexionat sobre "la necessitat d'establir uns protocols que mesuren l'acció policial per donar seguretat jurídica tant a la ciutadania com als agents, i la urgència de canviar l'esmentada llei Mordaza".

A l'hemicicle, el debat ha sigut suscitat per una proposta del Partit Popular (PP), "per condemnar els actes violents provocats a València per grups de manifestants durant les propostes esmentades, i per reprovar el primer edil per les seues crítiques a la Policia Nacional".

La portaveu popular, María José Català, ha condemnat "tota mena de manifestació que incite a l'odi o a la violència com les lletres de les cançons del raper Hasél en les quals s'enalteix a organitzacions terroristes com a ETA, Terra Lliure o Al-Qaeda", i s'ha lamentat de "les paraules de l'alcalde que s'ha fet portaveu d'una convocatòria que convidava a cremar-ho tot".

Des del públic, restringit per les mesures de seguretat que també han condicionat la participació de representants municipals per videoconferència, i en nom del sindicat Jupol, Sebastián Gómez ha llegit algunes de les consignes incloses als manuals dels radicals que participaren en les protestes per Pablo Hasél, i ha sol·licitat "una rectificació de l'alcalde per les seues declaracions en Twitter", en recordar "el paper de la Policia com a garant de l'ordre".

Seguidament, el portaveu de Vox, José Gosálbez, s'ha manifestat "preocupat per tindre un alcalde que es posa al costat del delinqüent, de qui crema contenidors i agredeix la policia, en lloc de donar suport a les Forces de Seguretat".

En representació de Ciutadans, el seu portaveu, Fernando Giner, ha assegurat que "a voltes es confon la llibertat d'expressió amb un delicte d'odi", i ha lamentat que "Compromís ho ha fet en diferents ocasions". "Necessitem un alcalde que vulga governar per a tots els valencians, i Ribó ha sigut un irresponsable perquè utilitza el seu càrrec per justificar la violència al carrer i per això la reprovació es queda curta", ha considerat en plantejar "la necessitat de considerar una moció de censura".

En nom de l'equip de govern, impulsor de la proposta que finalment s'ha acordat, la vicealcaldessa Sandra Gómez ha manifestat "el seu respecte al treball de les Forces i Cossos de Seguretat, així com a la llibertat d'expressió de totes les persones, també dels polítics". A més, ha condemnat "als violents que no són tots els manifestants i ha defés la necessitat d'obrir un debat per adequar l'actual Codi Penal", en una intervenció en què ha reclamat "moderació i calma".

Per la seua banda, el vicealcalde Sergi Campillo, que ha recordat que "València és plural i respectuosa amb les llibertats, tal com va votar en els dos últims eleccions municipals", ha demanat l'aprovació d'un Protocol d'actuació de l'ús de la força en manifestacions en via pública. "És necessari que València se situe a la Avantguarda de la protecció de les llibertats fonamentals i deixe de caminar amb una doctrina del Codi pena que no s'adequa a la doctrina de dret europeu dels drets humans".

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

D'altra banda, en el Ple també s'ha considerat les injustícies patides durant anys per les dones i s'ha fet una defensa dels seus drets laborals i socials. Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, que se celebra el 8 de març, l'equip de govern, amb el suport de tots els grups de l'oposició, ha aprovat una proposta per commemorar aquesta data i promoure activitats dirigides a reforçar el principi d'igualtat entre homes i dones, sumant-nos al lema de l'ONU "Dones líders: Per un futur igualitari en el món de la covid-19".

La proposta acordada també inclou, entre altres resolucions, convidar a la ciutadania a reivindicar un futur sense discriminació, i continuar impulsant polítiques que fomenten la conciliació, i la corresponsabilitat.

"Com a Ajuntament ens comprometem a avançar en el desenvolupament de totes les polítiques contra la violència masclista i de gènere, implementar la normativa vigent en matèria d'igualtat retributiva entre dones i home, reclamar en l'actual àmbit de crisi sanitària, la ratificació del Conveni 189 de l'OIT (Organització Internacional del Treball) per a la dignificació del treball a la llar i les cures, i a la Comissió Europea que s'aprove la Directiva de Transparència Salarial", diu la moció.

Els grups que conformen l'equip de govern i la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives i LGTBI, Lucia Beamud, han argumentat aquesta proposta que també advoca pel reconeixement de les iniciatives i accions del feminisme i assumim, com a pròpies, les esferes d'especial preocupació que afecten les dones: pobresa, educació i capacitació, salut, violència, conflictes armats, economia, poder i presa de decisions, mecanismes institucionals, drets humans, mitjans de comunicació i medi ambient, i han reafirmat el compromís municipal amb la igualtat de tracte i d'oportunitats i amb el ple establiment d'una igualtat real i efectiva.

La regidora d'Igualtat, Lucía Beamud, ha destacat que "la crisi no ha passat de puntetes per les dones. La crisi ha agreujat la seua situació, el seu rol de persones curadores i, a més, suporten el treball precari en el mercat laboral".

La regidora socialista, Pilar Bernabé, ha assenyalat que "abans de l'arribada de Vox hi havia dates en què el consens, la decència i el dret de les dones estava per damunt de les diferències ideològiques". Tot i això, segons Bernabé, "Vox no va a parar el moviment de les dones i el govern municipal no ho va a permetre".

Per la seua banda, la regidora popular Marta Torrado ha manifestat el suport del seu grup al fet que "les dones puguen assolir les metes que es proposen en la vida". Torrado ha valorat el paper de la Constitució en la defensa de la igualtat "que s'ha substanciat en tants camps" i ha manifestat el suport del seu grup "a la llibertat de totes les persones a desenvolupar-se".

Rocío Gil, per part del grup Ciutadans, ha criticat a l'equip de govern "per dir que estan molt compromesos amb la igualtat, però no són capaços de posar en marxa polítiques efectives que baixen la bretxa salarial".

Per últim, el regidor José Gosálbez, de Vox, ha demanat a l'equip de govern "que deixe d'instrumentalitzar a la dona, demane que la deixen en pau, que puga estudiar i treballar en el que vulga o que no estudie" i ha qualificat el govern municipal com a "impostor, mentider i hipòcrita". Tots els grups s'han manifestat a favor de la moció llevat dels dos regidors de Vox, que han votat en contra.

NOU REGISTRE D'ENTRADA DE L'ESPAI DONES I IGUALTAT

Per últim, el Ple ha aprovat, amb el suport de tots els grups polítics a excepció de Vox, que s'ha manifestat en contra, que s'incrementen els mitjans personals i materials de l'Espai Dones i Igualtat "per ampliar l'atenció que es fa a les víctimes de violència de gènere per abastar més persones i crear un nou registre d'entrada".

La moció, defesa per La regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives i LGTBI, Lucia Beamud, s'ha presentat com a alternativa a una proposta de la regidora Rocío Gil del Grup Municipal Ciutadans, qui ha sol·licitat que "es dote a l'Espai Dones i Igualtat dels mitjans necessaris perquè servisca com a punt de referència per a la informació, gestió i seguiment de tots els servicis i recursos que brinden, tant l'Ajuntament de València, com totes les entitats que conformen el sector públic local a les persones víctimes de la violència de gènere i a les seues filles i fills".

El portaveu del grup Vox, José Gosàlbez, s'ha manifestat "a favor d'ajudar a les dones maltractades", però ha indicat que "creu en l'article 14 de la Constitució i aposta perquè l'Espai Dones i Igualtat siga per a homes i dones que pateixen maltractaments"; mentre que la regidora popular Marta Torrado ha parlat les actuacions fetes pels mandats del PP al respecte, i ha recordat que "els homes maltractats poden acudir als Servicis Socials municipals i indica que la moció valora el recurs de l'Espai Dones i Igualtat"

La regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives i LGTBI, Lucia Beamud, ha explicat que l'espai d'atenció a les dones de la ciutat de València, amplia el recurs i orienta i assessor les dones sobre els seus drets, i desenvolupa activitats de formació per a l'ocupació i personal. "A més, facilita informació sobre tots els servicis i recursos municipals", ha destacat en reiterar "la importància de parlar i per descomptat lluitar contra la violència masclista".

Arxivat a:

Destacats