El Ple de l'Ajuntament ha aprovat hui, per unanimitat de tots els grups, el Pla Jove de la ciutat de València 2019-2023, document que defineix les polítiques municipals de joventut durant els pròxims cinc anys. Així mateix, també ha quedat aprovada la constitució del nou Consell Escolar Municipal, així com l'Ordenança reguladora de les targetes d'estacionament per a persones amb discapacitat i, de forma inicial, el Reglament de govern obert de Transparència.
El Pla de Joventut 2019-2023, elaborat després de mesos de consultes amb diferents entitats de la societat civil i de la ciutadania en el procés «Diàlegs joves als barris», ha sigut aprovat hui pel Ple municipal per unanimitat de l'equip de govern i de la resta de grups polítics. En aquest sentit, el regidor del grup popular, Cristóbal Grau, ha expressat que el pla «és bo per a la ciutat, però deixa fora la franja de persones entre els 0 i els 12 anys i redueix el marge dels 35 als 30 anys, la qual cosa suposa un pas arrere».
De la mateixa manera, el portaveu del grup Ciutadans, Fernando Giner, ha recalcat que «els joves necessiten veu i participació» per la qual cosa han votat a favor d'aquest pla, encara que «el problema no és l'aprovació sinó l'execució i la capacitat de la regidoria per a entendre's amb la resta de departaments». En la seua defensa, el regidor Berto Jaramillo ha explicat que «hi ha una clara diferenciació entre les persones de 0 a 12 anys i la resta de joves, per la qual cosa el primer grup ha d'estar immers en un altre pla d'infància». «Amb aquest pla hem posat en el centre a les persones joves, amb un procés participatiu descentralitzat en diferents barris, que serveix com a garantia de drets i com un document flexible», ha explicat Jaramillo, que ha agraït, amb la resta de regidors, el treball realitzat pel conjunt d'actors que han participat en l'elaboració del pla.
A més, s'ha aprovat durant la celebració del Ple la constitució del nou Consell Escolar Municipal, amb els vots a favor de l'equip de govern, els vots en contra del grup popular i de Ciutadans, i l'abstenció de la regidora no adscrita, M. Dolores Jiménez.
En aquest sentit, el portaveu del grup Ciutadans, Fernando Giner, ha considerat la distribució de les AMPA com a «inadequada» i ha assegurat que «no recull la realitat de la ciutat de València, ja que les escoles concertades, més nombroses, no estan recollides plenament en el Consell Municipal Escolar». En aquesta línia, el regidor del grup popular, Cristóbal Grau, ha afirmat que «no té cap sentit que la distribució actual siga del 70 per cent per als col·legis públics i un 30 per cent per als concertats, quan li han demanat un 50-50. És lògic que tants alumnes, pares i mares, tants representants en el Consell».
Respecte a aquesta qüestió, la regidora María Oliver ha assegurat que «l'alumnat no és representatiu per a les AMPA, sinó que ho són els pares i les mares». «La votació és un dret que tenen les persones que estan en el Consell, que és un òrgan consultiu», ha explicat Oliver quant a l'afirmació del regidor Cristóbal Grau sobre que «s'està posant en tensió tota la xarxa educativa de la ciutat».
TARGETES D'ESTACIONAMENT I TRANSPARÈNCIA
L'Ordenança reguladora de les targetes d'estacionament per a persones amb discapacitat ha sigut aprovada definitivament pel Ple municipal per unanimitat de l'equip de govern i de la resta de grups que formen la corporació. La regidora del grup Ciutadans, Amparo Picó, ha manifestat «la seua congratulació» per la inclusió de diferents consideracions defensades pel seu grup en el ple de novembre de 2018 i ha considerat com a «necessària la reforma de l'ordenança perquè les persones amb discapacitat disposen de targetes gratuïtes d'aparcament, com en altres ciutats espanyoles». En aquest assumpte, el regidor Giuseppe Grezzi ha assegurat que aquesta qüestió «ja està inclosa en la nova ordenança de mobilitat, així com altres consideracions que milloren la vida de les persones amb discapacitat».Així mateix, també ha quedat aprovat inicialment el Reglament de govern obert de Transparència, que permet un «major i millor accés» a les dades generades dins de la institució, amb la finalitat que la ciutadania puga sotmetre a escrutini l'acció dels responsables públics, així com conéixer la presa de decisions, l'ús de fons públics i els criteris d'actuació de les institucions públiques.
El regidor del grup Ciutadans, Narciso Estellés, ha argumentat sobre este reglament que «arriba tard i que el model de participació ha fracassat» i ha agraït «l'aprovació de set al·legacions importants de Ciutadans, per la qual cosa continuarem dialogant, ja que no atén algunes qüestions que considerem imprescindibles».
De la mateixa manera, la regidora del grup popular, Beatriz Simón, ha recordat que «l'informe considera convenient la revisió íntegra del text» i que «no hem d'aprovar el reglament sense conéixer el text final de la llei autonòmica en qüestió i com hi pot afectar». «L'oposició ha sigut proactiva en matèria de transparència i vostés ho han rebutjat tot», ha afegit.
En defensa, la regidora Neus Fábregas Santana ha explicat que el reglament de transparència «permet a la ciutadania estar formada i informada per a lluitar contra la corrupció». «La transparència d'este document és tan transversal que tots els servicis de la corporació han treballat en l'elaboració», ha explicat la regidora, qui n'ha defensat l'aprovació «per a donar-li un millor accés a la ciutadania a les dades municipals».
De la mateixa manera, el Ple municipal també ha aprovat la modificació dels estatuts de l'Associació Xarxa Innpulso: Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació – Arinn, així com l'adhesió de la ciutat de València a la Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians, dependent de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.