València

El ple acorda el desmentallament i trasllat de les gasolineres del carrer de Xàtiva i del Parterre

L’equip de Govern també aprova la nova Ordenança de Mobilitat que, segons el regidor Giuseppe Grezzi, «dóna prioritat a vianants i transport públic»

1 minut

L'ajuntament_de_valència

El Ple de l'Ajuntament ha acordat hui, amb l'abstenció dels grups polítics de l'oposició, l'acord per desmantellar i traslladar les gasolineres situades a la plaça d'Alfons el Magnànim i al carrer Xàtiva fins a un solar de la Ronda Nord, propietat de l'empresa que regenta les dues estacions de servici esmentades que ara es fusionaran en una.

Aquest conveni per traure els dos sortidors de gasolina del centre de la ciutat, i l'Ordenança de Mobilitat, «que dóna prioritat a vianants i transport públic», són dos dels acords que s'han aprovat hui durant la celebració del últim ple ordinari de l'actual mandat municipal. La corporació només tornarà a reunir-se, amb caràcter extraordinari, per celebrar el sorteig que designarà les persones que integraran les meses electorals de les pròximes eleccions municipals i europees i, per última vegada, per aprovar l'acta de la sessió plenària de hui i tancar l'actual període de govern local, de manera prèvia a la constitució de la nova corporació que eixirà de les urnes el pròxim 26 de maig.

Pel que fa al conveni entre l'Ajuntament i la mercantil Repsol, el regidor de Control Administratiu i responsable del servici municipal d'Activitats, Carlos Galiana, ha ressaltat «que l'acord contempla que el trasllat d'aquesta activitat privada de subministrament de carburants es farà a un terreny privat i que, a més, es traslladen dues gasolineres situades al centre de la ciutat, concretament vora el Parterre i al carrer de Xàtiva, davant de l'institut Lluís Vives, però es permet obrir una sola en el terreny propietat de l'empresa».

El regidor del Grup Ciutadans (Cs) Narcís Estellés, qui ha qualificat l'acord de «bo per al patrimoni i per a l'economia municipal», ha demanat conéixer els tràmits que es duran a terme «i les possibles penalitzacions si no es compleixen els terminis». Per la seua banda, el regidor del Partit Popular (PP) Alfonso Novo, qui ha manifestat que espera que l'empresa no explote al mateix temps les estacions objecte de trasllat i la futura gasolinera, ha preguntat «si l'Ajuntament assumeix el compromís de no tocar l'edificabilitat al sector de Benimaclet, on se situarà el nou sortidor de gasolina».

Carlos Galiana ha explicat que a partir d'aquest moment s'inicia la tramitació d'aquest acord que se sotmetrà a exposició pública. Al debat, també ha intervingut el regidor de Desenvolupament Urbanístic, Vicent Sarrià, qui ha explicat que aquest conveni ha de tindre una plasmació urbanística, i ha aclarit «que hi ha un compromís explícit d'adequar l'edificabilitat del sector a les demandes veïnals».

NOVA ORDENANÇA DE MOBILITAT

D'altra banda, el Ple ha aprovat definitivament, sense el suport de l'oposició, la nova Ordenança de Mobilitat, un document legal que recull als seus 55 articles propostes presentades en 49 instàncies per la ciutadania i entitats socials i empresarials per regular, des de l'ús del carril bus-taxi fins a les mesures adaptades per a les persones amb discapacitat. El document, que tal com ha ressaltat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, «dóna prioritat a vianants i transport públic», inclou la regulació dels nous dispositius motoritzats per al desplaçament individual. En paraules de l'edil, es tracta «del fruit d'un treball consensuat durant mesos pels tècnics municipals de Mobilitat amb entitats socials i empresarials, i avalat pels diferents informes dels diferents servicis municipals». El text, que entrarà en vigor, segons determine la seua publicació al BOP, es pot consultar a la web municipal.

En nom del Grup Ciutadans, el regidor Narcís Estellés, ha assegurat que aquesta ordenança «és la culminació del model impositiu del regidor Giuseppe Grezzi, que és un executor de carril bici i un pèssim regidor de mobilitat». L'edil de Cs, que ha qualificat la nova normativa de «radical, extrema i perillosa», ha augurat «nous accidents amb aquest document que posa en perill els vianants».

En la mateixa línia, s'ha manifestat el regidor popular Alberto Mendoza, qui ha assegurat que la nova normativa «no resol les necessitats de la ciutadania, ja que el 70% dels desplaçaments es fan caminant i l'ordenança permet, per exemple, que qui circule en bicicleta ho puga fer per les zones de vianants, a més sense llum reflectant». A més, en la seua intervenció, el regidor del PP ha agraït al personal de l'Ajuntament «el seu esforç perquè, tot i que aquesta ordenança estava promesa des de fa tres anys, s'ha hagut d'elaborar als últims mesos perquè l'equip de govern es penge una medalla».

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha lamentat «les crítiques i les poques idees dels equips polítics de l'oposició». «Hem guanyat més de 30.000 metres quadrats d'espai públic i ara presentem una ordenança de futur, acord a les recomanacions de la Direcció General de Trànsit i amb projecció de continuar amb la reducció del nombre d'accidents, que ja s'han reduït als últims quatre anys».

OBERTURA DEL TAP URBANÍSTIC D'ORRIOLS

En matèria urbanística, el Ple també ha acordat el Programa d'Actuació Integrada (PAI) d'Agustín Lara, al barri d'Orriols, que permetrà l'apertura de l'esmentat carrer fins a l'avinguda Constitució i la creació d'una nova zona verda que no estava prevista en el planejament inicial de la zona. Aquest document urbanístic s'ha aprovat amb el vot dels grups de l'equip de govern i de Cs, i l'abstenció de PP i la regidora no adscrita, Maria Dolores Jiménez.

El regidor de Ciutadans Narcís Estellés, que ha qualificat aquest acord de «just per donar resposta a una reivindicació històrica», ha preguntat pel cost real d'aquesta intervenció, «doncs que entre les objeccions plantejades destaquen aquelles que giren al voltant del valor del metre quadrat d'aquesta zona»; i el popular Alfonso Novo, que ha manifestat que de moment només ha llegit informes tècnics al respecte, ha assegurat «que aquest acord és més una declaració d'intencions que no es resoldrà en un any i que es tracta d'una tramitació que cal vestir».

El regidor Vicent Sarrià ha aclarit que els treballs de reurbanització començaran quan s'aprove la reparcel·lació, i ha reconegut l'actuació ha sigut complexa perquè hi havia una part de la propietat que no col·laborava ni agarrant el telèfon». «Però ara estem al tram final d'un problema urbanístic que semblava insalvable per a Orriols i hem de felicitar-nos per l'acord», ha conclòs.

ASSUMPTES ECONÒMICS

Pel que fa als assumptes relacionats amb la hisenda pública i el desenvolupament econòmic de la ciutat, el Ple ha acordat, amb l'abstenció dels grups de l'oposició, la tercera i quarta modificació de crèdits extraordinaris i suplements de crèdits del Pressupost; així com la tercera relació d'expedients de reconeixements extrajudicials de crèdits i obligacions.

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha explicat que les modificacions del Pressupost «estan motivades per la falta de gestió i la manca d'inversions promeses». «Són eficaces recaptant però també han de ser-lo a l'hora d'executar millores per al veïnat», ha instat a l'equip de govern.

En la seua última intervenció per parlar d'economia, tal com ha aclarit ell mateix, el portaveu del Partit Popular, Eusebio Monzó, ha reiterat «la falta de planificació pressupostària del Govern de la Nau». «Imagine que la mesura estrela serà amortitzar deute perquè és l'únic que han fet; per contra, més de 200 milions d'euros s'han perdut i no han arribat als ciutadans en forma d'inversions», ha conclòs després d'agrair el treball del personal i companys d'Ajuntament dels qui ja s'ha acomiadat.

Per la seua banda, el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha aprofitat el seu torn de paraula per recordar «que l'actual equip de Govern ha reduït el deute de l'Ajuntament fins a 408 milions d'euros», i assegurar «que està en disposició de deixar-lo en 370 milions d'euros, per davall d'allò que s'havia pressupostat». Vilar a més ha aclarit que la modificació pressupostària de hui és l'aplicació del romanent del 2018.

Entre altres assumptes, el Ple també ha aprovat, amb l'abstenció de l'oposició, el projecte «Valencia Clean Urban Transport Fleet Renewal», i la seua repercussió en el Programa Anual d'Actuació, Inversió i Finançament de l'Empresa Municipal de Transport, així com la concertació d'un préstec al respecte.

El regidor de CS Narciso Estellés ha criticat «la gestió feta per l'equip de Govern a l'EMT, que necessitarà finançament a llarg termini i ha immobilitzat econòmicament l'empresa sense resoldre els problemes de la ciutadania»; mentre el popular Alberto Mendoza ha rebutjat que s'haja presentat aquesta operació «ara, al cap del mandat, en compte d'esperar-se a la nova legislatura». «Es tracta d'una acció electoralista», ha indicat.

L'edil Giuseppe Grezzi ha defensat la gestió duta a terme a l'EMT al llarg d'aquests quatre anys, amb la compra de 176 autobusos enfront dels 2 de la legislatura anterior, i la reducció del deute a la meitat, gràcies a les actuacions fetes.