València continua amb la seua aposta per l'eficiència energètica. En un moment en el qual el preu de l'energia s'està disparant i ja es considera un recurs limitat, és necessari optar per fonts d'energia renovables i, per descomptat, per reduir el consum energètic. Des de l'Ajuntament de València no només s'han anat instal·lant plaques solars en diferents edificis municipals, sinó que s'està duent a terme un treball transversal per a aconseguir eixe objectiu de convertir la capital del Túria en una ciutat climàticament neutra en 2030.
Així, tenint en compte que el Palau de la Música de València "és el segon edifici municipal que més energia consumeix de la ciutat" – com ha apuntat la presidenta i regidora de Cultura, Gloria Tello – aprofitant la seua rehabilitació integral, es tindran en compte paràmetres mediambientals per a la reducció del consum energètic.
De fet, com han explicat durant la visita a les instal·lacions per a informar de l'inici de les obres, no només es procedirà al canvi de lluminàries i projectors de tipus LED, sinó que es canviarà tant el sistema de calefacció i refrigeració – de dalt a baix – com les vidrieres del que es coneix popularment com a hivernacle. Amb aquestes actuacions, ha assenyalat l'alcalde de València, Joan Ribó, "aconseguirem que la despesa energètica del Palau de la Música es reduïsca en un 50%".
Sens dubte, una actuació de gran envergadura que millorarà la qualitat acústica d'aquest espai, a més de convertir el Palau en un edifici renovat i modernitzat, encara que sense perdre la seua essència. Com ha confirmat l'alcalde de la ciutat, pese al retard de les obres a causa de dos recursos interposats durant el procés de licitació, "treballem dins dels paràmetres de poder tindre acabat el Palau en juliol de 2023".
Altres accions per a reduir el consum energètic
A més d'aquestes actuacions en els edificis municipals, des de l'Ajuntament de València s'estan duent a terme altres iniciatives, com la instal·lació d'un dispositiu d'ones en l'àmbit de la Marina, que servirà per a generar energia elèctrica. Un projecte pioner que s'espera que estiga operatiu l'any vinent i que generarà uns 130.000 quilowatts a l'any, la qual cosa equival a reduir en 16 tones la producció anual de CO₂ de la ciutat.
El sistema consisteix en la instal·lació en la mar d'un dispositiu, semblant a un flotador, que està connectat a un braç hidràulic, i que ocupa una superfície total de 105 metres quadrats. La reflexió de l'onatge sobre el mateix parament vertical provoca l'augment de l'altura d'ona i, per tant, de l'energia de l'onatge.
Així mateix, des del consistori s'està estudiant tant la possibilitat de crear una companyia d'energia dirigida i gestionada pel govern local, però que comptara al seu torn amb capital privat, la qual cosa permetria abaratir els costos de l'electricitat i avançar en la producció d'energies renovables; com en l'ús de l'hidrogen verd com a carburant per als autobusos urbans, ja que en fabricar-se a través de l'electròlisi de l'aigua, un procés proveït amb energia renovable, no genera cap residu.
Finalment, cal destacar les Oficines de l'Energia on es proporciona assessorament personalitzat a la ciutadania, amb l'objectiu que l'eficiència energètica comence des de les mateixes llars. En aquest punt, el regidor d'Emergència Climàtica, Alejandro Ramón, ja va anunciar que la ciutat de València comptarà, a partir del pròxim semestre, amb dues noves oficines – en el mercat de Torrefiel i al parc de l'Oest –.
Pel que respecta a l'oficina ambulant, aquesta estarà també en actiu durant el segon semestre de l'any i el seu horari serà el mateix que el de les oficines físiques. En aquest cas, la finalitat és acostar l'Oficina de l'Energia a tots els pobles de l'àrea metropolitana de València.