El passat 14 de març es va obrir un altre dels trams del carril bici de València que uneixen el centre amb zones més perifèriques de la ciutat. Es tracta del traçat que discorre pel Carrer del Dr. Manuel Candela. En la seua segona setmana laboral de trànsit, del 25 al 29 de març, el carril va tindre una mitjana de 1.807 bicicletes i Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), amb un pic de 1.939 el dimecres.
Unes dades semblants mostra el carril del Carrer Russafa que, unes tres setmanes després de la seua posada en marxa, en el mateix cap de setmana que el de Manuel Candela, va collir una mitjana de 2.076 usuaris, amb un pic de 2.135 el dijous.
Un dels carrils que més controvèrsia ha causat, fins a trobar-se representat en les falles pròximes, és el del Regne de València. Després d'un mes d'ús, les dades mostren un pas de 1.255 usuaris diaris. La posada en marxa d'aquest carril bici ha repercutit en la intensitat de pas dels vahículos: en la mateixa setmana de 2018, després de les falles, es van registrar 7.047 passos diaris. En 2019 es va baixar a 4.822, un 31,58% menys amb només un mes en marxa.
Aquestes dades es mostren poc després de saber que el març passat es van aconseguir els 2.000.000 de persones usuàries d'aquesta nova infraestructura, un 135% més que en 2018. El tram més transitat de la ciutat, del carrer Xàtiva enfront de l'Estació del Nord, va registrar el seu primer mes 2.479 passos. El febrer de 2019 la xifra va pujar a 4.375 bicis i vehicles VPM diaris.
Les dades oferides per l'Agència Valenciana de la Bicicleta i l'Oficina Estadística de l'Ajuntament mostren una tendència molt clara. L'ús de la bicicleta i dels vehicles com a patinets o segwey, en general, no s'utilitzen majoritàriament com una activitat lúdica o esportiva -en exclusiva-. La intensitat més gran en l'ús de la infraestructura es dóna, en tota la ciutat, durant els dies laborables. Els valencians troben en els vehicles de mobilitat personal en general una nova alternativa sana i sostenible per a desplaçar-se al seu centre de treball.
En el nou carril de Manuel Candela, es passa dels 1.580 usuaris el divendres 22 de març per a registrar 938 i 1.061 el cap de setmana. El dilluns, no obstant això, la xifra s'eleva de nou i aconsegueix els 1.725 passos.
El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, assenyala una "gran satisfacció" amb les dades d'ús. "Només els qui no trepitgen el carrer són incapaços de veure que existeix en tota la ciutat una demanda veïnal perquè la xarxa ciclista estiga en tots els barris", assegura el polític. Assegura que és gràcies a això que carrils fora del centre de la ciutat, com és el cas del de Manuel Candela, augmenten el seu ús, perquè "milloren les condicions de la perifèria". "Estar en contra dels eixos ciclistes, voler revertir-los, és estar en contra del benestar de les persones i de la millora de la ciutat", ha asseverat.
Des de la Regidoria de Mobilitat Sostenible s'associa com a conseqüència d'aquesta "voluntat política" d'ampliació del carril bici la baixada dels nivells de contaminació de la ciutat. Des de 2013, segons va assenyalar la Consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, diverses de les estacions de control marcaven nivells superiors als que permet la legislació. El febrer de 2019, no obstant això, cap de les estacions mostrava aquesta alerta.
El regidor creu que aquesta reversió no s'arribarà a materialitzar perquè "afortunadament" el nombre de persones que així es posicionen, "encara que alguns el magnifiquen, és absolutament marginal".