El Ple Municipal ha reiterat este dijous la seua posició en favor que els càrrecs públics estiguen allunyats de tota sospita de corrupció o il·legalitat, i que abandonen els seus llocs si es troben investigats en processos judicials per corrupció. Així ho ha subratllat este dijous l'alcalde, Joan Ribó, davant de la moció plantejada pel Grup Popular que proposava deixar sense efecte un acord plenari del passat mes de setembre.
En tal acord, tots els grups municipals excepte el PP (Compromís, Ciutadans, PSPV-PSOE i València en Comú) van aprovar instar a l'anterior alcaldessa de València, Rita Barberá, que renunciara a la seua acta de senadora “per a salvaguardar la dignitat de la representació de les valencianes i valencians, i retornar la normalitat democràtica a les institucions”.
El PP ha demanat la retirada de l'acta i deixar sense efecte l'acord, “com a mostra de respecte a la memòria, dignitat i honor de Rita Barberá”, morta el passat 23 de novembre. Així ho ha defés el portaveu del PP, Eusebio Monzón, qui ha subratllat que la proposta no suposa “ni exalçar ni retre homenatge” a l'exalcaldessa.
L'alcalde, Joan Ribó, ha reiterat el seu respecte a la persona que li va precedir en el càrrec, i ha mostrat el seu convenciment que és necessari “separar els assumptes polítics i judicials del merescut respecte a les persones mortes”. De fet, després del decés, l'Ajuntament va acollir les mostres de respecte de la ciutadania amb els llibres de firmes instal·lats, i el propi alcalde s'ha oferit ja a la família de Barberá per a la realització d'un retrat, com a la resta d'alcaldes que han exercit este càrrec a València.
“Però més enllà del respecte als que han faltat, també mantenim que qualsevol càrrec públic investigat per corrupció ha de deixar la seua acta; eixa és la nostra posició”, ha reiterat l'alcalde, que ha demanat al Grup Popular la retirada de la seua proposta “que –ha assegurat- no fa cap favor ni a la figura de Rita Barberá ni al seu record perquè torna a posar el focus sobre el tema de la corrupció; i ho estan fent vostés, no nosaltres”, ha conclòs. L’alcalde també ha posat en relleu la paradoxa que implicaria aprovar esta moció del Grup Municipal Popular, quan la mateixa iniciativa que es va prendre a les Corts –i que es va aprovar per total unanimitat- continua vigent i el Grup Parlamentari Popular no ha demanat en cap moment que es retire.
Per la seua banda, Fernando Giner, portaveu de Ciutadans, ha assegurat que “deixar sense efecte l'acord plenari no té sentit, i ni les Corts ni el Senat han plantejat res paregut”.
La Ruta de la Seda
Durant la sessió plenària, s'ha debatut una altra moció proposada per la regidora de Ciutadans Amparo Picó, en la que proposava establir un conveni entre l'Ajuntament i el Col·legi de l'Art Major de la Seda. La regidora de Turisme, Sandra Gómez, li ha recordat que ja hi ha un conveni entre Turisme València i el municipi, que arreplega nombroses iniciatives i accions, firmat el passat mes de maig. I així mateix, s'ha referit al producte turístic específic de promoció sobre ‘València en la Ruta de la Seda'.
Per la seua banda, la regidora de Cultura, Glòria Tello, ha assenyalat la voluntat de l'Ajuntament de col·laborar en matèria cultural amb el Col·legi de l'Art Major de la Seda, però ha explicat que fins ara, les úniques propostes que han rebut per part de l‘entitat han sigut de caràcter mercantil. La moció de Ciutadans ha sigut, per tant, rebutjada.
A banda, ha sigut aprovada la renúncia de l'Ajuntament a la seua condició de patró de la Fundació COTEC, proposta que ha defés el regidor d'Innovació, Jordi Peris, per entendre que els recursos emprats fins ara en este patronatge “seran beneficiosos en termes d'innovació per a la ciutat si s'empren en altres fins”. La regidora del PP Beatriz Simón ha criticat esta decisió del Govern Local que suposarà, ha assegurat, “una oportunitat perduda per a la ciutat”.