El Ministeri per a la Transició Ecològica ha requerit a l'Ajuntament de València més documentació i l'esmena de determinats aspectes del Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar (PEC), com el projecte de construcció d'un hotel de 15 altures, sobre el qual considera que les condicions volumètriques "contradiuen les determinacions de l'article 30 de la Llei de Costes", per la qual cosa s'han de plantejar de manera "harmònica" amb l'entorn. La Demarcació de Costes ja va advertir sobre aquests mateixos aspectes durant la tramitació ambiental de la versió preliminar del pla.
Així consta en un document emés pel cap de la Demarcació de Costes, al qual ha tingut accés Europa Press, i en el qual l'administració central comunica que, "en tant no siga remesa la documentació requerida i s'esmenen els aspectes assenyalats", el còmput del termini per a la tramitació del PEC "queda paralitzat" i no s'emetrà l'informe preceptiu i vinculant de l'Administració General de l'Estat.
En concret, el Ministeri insisteix, com ja va fer en la versió preliminar del PEC, en què "les condicions volumètriques de l'edificació hotelera de 15 plantes d'altura contradiuen les determinacions de l'article 30 de la Llei de Costes".
Així, considera que "els volums s'han de distribuir de disposició i altura de manera homogènia atés l'entorn i la configuració de la zona" i demana que es plantegen "una disposició i altura de les edificacions que es projecten de manera harmònica amb l'entorn, sense trencar la perspectiva litoral". "Aquest aspecte no queda garantit en observar-se que les edificacions de l'entorn presenten una altura substancialment menor, per la qual cosa aquest aspecte ha d'esmenar-se", conclou el Ministeri.
El Ministeri adverteix que l'ús terciari proposat és "incompatible amb la mateixa naturalesa del domini públic marítim terrestre" i ha demanat esmenar aquesta qüestió. També es refereix a la parcel·la EQ-R41, que "com ja es va informar per a la versió preliminar, ha de localitzar-se fora del domini públic marítim-terrestre (DPMT) ja que "es tracta d'un ús incompatible amb la naturalesa d'aquests terrenys".
També s'ha referit a la proposta d'un aparcament subterrani sota el carrer Pavía situat en el DPMT perquè, de nou, l'ús proposat "no resulta compatible amb la naturalesa dels terrenys de DPMT, aspecte que ha d'esmenar-se".
Igualment, el Govern central ha indicat que en els plans d'ordenació s'han de representar gràficament, a més de les línies de ribera de la mar i del domini públic marítim-terrestre, les línies interiors de les zones de servitud de trànsit i protecció, així com els accessos a la mar i la zona d'influència, un aspecte que "resulta fonamental per a valorar la incidència" de les actuacions proposades.
GÓMEZ: "ÉS UNA CONFUSIÓ"
Davant aquest document, amb data del passat 7 d'agost, la vicealcaldessa de València i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha assenyalat, en declaracions a Europa Press, que creu que hi ha hagut "una certa confusió" en l'elaboració del requeriment i confia que "se solucionarà" en una reunió entre representants de l'Ajuntament i del Ministeri que tindrà lloc al setembre.Gómez ha incidit en què aquest requeriment "es refereix a un estacionament que ja no existeix" i "parla de llevar l'ús terciari del qual és la primera línia de platja, on hi ha restaurants i hotels tan reconeguts com las Arenas o La Pepica". "Nosaltres ací ens oposem", ha assenyalat, abans d'insistir: "Creiem que ha de ser més fruit d'una confusió o un malentés que la voluntat real del tècnic de llevar tot això".
La vicealcaldessa ha subratllat que hi ha un "gran consens social" des de governs anteriors "respecte al que és la primera línia de platja". Així, quant als requeriments sobre l'hotel de 15 altures, Sandra Gómez els ha relacionats a la posició del Ministeri sobre els usos terciaris.
"Parla que tot el terciari que està prop de la platja, fins i tot l'hotel no dins de la costa, hauria de desaparéixer", quan "hi ha restaurants i hotels tan emblemàtics com las Arenas i molts altres que es mantindran a la ciutat". De fet, segons fonts municipals consultades, en el cas de l'hotel no hi ha acumulació de volums ni es formen pantalles, per la qual cosa estaria permés per la Llei de Costes.
En qualsevol cas, Gómez ha reiterat que des del consistori creuen que "és una confusió". "Quan mantinguem una reunió al setembre amb ells se solucionarà".