El futur del transport públic a València: Metrovalencia agafa impuls

En la primavera de 2022, la nova Línia 10 de Metrovalencia començarà a funcionar

Guardar

metro
metro

Metrovalencia continua incorporant millores que segueixen la línia de convertir-se en una alternativa real al transport privat. D'aquesta manera, a més de l'augment de freqüències durant els mesos d'estiu o la posada en marxa del servei nocturn de metro – interromput per la pandèmia des de març de 2020 – la xarxa de metro de la ciutat creix amb la incorporació de dues noves línies: l'L10, que entrarà en funcionament en la primavera de 2022, i l'L11, que consistirà en un traçat tramviari des de la Ciutat dels Arts i les Ciències fins a la façana marítima.

Així, l'L10 avança segons el que es preveu, i s'espera que a la fi d'enguany hagen conclòs les obres. Després, faran falta uns mesos per a les habilitacions i proves de l'Agència de Seguretat Ferroviària per a, a finals del primer trimestre de 2022, començar a funcionar. Aquesta nova línia, tan esperada pels veïns i veïnes de Natzaret, els connectarà amb el centre de la ciutat, passant per la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Però, a més, com ja va anunciar el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, es contempla la prolongació de la línia, seguint el recorregut des de l'estació de Natzaret fins a la façana marítima, amb l'objectiu de millorar la integració i les condicions de mobilitat del barri a la ciutat de València. I és que el que és clar és que l'L10 millorarà substancialment les connexions a la ciutat. De fet, per posar un exemple, des de la parada d'Hermanos Maristas s'afavorirà la connexió amb Quatre Carreres, la Ciutat de la Justícia, la Ciutat del Basket, la Font de Sant Lluís i el futur pavelló València Arena.

D'altra banda, l'L11 s'ha projectat amb l'objectiu de connectar l'L10 amb la zona del Grau. D'aquesta manera, es desenvoluparà un traçat tramviari des de la Ciutat de les Arts i les Ciències, seguint per l'avinguda Menorca, fins a arribar a la façana marítima per a integrar aquest nou tram amb la xarxa tramviària actual en la parada Grau-Canyamelar.

Per a la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, "es tracta de l'anunci més important de l'any en matèria de mobilitat, ja que aquest projecte vertebrarà la façana marítima de la ciutat", i ha afegit que "suposarà un revulsiu perquè acabarà amb l'històric aïllament que han patit els veïns i veïnes d'aquesta zona de València".

Així mateix, i com va avançar el president de la Generalitat, Ximo Puig, també es preveu la construcció d'una nova línia de metro que connectarà l'Hospital La Fe amb l'estació del carrer Alacant, passant pel barri de Malilla.

No obstant això, l'impuls de Metrovalencia no només es basa en la creació de noves línies de metro, sinó en la millora de les freqüències de la xarxa. En aquest sentit, com va anunciar España, "s'invertiran 235 milions d'euros en els pròxims anys per a disminuir els temps de pas dels trens en tots els trams", arribant, en alguns d'ells, a una reducció de quasi a 10 minuts.

Així, dels 235 milions d'euros anunciats, més de 90 milions es destinaran a les línies de metro per a desdoblegar trams de via única, augmentar els punts de fuita i encreuament en diferents trams en superfície o suprimir passos a nivell; mentre que més de 127 milions d'euros seran per a la xarxa tramviària per a la prolongació de les andanes actuals, la modernització dels sistemes de protecció i control de tramvies o l'ampliació en el bucle de la zona del Marítim de les línies 4 i 6.

Aquesta actuació no només modificarà el recorregut dels tramvies per la zona marítima per a millorar les freqüències de la connexió dels barris d'Orriols, Malva-rosa i el Cabanyal-Canyamelar a partir de l'estació de Marítim-Serreria, sinó que establirà la freqüència de pas mitjana en 7,5 minuts enfront dels 10 – 20 minuts actuals.

Totes aquestes millores permetran l'augment de les freqüències de pas i, per tant, la reducció dels temps d'espera. "Les primeres actuacions, que ja estan en procés de planificació i redacció de projecte, s'iniciaran en 2022 perquè, en 2023, les persones usuàries de Metrovalencia puguen apreciar les primeres millores" ha explicat España.

Els bons socials d'FGV

Finalment, cal destacar l'aposta de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana per posar a la disposició de la ciutadania diversos bons socials que permeten, a un percentatge alt de la població, desplaçar-se de manera gratuïta o amb importants descomptes. Així, en l'últim balanç realitzat, "el nombre de persones que compta en l'actualitat amb algun títol de transport de caràcter social de Metrovalencia ascendeix a 77.012".

D'aquesta manera, pràcticament un de cada cinc desplaçaments es va dur a terme per les persones usuàries posseïdores de les targetes TuiN, Gent Major, Mobilitat, les corresponents als convenis amb diferents ajuntaments de la província de València per a pensionistes, així com els integrants de famílies nombroses, monoparentals i educadores.

A més, en 2020, com a novetat, es van sumar els col·lectius sanitari, sociosanitari i farmacèutic, els qui es van poder desplaçar per la xarxa de Metrovalencia de manera gratuïta.

I, al llarg de 2021, s'afegiran també les dones víctimes de violència de gènere i els seus fills i filles.

Destacats