11 anys. Aqueix és el temps que porta tancat el que en el seu moment va ser un hotel de luxe, el Sidi Saler. Testimoni del pas de grans celebritats en èpoques passades, el seu futur no sembla tan prometedor. El passat 20 de gener la regidora de Llicències d'Activitat, Lucía Beamud, va signar la caducitat de la llicència ambiental d'aquest espai situat en ple Parc Natural protegit de la Devesa. No obstant això, des de llavors, s'han generat discrepàncies entre els diferents membres del 'Govern del Rialto', així com entre veïns de la zona, per la qual cosa respecta al futur d'aquest edifici.
L'establiment va ser en el seu temps un complex hoteler de luxe, d'especial singularitat i fama. Va tancar fa més d'una dècada i està situat en les proximitats de l'Albufera, en terreny de domini marítim-terrestre. La raó? Ha caducat la llicència ambiental concedida en 1999 per a exercir l'activitat d'hotel, en haver-se constatat la paralització de l'activitat durant més de dos anys.
Per tant, Ara què? L'alcalde de València, Joan Ribó, declara que la seua intenció és derrocar l'edifici. "La idea és retornar a la naturalesa l'espai que ocupa l'hotel Sidi Saler. Un dia en el passat, no dic robar, però sí que no es va permetre que continuara sent un parc natural", explica Ribó, que defensa que el terreny que ocupa "torne a ser una platja com era abans". No obstant això, ni els seus socis de govern ni veïns de la zona semblen estar d'acord amb aquestes afirmacions.
Per part seua, la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, lamenta que a aqueix edifici no se li puga donar una utilitat i convertir-lo en una residència per a les persones majors o en algun servei públic vinculat a aquest col·lectiu. En la mateixa línia es posiciona el portaveu de Cs a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, qui assegura que "els nostres majors han de ser un objectiu de primer ordre i aqueix edifici podria convertir-se en una residència".
La portaveu del PP, María José Catalá, va més enllà i anuncia que el Partit Popular presentarà en el Ple de l'Ajuntament que se celebrarà dijous que ve una moció urgent per a mostrar el rebuig de la ciutat a la demolició del Sidi Saler. A més, demana al PSOE "valentia" per a plantar-se davant Compromís pel qual descriu com "el nou capritx ideològic de Ribó". "Són experts a espantar inversions que generaran riquesa i llocs de treball", afirma Catalá.
En contra de les afirmacions de l'alcalde de Compromís també es posiciona l'Associació de Veïns del Saler. La presidenta de l'associació de veïns, Ana Gradolí, en una entrevista en la SER, va afirmar apostar perquè l'edifici de l'hotel Sidi Saler es convertisca en una residència per a la tercera edat i insisteix: l'enderrocament "no és la solució" perquè no ajudarà en res a protegir el parc natural.
A més, Gradolí creu que convertir-ho en platja no és la solució i manté que els veïns de la zona necessiten més serveis, i "una residència per a la tercera edat seria perfecta". Els veïns de la devesa del Saler també recorden que les edificacions allí construïdes són totalment legals i es van fer quan la zona encara estava fora del parc natural de l'Albufera. Ana Gradolí creu que destruir-les no beneficiaria a la línia de costa i aposta per mantindre-les.
Un col·lectiu que també s'ha apuntat a favor de reutilitzar l'edifici és el que integra als infermers valencians. CECOVA (Col·legi Oficial d'Infermers de València) ha iniciat una campanya de recollida de signatures i ha creat una plataforma de suport change.org per a "conscienciar" a l'Ajuntament de València i a la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, perquè convertisca l'hotel Sidi Saler en un hotel per a majors.
Caducitat de la llicència ambiental
Malgrat aquestes iniciatives, la realitat actual és ben complexa. La caducitat de llicència ambiental que va comunicar l'Ajuntament el dijous significa la suspensió de la tramitació de la llicència per a l'execució d'obres per a la recuperació de la instal·lació hotelera presentada per les mercantils Divarian Propietat SA i Coral Homes SL fins a l'acreditació de l'existència de la prèvia concessió demanial del titular del domini públic corresponent.
"No obstant això, si es tornara a presentar un sol·licitud de llicència acreditant aquest punt, existeix la problemàtica de ser un edifici Fora d'Ordenació Urbana que fa 11 anys que no exerceix cap activitat, per la qual cosa l'Ajuntament no podrà donar aquesta llicència", ha explicat Lucía Beamud. Pel que, tan sols es podrien donar permisos de conservació i manteniment.
Finalment, Lucía Beamud va concloure que "la tendència és recuperar aquells espais naturals que van ser agredits urbanísticament en el seu moment i que ara mateix han deixat de tindre ús. Per al govern de Joan Ribó és important tot el que ajude a la regeneració de les platges del sud, i més tenint en compte que és un hotel que porta 11 anys tancat i que no impacta contra l'estructura econòmica dels Pobles del Sud, però sí contra el seu paisatge i el medi ambient protegit d'aquesta zona".