El Bloc Portuaris (Manuela Solís) no serà demolit, llevat que es declare en situació de ruïna tècnica. Així ho han acordat la regidora de Vivenda i Patrimoni de l'Ajuntament de València, Maria Oliver, i la directora de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha), Helena Beunza, en una trobada que s'ha produït aquest matí. L'edifici serà rehabilitat amb la intenció d'incrementar el parc públic de vivenda social, possiblement sota un programa ARRU (Àrees de Regeneració i Renovació Urbana), seguint la lògica d'actuació que es realitza en el barri del Cabanyal des del consistori.
En aquest moment s'estan elaborant informes tècnics sobre l'estat de l'edifici i els seus habitants per a adequar l'actuació a les necessitats. A més, s'està estudiant la situació de cadascun dels 168 immobles per a disposar de la informació actualitzada. Després d'aquests informes s'emplaçarà a totes les entitats públiques implicades, als propietaris i als veïns per a decidir col·lectivament com és l'acció més adequada per al bloc.
"És necessari que les administracions públiques implicades (EVha, Ajuntament i Pla Cabanyal) tracen un pla d'actuació per al Bloc Portuaris. Per a açò hem d'asseure'ns a dialogar amb els veïns i propietaris per a dissenyar col·lectivament quin és l'actuació més adequada per al bloc", ha declarat la regidora de Vivenda i Patrimoni, Maria Oliver. Fins al moment, la regidora s'ha reunit amb els propietaris i amb la directora de l'EVha i pretén continuar amb aquestes rondes de converses.
"Les vivendes del Bloc Portuaris estaven condemnades a l'enderrocament amb l'anterior pla urbanístic del Cabanyal", ha dit Oliver. "En l'actualitat el bloc presenta de manera concentrada idèntics problemes que els que afligeixen el barri del Cabanyal en la denominada 'zona zero', marcada pels enderrocaments i l'abandó del conjunt edificat, a causa de la gestió pública realitzada amb la finalitat d'executar la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez", ha exposat la regidora.
El bloc Manuela Solís, que ha canviat la seua antiga denominació de bloc Ruiz Jarabo per a seguir amb la política de compliment de la Llei de la Memòria Històrica, va ser projectat per l'arquitecte A. Tatay entorn de 1950 en el barri del Cabanyal per a allotjar a treballadors portuaris. Constitueix un bloc de planta baixa més 6 altures d'aproximadament 90 metres de longitud desenvolupat de nord a sud, presentant dues façanes principals a est i oest. Consta de 168 vivendes de 2, 3 i 4 dormitoris amb una superfície mitjana entorn dels 50 m2. Es distribueix en 12 nuclis de comunicació vertical que serveixen a dues vivendes per planta.