Dues nits de focs artificials a València per la Gran Fira 2024

València es prepara per a viure un cap de setmana de pólvora dins de la programació de la Gran Fira

Guardar

Correfoc en la Gran Fira de Valencia / Foto: Dimonis de Massalfassar
Correfoc en la Gran Fira de Valencia / Foto: Dimonis de Massalfassar

La pólvora serà la gran protagonista del cap de setmana a València. I és que dins de la programació de la Gran Fira 2024, la capital del Túria tornarà a ser l'epicentre de la pirotècnia amb dos espectacles que no deixaran a ningú indiferents. El dissabte i el diumenge a la nit, els focs artificials inundaran València. Així, descobrix horari i ubicació dels espectacles pirotècnics del cap de setmana a València.

La primera cita amb la pólvora serà el dissabte, dia 27 de juliol, a les 23.59 hores. En esta ocasió, la pirotècnia Tamarit i els Dimonis de Massalfassar seran els encarregats del Ball de Dracs i Dimonis que tindrà lloc en la plaça de l'Ajuntament de València. Un espectacle únic que no et pots perdre, ja que combinarà el millor del correfoc amb el baluern de Tamarit. València s'inundarà, així, de foc en la nit del dissabte al diumenge.

Prèviament, a les 23.30 hores, l'Escola de "Tabal i Dolçaina" de la Junta Central Fallera serà l'encarregada de donar inici a esta exhibició de cultura tradicional.

Un correfoc recorrerà la Plaça de l'Ajuntament. Desenes de dimonis acompanyats per un ampli bestiari ballaran al ritme de tabal, timbales i dolçaina i sorprendran tots aquells que visquen en directe esta combinació d'espectacle i experiència entre participants i públic.

Elements com la gàbia de foc, els ceptrots, l'arpella de la marjal o la rata penada cobriran el recorregut i oferiran un trepidant espectacle al públic que s'acoste a gaudir del foc més ancestral. Durant 45 minuts, dimonis i bèsties de foc recorreran el perímetre de la plaça de l'Ajuntament.

L'inici i final d'esta cita pirotècnica serà a càrrec de la Pirotècnia Tamarit, que obrirà amb un colp de focs artificials i tancarà amb un acompanyament de llum i soroll que anirà guanyant intensitat com a fermall final a este intens correfoc.

Els 30 anys d'història dels "Dimonis de Massalfassar" la convertixen en una de les entitats festives valencianes més veteranes. En este temps han portat la tradició valenciana a Euskadi, Càceres o Catalunya i, fins i tot, ha traspassat fronteres en arribar a llocs com Portugal, França o Itàlia.

Cal recordar que la pirotècnia Tamarit, una jove empresa d'Alfarrasí, no sols és ja una fixa en els trets de les mascletaes de les Falles de València, sinó que, el setembre de 2023, es va proclamar guanyadora del Festival Internacional Global Fest 2023, que es va celebrar al Canadà i on van participar pirotècnies d'Itàlia, Àustria, Espanya o Portugal. El piromusical 'Furia de España', dissenyat per Daniel Tamarit, va aconseguir conquistar al públic i al jurat alçant-se amb el primer premi. Així, enguany, la pirotècnia valenciana ha sigut convidada a defendre els títols conquistats enfront de pirotècnies de Mèxic, el Brasil i els Estats Units.

Correfoc Gran Fira València / Foto: Gran Fira València
Correfoc Gran Fira València / Foto: Gran Fira València

La pólvora a València arribarà, de nou, un dia després, el diumenge 28 de juliol. En esta ocasió, serà la pirotècnia Martí l'encarregada de disparar un castell de focs artificials en la plaça de l'Ajuntament. El tret començarà a les 23.00 hores i posarà el punt final a la programació de la Gran Fira de València 2024 que, durant tot el mes de juliol, ha omplit les places, barris i parcs de la ciutat d'activitats culturals i d'oci completament gratuïtes.

Sota el títol 'Verd València', Martí homenatja València com a Capital Verda Europea 2024. Per això, el disseny combinarà el verd de la natura i el blau de la mar per a celebrar un reconeixement a tots els ecosistemes de flora i fauna que conformen el Verd València.

Tot el material que s'empra és de fabricació sostenible en fer ús del cartó com a únic material. La pirotècnia promet ser un espectacle molt dinàmic, diferent i amb gran colorit. Durant sis minuts i mig, el públic podrà gaudir d'un espectacle de gran qualitat gràcies a les 21 posicions de tret.

Com ha destacat el regidor de Falles, Santiago Ballester, "este ajuntament té un compromís ferm amb el sector pirotècnic, de manera que cada festivitat de la ciutat de València tindrà el seu espectacle pirotècnic, com l'està tenint la Gran Fira amb un espai propi dins del programa 'Els Focs de la Fira'". I és que com ha destacat el regidor, "estos espectacles són una posada en valor del protagonisme de la pirotècnia en les nostres festes i tradicions".

La Batalla de Flors

I previ a l'espectacle pirotècnic del diumenge, el passeig de l'Albereda de València serà l'escenari d'un dels esdeveniments més esperats de l'any: la Batalla de Flors. Així, a les 20.00 hores, centenars de persones es concentraran en este lloc de la ciutat per a gaudir de la desfilada de les carrosses florals, però també per a participar en la batalla més pacífica del món.

La seua originalitat, el color i la bellesa d'esta festa van captivar al Baró de Cortes mentre estiuejava a la ciutat francesa de Niça, que va proposar la seua adaptació a la ciutat de València en 1891, encara que en este cas per al calendari festiu del mes de juliol. La capital del Túria es convertia, així, en la segona ciutat del món i la primera a Espanya a celebrar una Batalla de Flors. Des de llavors, este esdeveniment s'ha convertit en una de les cites ineludibles en el calendari festiu i cultural de la ciutat de València.

Arxivat a:

Destacats