El problema d'accés a l'habitatge unit a la proliferació d'apartaments turístics han tornat a encendre les protestes veïnals. De fet, esta setmana, València serà escenari de dues protestes per a reclamar mesures per a frenar l'escalada de preus en el sector immobiliari, però també de control sobre els habitatges turístics.
D'esta manera, la plataforma 'València no està en venda' eixirà al carrer el pròxim 19 d'octubre per a reivindicar el dret a l'habitatge, defensar el territori i manifestar-se contra la turistificació. Una convocatòria que es preveu multitudinària, ja que participaran les següents associacions i col·lectius: Acció Cultural del País Valencià, Assemblea Feminista, Associació Inquilins Vivenda Pública, Ca Revolta, Cabanyal Horta, Comissió Ciutat Port, CSN, Cuidem La Raïosa, El Bac, EntreBarris (Assemblea de Barri de l’Olivereta, Cuidem Benimaclet, CSOA L’Horta, La Saïdia Comuna y Veïnat en Perill d’Extinció), Independent, Informació Obrera, Joves d’Acció Cultural, Joves de Russafa, Koordinadora de Kolectivos del Parke Alcosa, La Mataobras, Maricuir, Mi pisito imposible, PAH València, Per L’Horta, Plataforma per Russafa, Sindicat d’Habitatge i Teixint Patraix
Esta manifestació que s'ha convocat a les 18.00 hores a les Torres de Serrans pretén alçar la veu davant les institucions per a exigir-les "una regulació efectiva del lloguer i de la compravenda d'habitatge; un parc d'habitatge digne i sense caducitat mitjançant l'aprofitament dels immobles existents; la prohibició dels apartaments turístics; el cessament de l'entrada de creuers; i una normativa que regule la distribució d'allotjaments destinats al turisme".
Així mateix, des del moviment 'València no està en venda' també volen reclamar, amb la manifestació del pròxim 19 d'octubre, el cessament dels desnonaments sense alternativa residencial; així com la protecció dels espais naturals, la paralització de l'ampliació del port de València i de l'aeroport.
Per part seua, l'Associació Veïnal de Patraix s'ha sumat a la convocatòria dels veïns de l'edifici del carrer José Roca Coll d'este dijous, dia 17 d'octubre, per a frenar la construcció de 24 apartaments turístics en un mateix edifici de Nou Patraix. A les 19.00 hores, en la rotonda de l'avinguda José Roca Coll, 1 es crearà una cadena humana per a exigir una resolució "a un exemple d'abús turístic i una activitat econòmica insostenible plantejada en els baixos d'eixos edificis que han transformat els baixos comercials en una espècie de serveis hotelers de forma horitzontal".
Com ha assenyalat el president de l'Associació Veïnal de Patraix, Toni Pla, "volem que l'Ajuntament de València es pronuncie sobre les al·legacions d'estos veïns que demanen la paralització cautelar de les obres d'estos 24 pisos turístics en una mateixa zona d'edificis. Més d'un centenar de famílies es veuran afectades, per no parlar dels problemes de convivència veïnal que sorgiran, ja que es tracta d'una zona majoritàriament residencial".
Per part seua, l'alcaldessa de València, María José Catalá, va anunciar, en el debat sobre l'estat de la ciutat, que s'estan realitzant actuacions per a ampliar el parc públic d'habitatge, com la inversió d'11,4 milions d'euros en la reurbanització dels grups d'habitatges Verge dels Desemparats, en Tres Forques, i en el barri de Tendetes, en el districte de Campanar; o la destinació de quatre parcel·les de propietat municipal situades en Nou Moles i Faitanar per a la creació de 221 habitatges públics.
Així mateix, l'alcaldessa de València ha anunciat la posada en marxa d'una nova borsa de sòl a Benimàmet amb una edificabilitat de 461.266 m² de sostre, que donarà pas a la construcció de més de 4.600 habitatges, dels quals 1.000 seran de protecció pública. A més, ha anunciat que, en 2027, es construiran a València fins a 13.900 habitatges dels quals 2.800 seran d'habitatge públic.
Totes estes actuacions emmarcades dins del programa Pla + Vivenda, "el més ambiciós de l'última dècada", ha conclòs.