València

Documental divulgatiu sobre el col·lector nord i la gestió de residus

1 minut

colector-norte

L'Ajuntament de València, a través de la delegació del Cicle Integral de l'Aigua i amb Acciona, ha elaborat un documental divulgatiu sobre els treballs desenvolupats al col·lector nord per a «extraure 6.050 tones de residus que estava dificultant el funcionament d'aquesta infraestructura indispensable per a mantenir les condicions higièniques necessàries a la ciutat», segons ha explicat el regidor en funcions.

Demà, dimecres 12 de juny, tindrà lloc la presentació d'aquest documental al Centre d'Operacions de Sanejament, a les 19.00 hores, que coincideix amb la finalització de les labors de neteja del col·lector que es van iniciar en 2017 i que ha tingut un cost de 10 milions d'euros. El regidor de Cicle Integral de l'Aigua en funcions, Vicent Sarrià, ha ressaltat «la necessitat de mantenir en bon estat la xarxa de sanejament de la ciutat per a evitar danys mediambientals i adequar-se a les exigències actuals sobre aquesta matèria».

Per això, ha recordat que des del Cicle Integral de l'Aigua s'ha redactat el Pla d'inversions de sanejament. Ha precisat que l'objectiu és «cobrir les necessitats més urgents en aquesta matèria» a través d'un manteniment, «el finançament del qual supera els 165 milions d'euros i es planteja amb un préstec del 50 per cent a contractar amb el Banc Europeu d'Inversions i una execució distribuïda en tres períodes, amb inversions superiors als 50 milions d'euros per quinquenni».

Així mateix, Vicent Sarrià ha informat que des de la Regidoria del Cicle Integral d'Aigua s'ha impulsat l'elaboració de la norma espanyola UNE 149002 sobre criteris d'acceptació de productes d'un sol ús via inodor. Aquesta norma elaborada, juntament amb l'Associació Espanyola de Normalització (UNE) amb el suport de l'Associació Espanyola de Proveïments d'Aigua i Sanejament (AEAS), és «pionera en la matèria a escala mundial, i podria ser tinguda en compte amb l'aplicació de la directriu del Parlament Europeu que prohibeix l'ús i comercialització de plàstics d'un sol ús a partir de 2021», ha matisat.

Segons ha indicat, «no és per si mateix de compliment obligatori, llevat que es reculla en una altra norma que sí que ho siga, però estableix uns criteris clars i objectius que faciliten l'aplicació, per exemple, de l'ordenança municipal de València». A més, ha concretat que determina «els assajos que hauran de superar les tovalloletes per a poder ser considerades d'un sol ús via inodor segons la norma, així com el distintiu que hauran de contenir els envasos».

En concret i de forma resumida, es plantegen quatre assajos. En primer lloc, de composició, que n'exclourà les que continguen materials sintètics com plàstics. En segon lloc, de sedimentació, en tant que necessita una certa velocitat mínima a la qual el producte ha d'anar al fons i no reflotar. També de dispersió, per a establir una desintegració en xicotets fragments després de la immersió i agitació en aigua i, finalment, de biodegradació, ja que està orientada especialment al comportament en plantes depuradores, de manera que tant en entorn aerobis com anaerobis els fangs actius corresponents siguen capaços de digerir-les.

Etiquetes: