La Devesa del Saler es blinda contra els incendis forestals este estiu

Els canons d'aigua, una major vigilància i la conscienciació ciutadana evitaran que es repetisquen els episodis de focs dels últims mesos

Guardar

Dos bombers enfront de vegetació calcinada en un incendi en El Saler. Imatge: Jorge Gil
Dos bombers enfront de vegetació calcinada en un incendi en El Saler. Imatge: Jorge Gil

Evitar el risc d'incendi i que un foc en el paratge natural de la Devesa del Saler a València no siga notícia estos mesos d'estiu. Eixe és el principal objectiu de la campanya especial de vigilància i prevenció que han posat en marxa les regidories de Prevenció i Extinció d'Incendis i Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València perquè este entorn declarat com a parc natural no torne a cremar-se de manera massiva com va ocórrer en els últims mesos.

De fet, el balanç de l'últim any xifra en quasi una vintena els incendis registrats des del passat mes d'agost. Uns focs que no es van limitar als mesos estivals a causa de les altes temperatures, sinó que també es van produir a l'octubre, novembre i fins i tot el mes de gener, en ple hivern. Especial incidència va tindre el factor humà en els últims conats que van fer cremar la Devesa, ja que darrere d'estos successos es trobava el conegut com piròman del Saler, un advocat de 59 anys i resident en El Saler que va iniciar diversos focus que van obligar fins i tot a desallotjaments veïnals.

És per això que el consistori valencià ha iniciat una campanya especial que posarà el focus a previndre els incendis i augmentar la protecció del paratge natural davant un estiu en el qual s'esperen temperatures de rècord. Precisament, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha pronosticat episodis de calor extrema esta setmana en la província de València amb una onada de calor que deixarà els seus primers efectes a partir del dijous.

Huit canons per a humitejar el bosc

La primera d'estes mesures, i la principal novetat de cara a este estiu 2024, és l'entrada en funcionament del sistema SIDEINFO, un mètode de protecció contra incendis la infraestructura operativa del qual ja es troba instal·lada en la Devesa. Concretament, este sistema està conformat per huit canons, de 12 i 16 metres d'altura, i que són capaços d'emetre fins a 2966 litres d'aigua per minut.

El seu objectiu no és tant el de sufocar un focus d'incendi per complet, sinó que se centrarà a ajudar a previndre que es produïsca qualsevol conat de foc que puga desencadenar en un incendi forestal. En eixa línia, la seua funció serà refrescar i humitejar les diferents zones del bosc protegit de la Devesa del Saler per a evitar que un potencial foc es puga estendre de forma ràpida. D'esta manera, estos canons actuaran de manera autònoma quan es registren altes temperatures, sequedat de l'ambient o vents de ponent, tres elements que puguen afavorir l'aparició i expansió d'algun focus.

Cañones de agua antiincendios en funcionamiento en la Devesa de El Saler
Canons d'aigua anti incendis en funcionament en la Devesa del Saler

El sistema és autònom energèticament per a garantir el seu funcionament en cas de tall d'energia i està format per una xarxa de sensors i estacions meteorològiques que permeten monitorizar el risc en temps real, i en cas d'incendi simular la seua evolució per a anticipar-se i planificar les tasques de control i extinció; a més, també compta amb càmeres que ajudaran a la ràpida detecció i evolució del foc.

Més dotacions en el Parc de Bombers del Saler

En combinació amb l'eina automatitzada que representen els canons d'aigua, l'Ajuntament també ha augmentat la dotació del servei de Bombers durant els pròxims mesos d'estiu. És per això que ja s'ha produït un reforç en el personal del parc de bombers situat en El Saler on s'han incorporat a l'equip un cap i dos bombers més, la qual cosa permet realitzar patrulles de vigilància durant el dia i actuar de manera immediata en cas de produir-se un incendi forestal o conat d'incendi.

Vegetación afectada por incendio forestal en el Saler. Imagen: Jorge Gil
Vegetació afectada per incendi forestal en el Saler. Imatge: Jorge Gil

A més de l'increment de personal, també s'han planificat més labors de vigilància, tant pel dia com a la nit, en les quals els bombers aniran acompanyats d'un equip d'extinció per a reduir els temps de resposta. Així, estos serveis es reforçaran especialment en aquelles jornades en les quals la Generalitat Valenciana decrete el nivell 3 de preemergència per incendi forestal, el més alt, i durant eixos dies s'afegiran dues patrulles més a les labors de vigilància. El parc del Saler disposarà també i amb caràcter permanent de dues brigades i un cap per a atendre altres emergències que puga sorgir en la zona.

Col·laboració ciutadana per a reduir el risc d'incendi

"Des de l'Ajuntament estem posant tots els mitjans a la disposició de la protecció de l'entorn natural de la Devesa, que és la joia mediambiental de València, el pulmó que ens fa respirar, amb un reforç dels mitjans de bombers, amb més dotació, més personal, caps i bombers". Així i tot, els mitjans que té l'Ajuntament no són suficients per a tindre un risc zero". Així ho reconeixia la passada setmana, l'edil de Prevenció i Extinció d'Incendis, Juan Carlos Caballero, durant la presentació d'una campanya de sensibilització a la ciutadania per a previndre incendis en este entorn.

Es tracta d'una iniciativa que pretén conscienciar a residents i turistes, a través de 10.000 díptics que es repartiran este estiu, en els quals s'inclouen les principals mesures que qualsevol persona pot dur a terme per a minimitzar que es produïsca un focus d'incendi. Entre estes, es troben la prohibició d'encendre focs en la Devesa i disparar focs artificials a menys de 500 metres del parc; evitar fumar i tirar fem, envasos de vidre o burilles en la massa boscosa i també recomana extremar les precaucions durant els dies en els quals es registre vent de ponent.

Destacats