El barri valencià de Sant Marcel·lí és un barri amb molta història. Promogut l'any 1949, i fundat en 1954 per aquell llavors arquebisbe de València, Marcelino Olaechea, amb l'objectiu de proporcionar habitatges dignes a persones sense llar, s'ha anat convertint amb el pas del temps, i amb el treball i esforç de tots els veïns, en el barri que és en l'actualitat.
Envoltat, en un primer moment, per hortes, que van desaparéixer tant pel pla Sud, com per l'AVE, aquest barri ha anat creixent, i ha canviat el seu paisatge per una autopista urbana, coneguda com el bulevard sud, i pels solars entorn del túnel de l'AVE. Uns solars que, des de fa ja uns anys, els veïns porten esperant que s'actue per a millorar aquest espai públic.
I aquell moment sembla que ja ha arribat. L'empresa municipal Aumsa va encarregar a l'arquitecte David Estal un estudi de necessitats previ a la reurbanització de Sant Marcel·lí. El projecte presentat per Estal contempla deu mesures per a millorar el barri.
L'estudi previ, promogut per la Regidoria de Desenvolupament Urbà, que a més va incloure un procés de participació ciutadana, proposava diferents mesures, com per exemple la creació d'aparcaments perimetrals per a buidar els carrers o l'ampliació de les voreres dels carrers Sant Pío X, Monistrol, Joan de Perpinyà i Doctor Royo.
Però a més, David Estal proposa altres necessitats, com per exemple:
- La creació d'una via verda urbana al sud de Sant Marcel·lí.- La conversió en zona de vianants parcial o total de llocs emblemàtics del barri, com la Plaça de Sant Marcel·lí.- La transformació en bulevard del carrer Arquebisbe Olaechea.- Reduir la velocitat en el barri a 30 quilòmetres per hora.- Connectar el carril bici amb la ciutat.
I com no podia ser d'una altra manera, una de les propostes més destacades és la urbanització dels descampats propers a la CV-400, lloc en el qual s'esperava la construcció del famós Parc Sud. No obstant això, en el seu lloc, s'ha plantejat la creació d'una xicoteta muntanya, semblada a la del Parc de Capçalera, que farà la funció de mirador. Així mateix, aquest espai també comptarà amb una zona d'arbres, zones per a gossos, una granja escolar, un rocòdrom, un laberint i zones de jocs infantils.
Totes aquestes millores per al barri de Sant Marcel·lí tindran un cost aproximat de sis milions d'euros.