Així serà el futur bulevard García Lorca de València: tots els detalls

València diu adeu al corredor verd projectat i canvia la imatge del futur bulevard García Lorca

Guardar

Simulació de l'anterior projecte del corredor verd García Lorca
Simulació de l'anterior projecte del corredor verd García Lorca

Ja es coneix com serà el futur bulevard García Lorca de València que es projectarà després del soterrament de les vies ferroviàries que partixen en dos els barris de Malilla i Russafa. Així, el que és clar és que València s'acomiada del corredor verd projectat per l'anterior equip de Govern i aposta per un disseny que incorpore trànsit rodat, però "adaptat al segle XXI per a guanyar en zones verdes".

Però, com serà el bulevard García Lorca de València? Per a començar, comptarà amb un 70% de zona verda; es construiran uns 3.000 habitatges a banda i banda del bulevard; i s'incorporaran vials de trànsit. A faltar de concretar els detalls, tot apunta al fet que es crearan dos carrils per sentit de trànsit rodat: un per a autobús i un altre per a vehicles privats. Finalment, es planteja un carril bici bidireccional i zones verdes als costats.

Com ha explicat el regidor d'Urbanisme, Juan Giner, "l'eliminació total del trànsit rodat" prevista en el projecte de l'anterior govern local "no permet la permeabilitat entre els diferents barris" de la zona i ha declarat que l'actual aposta per comptar amb "una permeabilitat harmònica i combinada" de trànsit rodat i també de trànsit tant ciclista com per als vianants.

Giner ha afegit que les actes del concurs d'idees per al corredor verd "posaven de manifest que es tractava d'un projecte arriscat en la mesura en què no contempla la solució per a l'ampliació de les cotxeres de l'EMT, ni tampoc la solució per a l'ampliació del cementeri". Així mateix, ha afegit que en eixa proposta anterior no estava a més "la connexió amb la CV-400, juntament amb la ciutat".

Per este motiu, el govern de Catalá està duent a terme un replantejament del projecte aprovat en l'actualitat que, d'acord amb el regidor d'Urbanisme, arribarà a temps per a 2028, quan es preveu que concloguen les obres del canal d'accés. En este punt, han volgut desmentir que es tracte d'una "autopista urbana", sinó que es realitzarà un disseny similar a "les grans vies, però adaptat al segle XXI amb més zones verdes".

Més detalls

El corredor verd de 49.000 m² plantejat per l'anterior equip de govern garantia l'accés a propietaris, vehicles autoritzats i transport públic mitjançant uns accessos en bucle utilitzant el carrer Sant Vicent i la carretera de Malilla, eliminant el trànsit rodat de la zona. No obstant això, este projecte es reformularà per un que sí que contemple vials per a la circulació de vehicles privats.

En este punt, l'actual executiu municipal assenyala en l'acta que el projecte anterior "elimina totalment l'accés a Sant Vicent Màrtir i no afronta buscar solucions en la trobada entre García Lorca amb Giorgeta ni els accessos als edificis en el bulevard". Així mateix, detalla que "es proposa eliminar la connexió de la carretera CV400 amb la ciutat de València, quedant la mateixa interrompuda a l'altura de l'autovia V-30".

"Atés que es tracta d'una de les artèries principals d'accés a la ciutat, haurà de tindre's en compte la viabilitat d'esta proposta lligada a canvis importants en els patrons de mobilitat actuals i de reducció del trànsit efectiu per a poder planificar la seua eliminació", afig el document.

Quant a la nova edificació, sosté que "desmaterialitza la disposició dels blocs, agrupant-los en determinats fronts de l'ordenació de forma localitzada, donant suport a l'estructura en zig-zag però no generant una nova estructura en la disposició d'estos blocs, més integrada i lineal amb la infraestructura verda, que cosira tots els recorreguts lineals i fixant un ordre superior a tall de fita per a la ciutat".

Igualment, exposa que "no contempla les dotacions escolars mínimes que marca el plantejament ni establix mecanisme de gestió de sòl pendent d'obtenció".

Destacats