El barri del Carme de València està situat en ple centre històric de València, i és un dels barris de la ciutat més popular i amb més encant gràcies als seus laberíntics carrers. El barri, amb més de mil anys d'antiguitat ha vist créixer als valencians entre les muralles àrab i cristiana de la ciutat.
El barri ha sigut testimoni d'una gran quantitat d'històries, passant per aquells musulmans durant l'època en la qual va anar un raval, passant per l'aristocràcia i la burgesia, així com a artesans, obrers i més recentment, com a barri de cultura i oci, sent referència entre els més joves.
Deu el seu nom al convent del Carme situat en ple centre del barri, i encara que ha patit tant el vaivé del temps i de les diferents èpoques, els seus carrers empedrades han sigut testimoni de moltes històries impressionants.
És per això que des de Caminart, Camins de Cultura i Art convida a tots aquells que estiguen interessats a realitzar la ruta nocturna pels carrers del barri del Carme. Es portarà a cap el 8 de juliol a les 22:00 hores amb un preu de 10 euros per persona i 7 euros per xiquet de 7 a 12 anys (els menors de 7 és gratuït).
La ruta, que tindrà començament en la plaça del Carme, al costat del jardí que hi ha davant del Palau Pineda, realitzarà un recorregut nocturn de dues hores pels carrers del barri per a poder aprendre més sobre els principals atractius culturals i patrimonials.
Per a poder fer la reserva, és necessari enviar un correu electrònic a reservas@caminart.es detallant la ruta que es vol realitzar, el nom i cognom de les persones que aniran, el nombre d'assistents i un telèfon de contacte. Els diners s'abonarà en mà (efectiu) el mateix dia de la ruta.
S'aconsella a tots els visitants que vulguen dur a terme la ruta arribar uns 10 minuts abans al punt de trobada i portar calçat còmode per a poder gaudir d'una forma completa de l'experiència.
Un barri amb molta història
En els seus orígens, el barri del Carme va ser un raval als afores de la muralla musulmana de la ciutat de Balànsiya. El barri va créixer entre dues muralles: la musulmana, del segle XI i la muralla del segle XIV, que protegia al Carme per l'oest. Després de l'ocupació per part de Jaume I i l'arribada dels cristians a la ciutat, els habitatges situats en l'exterior de la muralla van ser ocupades per soldats; per la qual cosa molts musulmans van haver de, o bé fugir, o refugiar-se a l'interior de les muralles.
No va ser fins al 1281 quan els Carmelites Descalços van decidir ocupar un terreny sense urbanitzar, per a construir el Convent del Carme, lloc que va donar nom al barri com actualment ho coneixem. Amb l'arribada dels cristians, van començar a afermar-se en el barri artesans i residents aristocràtics que van fer portar al lloc a una pròspera època.
En l'actualitat, i malgrat la seua edat mil·lenària, el lloc s'ha convertit en el barri jove de València, amb gran quantitat d'ofertes culturals i d'oci; així com una gran oferta gastronòmica per a conéixer la ciutat.